Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/kobitek.com/httpdocs/makale.php on line 151

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/kobitek.com/httpdocs/makale.php on line 151
Ziyaretçi Odaklı Fuarcılık Anlayışı Mümkün mü?

Ziyaretçi Odaklı Fuarcılık Anlayışı Mümkün mü?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Ziyaretçi Odaklı Fuarcılık Anlayışı Mümkün mü?

Ülkemizde fuarların kan kaybettiği, fuarlara gösterilen ilginin gittikçe azaldığı iş dünyasının ortak görüşüdür. Marka danışmanları olarak pek çok firmanın artık bazı fuarlardan çekildiklerine tanık oluyoruz. Fuarlar artık bir pazarlama aracı olarak cazibesini kaybediyor. Son dönemde katıldığım bir kaç fuardan sonra bu konuya ziyaretçi cephesinden bakmak istedim. Çünkü bu cephede bazı sorunlar var.

İşim gereği çok sayıda fuarı izlemek zorundayım. Danışmanlık yaptığım firmaların sektörlerine ilişkin fuarları mutlaka ziyaret etmeye çalışırım. Veya müşterilerimin katıldığı fuarları. Ancak özellikle şu son bir kaç yılda artık fuarlara gitmek bir işkence haline geldi. Gittikçe daha çok sayıda fuarın kapısından dönmeye başladım. Ben dönüyorsam mutlaka başkaları da vardır.

Fuar firmaları doğal olarak önceliği katılımcı firmalara veriyorlar. Uzun bir hazırlık ve titiz bir çalışma ile fuarlara hazırlanan firmaları memnun etmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Daha önce bir kaç fuarda katılımcı firmanın temsilcisi olarak bunu tecrübe ettim.

Ancak fuar firmaları aynı özeni ziyaretçilere göstermediklerini gözlüyorum. Benim dikkatimi çeken hususlar şunlar:

  • İlk problem otopark. Artık fuar alanlarında otoparklar yetmiyor. Özellikle CNR’ın otoparkı kısıtlı. Özellikle bazı popüler fuarlarda yer bulmak nerdeyse imkansız. Bazı fuarları araçtan inmeden terk ettiğim olmuştur. Fuar firmaları bu otopark sorununun farkında mı acaba? Bu sorunun çözümü herhalde ziyaretçilere ait değildir?

  • Bazı fuarlarda ziyaretçilerden giriş ücreti alıyorlar. Miktarı önemli değil, ama fuar firması katılımcılardan zaten bir ücret alıyor ve asıl gelirini de bu ücretler oluşturuyor. Fuarlar katılımcıları ile değil ziyaretçileri ile anlam kazanır. Ziyaretçi olmazsa katılımcıda olmaz. Bu doğruysa neden giriş ücreti alınır.

  • Sorun giriş ücreti de değil aslında. Giriş ücreti ve arkasından gelen kayıt işlemi ile kaybedilen zamanda sorun. Beni kuyruğa sokmadan fuara alacak olsalar iki katı ücreti vermeye hazırım. Hem para ödeyip, hem de kuyrukta beklemek bir müşteri olarak hiç hoşuma gitmiyor.

  • Bazı fuarlarda ise bir kaç kapıdan giriş alınıyor. Özellikle ziyaretçi yoğunluğu varsa uzun kuyruklar oluşuyor. Böyle bir kuyruğu gördüğüm anda kesin geriye dönüş yapıyorum. Neyse ki bu yöntemden vazgeçilmişe benziyor.

  • Bir defa kuyrukta vakit kaybetmeden girmek için bir kaç gün önce online kayıt yaptırdım. Posta kutuma bir davetiye formu geldi. Bu sefer kafam rahat bir şekilde gittim, ama formun önemli olmadığını yine kayıt alacaklarını söylediler. Soru: Girişte kayıt alınıyorsa neden online kayıt yaptırılıyor?

  • Şu kayıt alma işi kronik bir hastalık olmuş durumda. Aynı fuar firmasının farklı fuarlarına gidiyorsunuz ve her seferinde sizin kaydınızı alıyorlar. Şöyle elinizi kolunuzu sallayarak giremiyorsunuz. Kayıt işlemini veri tabanı oluşturmak için alındığı söyleniyor, ama ben bu kayıtların kullanıldığına hiç tanık olmadım. Kullanılmıyorsa neden bizi kuyrukta bekletip işkence ediyorlar diye sormak hakkımız. Fuardan sonra hiçbir fuar firması ziyaretçileri ile iletişime geçmemeleri bu bilgiyi kullanmadıklarını kanıtlıyor.

  • Bunun ikinci bir kanıtı fuardan sonra bir anket formunun bile gönderilmemesi. 5 soruluk basit bir anket formu ile ziyaretçilerin memnuniyeti alınabilir ve görüşleri öğrenilebilir. Ben tanık olmadım ama yapan biri var mı merak ediyorum.

  • Girişteki kayıt eziyetine bir çözüm önerim var: Bir fuar firması internet üzerinden veya fuar girişinde (bir defa olmak üzere) ziyaretçi kaydı alabilir. Eposta adresine QR kod gönderir ve ziyaretçi girişte bu kodu okutarak hızlıca giriş yapar. Kayıt bir defa alındıktan sonra her fuar öncesinde bütün kayıtlara online davetiyeler gönderilir. Bu yöntem ile potansiyel ziyaretçi sayısıda arttırılır. Havayolları bu yöntemi kullanıyor. Fuar firmaları da kullanabilir.

Fuar firmasının iki çeşit müşterisi vardır; katılımcı firmalar ve ziyaretçiler. Gözlemim; ülkemizde fuarcılığın katılımcı odaklı olduğu yönündedir. Buna bir itirazımız yok, ama bu ziyaretçilerin ihmal edilmesini getirmemeli. Hatta ziyaretçilere odaklanma seviyesi bir çıt yukarda olmalı. Fuar firmaları ziyaretçi dostu olmazlarsa ziyaretçileri kaçırabilir ve bunun sonucunda katılımcıları da kaçırabilirler.

Katılımcı firmaların beklentisi nitelikli ve doğru ziyaretçilerle buluşmaktır. Fuarlara kaliteli ziyaretçi çekmek ise fuar firmalarının sorumluluğundadır. Her seferinde yeniden kayıt alan bir firma bu konuda güven verici olmayacaktır. Fuar firmalarının ziyaretçi odaklı bir pazarlama anlayışı ve ziyaretçi dostu bir sistem ile çalışmaları kendi faydalarına olacaktır.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

5022 kere okundu

Faruk Şener
Faruk Şener

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. 

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz