- Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
- İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
- SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
Girişimci Kötü Giden İşletmesini Nasıl Kapatacak? Onu Neler Bekliyor?

Bu yazının önceki bölümü için tıklayın
Ömürleri sonsuz olarak kabul edilen isletmeler çeşitli nedenlerin ve giderek artan rekabetin etkisiyle zaman zaman başarısızlığa düşmektedirler.
Piyasa ekonomisinin hâkim olduğu ülkelerde, isletmeler kıyasıya bir rekabet ortamı içindedirler. Ömürleri sonsuz olarak kabul edilen isletmeler çeşitli nedenlerin ve giderek artan rekabetin etkisiyle zaman zaman başarısızlığa düşmektedirler. Başarısız isletmeler ise iflas etmekte, tasfiyeye gitmek zorunda kalmaktadırlar. Temel amacı kar elde etmek olan ve ömürleri sonsuz olarak kabul edilen işletmelerde meydana gelen başarısızlıklar istenmeyen durumlardır. İşletmelerin büyük çoğunluğu, kurulduktan sonra ilk bir yada iki yıl içerisinde başarısızlığa uğrarlar. Diğer isletmeler ise büyür ve gelişirler. Fakat bu büyüme ve gelişme onlarında başarısızlığa düşmeyeceği anlamına gelmez.
Biz bu bölümde şahıs işletmeleri ve şirketler açısından kapanış işlemlerini özetleyecek olursak şahıs işletmelerinde kapanış tasfiye işlemleri Ticari faaliyetinize başlarken veya sonlandırırken açılış ve kapanışı en kolay olan işletme türü şahıs işletmeleridir. İşletmenin yaptığı iş çalışma alanı gibi birçok unsur önem arz etmesine rağmen biz genel kural dâhilinde bir şahıs işletmesinin kapanış süreçlerini anlatacağım. Öncelikle kapanış tarihinizden itibaren 10 gün içinde, bağlı bulunduğunuz vergi dairesine işi bırakma bildirimi ve ekinde; yazarkasa kapanış tutanağı(servisten alınır),tüm faturalar, vergi levhası, ödeme kaydedici cihaz levhası, gider pusulası v.b resmi evraklar ile kapanış ile ilgili müracaat edip ve kapanış tutanağı düzenleteceksiniz. Bu tutanak önemlidir. Bundan sonraki süreçlerinizde mükellefiyeti bıraktığınızı ispatlayan belgedir, bunu iyi muhafaza edin. Bu tutanak sonrası kayıtlı olduğunuz meslek odası, Sosyal Güvenlik Kurumu, Çalışma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’, İş-Kur Belediye ve başka kaydınız olan yer var ise tamamındaki kayıtlarınızı kapatırken bu belgeye ihtiyaç duyacaksınız. Olaya şimdi birde şirket açısından bakacak olursak. İşletmeniz bir tüzel kişilik yani şirketse yukarda anlattığımız şahıs işletmesi kadar kolay kapatılamayacaktır.
Şirketlerin kapanış işlemine kısaca Tasfiye diyebiliriz. Tasfiye, herhangi bir nedenle faaliyetine son veren, şirketin tüm hesaplarının kapatılmasıdır. Şirketlerin Sona Erme sebeplerinden herhangi birinin meydana gelmesi halinde şirket hemen sona ermez. Tasfiyede şirket 1 yıl kapatılamaz Yeni bir dönem başlar. Bu dönemde; Şirketin sona ermesinin tescil ve ilan edilmesi gerekir. Şirket varlığı tasfiye gayesiyle sınırlı olur. Ticaret unvanı Tasfiye halinde Kelimeleri eklenerek kullanılır. Tasfiye halindeki şirketin temsili tasfiye memurları marifetiyle yürütülür.
Tasfiyeye giriş ve tasfiyenin bittiği Ticaret sicil gazetesinde ilan ve tescil edildikten sonra ancak şirketin vergi dairesi kapanışı yapılır. Bir yıllık tasfiye sürecinde tüm beyannamelerinizi (KDV varsa Muhtasar) verilir, Tasfiye döneminde tasfiye işlemleri ile alakalı geçici vergi beyannamesi verilmez, Tasfiye’ye girdiğiniz tarihten itibaren; tasfiyeye giriş tarihini takip eden dördüncü ayın 15’ine kadar bağlı bulunulan vergi dairesine, Tasfiye öncesi döneme ait kurumlar vergisi beyannamesi verilir (Tasfiye giriş beyanı)Tasfiye işlemlerine başlamadan önce aynı yıl içerisinde olsa bile tasfiye dönemi için yeni bir defter (yevmiye+kebir+envanter)tasdik ettirilir, Tasfiye süresi sona erdiğinde, bilançonun veya nihai hesabın kesinleşmesinden itibaren 15 gün içerisinde son kurumlar vergisi beyannamesini vereceksiniz.
Bu anlattıklarımız yukarda saydığımız sebeplerden dolayı normal yoldan şirketin tasfiyesi ile alakalı idi fakat tasfiyeyi daha hızlı sonuçlandırmak isterseniz Tasfiyesiz fesih denilen bir başka yöntemde vardır ki bu biraz koşturmanızı sağlayacak fakat daha kısa sürede firmanızı kapatabileceğiniz bir yöntemdir Burada mahkeme kararı ile şirketin kapatılması söz konusudur.

