- Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
- İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
- SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
Girişimcilik, İnovasyon ve Yenilik Gelişmişliğin Göstergesidir

Girişimcilik, İnovasyon ve Yenilik Gelişmişliğin Göstergesidir
İnovasyon, yeni iş fikirleri ve girişimcilik son günlerde gördüğüm kadarıyla üzerinde en çok konuşulan konu haline geldi. Rekabetin hızla arttığı ülkemizde hem bireylerin, hem de şirketlerin varlıklarını devam ettirmeleri ve dahası, söz sahibi olabilmeleri için inovasyon stratejik bir önem kazandı. Geçmiş yılların lider ülkeleri ve dev şirketleri, yenilik, buluş ve farklılık konusunda son yıllarda atağa kalkan küçük rakipleri karşısında günden güne geriliyor.
Günümüzde dünya ekonomisine yenilikler ve buluşlar gerçekleştiren, diğerlerinden farklı olmayı ve farklılıklar üretmeyi başarabilen bireyler ve şirketler yön veriyor.
Dünya üzerindeki stratejik konumu, genç nüfus yapısı, yeraltı ve yerüstü zenginlikleri nedeniyle pek çok ülkenin kıskandığı özelliklere sahip olan Türkiye ve şirketlerimiz bugün yenilik, buluş ve farklılık yarışında ne yazık ki gelişmiş ülkelerin ve şirketlerin biraz gerisinde kalmıştır.
Bana göre kalkınmışlığının en önemli göstergesi; İnovasyon sonucu alınan patent sayısıdır. Ülkeler patent alım sayısına göre sıralandığında, gelişmiş ülkeler sıralaması tablosu çıkmaktadır. İnanıyorum ki ülkemizde de patent alım sayısı artarak gelişmiş ülkeleri yakalayacağız.
Bunun için; Şirketlerimiz öncelikle Ar-Ge departmanları oluşturmalılar. Bu bölüme alınacak iyi İngilizce bilgisi olan teknik personel, faaliyet gösterilen sektörde alınmış patentleri internet ortamında inceleyerek, mevcut teknik bilgiye ulaşmalı ve nasıl geliştirme yapılabilir sorusu ile sürekli yenilik yapılmasına çalışmalıdırlar.
Üniversitelerimiz Ar-Ge ve İnovasyon konusunda öğrencilere püf noktaları aktararak patent alımını teşvik etmelidir. Patentin faydaları toplumumuzca iyi bilinmemektedir. Bu konuda eğitim kurumlarımız, üniversitelerimiz ve kamu kurumlarımıza büyük görevler düşmektedir
Patentin Tanımı; buluş sahibine, buluşunun başkaları tarafından izinsiz olarak kullanılmasını, üretilmesini, satılmasını, satışa sunulmasını veya ithal edilmesini belirli bir süre için engelleme hakkını veren koruma belgesidir.
Neden patent verilir; patent sistemi, buluş sahiplerine belli bir süre koruma hakkı vermesinin yanı sıra, patentte yer alan tüm bilgileri kamuoyuna açarak, aynı konuda çalışan başkalarının aynı buluşu yeniden üretmek için emek, zaman, maliyet vs. harcamasının engellenmesi için vardır. Bu özelliğe patentin bilgi işlevi diyoruz.
Bir buluşun patent ile korunabilmesi için taşıması gereken nitelikler:
A) Yenilik; Tekniğin bilinen durumuna dahil olmayan buluş yenidir. Tekniğin bilinen durumu; patent başvurusunun yapıldığı tarihten önce, buluş konusunda dünyanın herhangi bir yerinde toplumca erişilebilir yazılı veya sözlü tanıtım, kullanım veya bir başka yolla açıklanan bilgilerden oluşur.
B) Tekniğin bilinen durumunun aşılması; Buluş, ilgili olduğu teknik alandaki bir uzman tarafından, tekniğin bilinen durumundan aşikâr bir şekilde çıkarılamayan bir faaliyet sonucu gerçekleşmiş ise, tekniğin bilinen durumunun aşıldığı kabul edilir.
C) Sanayiye uygulanabilir Olma; Buluş, tarım dahil sanayinin herhangi bir dalında üretilebilir veya kullanılabilir nitelikte ise, sanayiye uygulanabilir olduğu kabul edilir.
Kısaca patent, inovasyon ve Ar-Ge geleceğimiz için üzerinde durup geliştirilmesi gereken sektörlerden biri. Özellikle üniversite öğrencilerimizin bu konuya ilgi gösterip, yenilik peşinde koşmaları gerektiğini düşünüyorum.
Kaynak : makalemarketim.com

Etiketler: inovasyon girişimcilik
Bu Kategorideki Diğer Yazılar
DIŞ TİCARET
Yurtdışı KOBI Kredileri
Bankalar yurt dışı mali piyasalardan veya Uluslararası kuruluşlardan gerek borçlu gerekse Türkiye Cumhuriyeti garantörlüğünde aracı banka sıfatı ile temin edilen orta ve uzun vadeli yabancı kaynakların yatırımcı firmalara kullandırılmasına aracılık etmektedir.
OFİS VE İNSAN
Ofis Aydınlatması
Ofis aydınlatması ya da işyeri ışıklandırma düzeni, hem sağlık hem de çalışma verimliği açılarından üzerinde durulması gereken konular. İşyerinin her şeyden önce personelin huzurlu çalışmasına olanak verecek bir atmosfere sahip olması hepimizin kabul ettiği bir gerçektir.
Ayaküstü Sohbet Etme Sanatı
İş hayatında bazen bir toplantı öncesinde, bazen de asansörde ya da koridorda karşılaştığımız insanlarla yapabileceğiniz küçük sohbetler size hiç beklemediğiniz değerler kazandırabilir.
İŞ DÜNYASI
Kurumlaşma Yolunda Yolsuzlukla Mücadele ve Hile Denetimi
İnsanlık tarihinde rüşvetin ilk yazılı belgesinin M.Ö.4000 yılına ait olduğunu biliyor musunuz? Peki şirketlerimizi hileden ve yolsuzluktan nasıl arındırabiliriz? Yasal düzenlemeler ile ne tür riskler bizi bekliyor? Ali Rıza Değer'in, her işletmecinin okuması gereken makalesi..
HUKUK / MUHASEBE
Spor veya Sosyal Etkinliklere Sponsorluk Katkılarının Muhasebeleştirilmesi
Şirketlerin ya da kişilerin konferans, spor, konser gibi etkinliklere maddi destek vermeleri özellikle de son dönemlerde sıklıkla karşılaşılan durumlardan bir tanesi.
Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Detaylı İncelenmesi
Ekonomik Durgunluk
Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Kontrol Edilmesi