Etiketler: girişimcilik tasfiye

Nevzat Erdağ
1967 yılı Kars doğumlu ERDAĞ, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesinden öğretmenlik formasyon eğitimi aldı...
Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İnsan Kaynakları Yüksek Lisans Programına Katıldı. Profesyonel olarak çeşitli firmalarda muhasebe, finans, dış ticaret departmanlarında üst düzey yönetici olarak çalıştıktan sonra 1999 yılından beri Konvoy Danışmanlık adlı firmasında farklı sektörlerde firmaların mali müşavirliğini, Mali danışmanlığını ve yönetim danışmanlığını yapmaktadır.
Erdağ; ayrıca muhasebe, vergi ve diğer uzmanlık konularında danışmanlıklarının yanında yaklaşık on yıldır muhtelif eğitim kurumlarında 3500’e yakın kişiye eğitimler, panel ve konferanslar vermiştir.
Erdağ’ın yayınlanmış Kitapları;
• Türk vergi sistemi
• Şirketler
• Vergi idaremiz ve denetim müessesi
• Tekdüzen hesap planı uygulamaları
• Marka tescil işlemleri
• E Ticaret
• Kayıt dışı kara para yolsuzluk
• İhracatta KDV uygulamaları
• Canözüm deryaya döndü (şiir)
• Sahibini bilen şiirler
• Duygularla söyleşi(makaleler)
Erdağ’ın ayrıca sosyal ve mesleki içerikli 150 nin üzerinde yayınlanmış makalesi ve yayın aşamasında 3 yeni kitabı bulunmaktadır
Bu Kategorideki Diğer Yazılar
DIŞ TİCARET
Gümrük Yönetmeliğindeki değişiklikler
Gümrük Yönetmeliğinin getirdiği değişiklik; özet beyan, onaylanmış kişi statü belgesi, antrepo ve gümrük müşavirliği sınavına ilişkin maddelerinde yapılan çeşitli düzenlemeleri içeriyor.
OFİS VE İNSAN
Çalışma Hayatında Gelecek Dijital İK ile İnşa Edilecek
Bir önceki makalemi okuyan sevgili dostlarımın hatırlayacağı üzere, konu; iş dünyamızdaki kuşak çatışmaları ve bunun insan kaynaklarına yansıması ve de kuşaklararası hoşgörü/anlayışın, kariyer planlamasındaki önemiyle ilgili bir takım görüşlere yer vererek, kurumsallaşma ya da kurumsallaşamama üzerine, ilginç değerlendirmeler şeklindeydi.
Hedef Belirleme ve Hedeflerinizi Hayata Geçirmenin 8 Adımı
Hedef Belirleme ve Hedeflerinizi Hayata Geçirmenin 8 Adımı
İŞ DÜNYASI
Sürdürülebilir İş Yapış Şekli Geliştirmek Şart
Kolay hatırlanması için baş harfleri ile Türkçesi VIPDERZBEY, İngilizcesi TEREDIRCEM olan bir çok iş kitabında, köşe yazısında, ders kitabında yer almış, birçok seminer ve kursa konu olmuş, iş insanlarının, patronundan, yöneticisine, normal uzmanından, iş hayatına yeni başlayacak gençlere kadar herkesin bir şekilde iş hayatında bir şekilde dikkat etmesi gereken noktalar aşağıda belirtilmiştir.
HUKUK / MUHASEBE
Şirketlerin Devlete Olan Borçları ve Ortakların Sorumlulukları
Devlete Olan Borçlarda Şirket Ortaklarının Sorumluluğunu Biliyor Musunuz?
KOBİ’ler İçin Dokuz Adımda Büyüme Planı
Müşterilerinize Nasıl Bir Tedarikçi Olduğunuzu Sorun
Satış Yönetimi Değerlendirmesi