Çıkış Stratejileri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Son zamanlarda nedense ÇIKIŞ STRATEJİLERİ konusunda giderek artan sorularla karşılaşıyorum. Sanırım bir çok kişi ÇIKIŞ STRATEJİSİ kavramını yanlış yorumluyor.

ÇIKIŞ STRATEJİSİ hiç bir zaman işler kötü gitmeye başladığında nasıl kaçıp gideceğini belirleme stratejisi olarak yorumlanmamalıdır. eğer baştan işinizin kötü gitme ihtimali olduğunu düşünüyorsanız o işe hiç bir zaman başlamamanızda yarar var. 

Burada, sürekli kullandığım motosiklet deyimini tekrar kullanmak istiyorum ; baktığın yere gidersin. Eğer başlamakta olduğunuz işin kötü gitme ihtimalini görüyorsanız o noktaya varırsınız, o zaman da o işe girmenin hiç bir anlamı yok, ta ki kötü niyet olsun işin içinde. Gazetelerde sürekli okuyoruz, bir çok paravan şirketin sahibi olarak ortaya hiç bir şekilde suçu, günahı olmayan masum bir çaycı veya müstahdem çıkıyor. İşte size kötü niyetli bir çıkış stratejisi.

Ayrıca, eğer bir gün işleriniz herhangi bir sebepten dolayı kötü gitmeye gitmeye başlarsa, tabiki bu işten nasıl minimum zararla kurtulurum diye düşünmek gerek, ama bunu daha işe başlamadan yapıyorsanız, yukarıda da söylediğim gibi HİÇ BAŞLAMAYIN.

ÇIKIŞ STRATEJİSİ, yeni başlamayı düşündüğünüz, başladığınız, büyüme aşamasına geldiğiniz bir işin, belli bir süre sonra (veya belli bir noktaya geldikten sonra) o işi ne yapmak istediğinize bağlı olarak planlamaktır.

Bunu yapabilmek için de öncelikle amacınızın ne olduğunu belirlemek gerekir  ki bunlar :

  • Cebimde 1 milyon nakit kalacak bir şekilde işin tamamını satmak,
  • Cebime en az 1 milyon girecek bir şekilde şirket hisselerinin % 50'sini satmak,
  • İçinde olduğum pazardaki en büyük şirketin benim şirketimle birleşmesini sağlamak,
  • Diğer tüm ortakların hisselerini satın alarak şirketin tamamına sahip olmak,
  • Bu işi ileride çocuklara devrederek onların da rahat bir hayat sürmesini sağlamak, 
  • Şirketi halka açmak olabilir.

Ve bu amaca ne zaman veya hangi noktada ulaşmayı istediğinizi de belirlemek gerekir. Bu da ;

  • İşe başladıktan 5 yıl sonra,
  • Yıllık satışların 5 milyona vardığı zaman,
  • 2 milyon kara erişince gibi değişik zamanlar olabilir.

Kasada 5 milyon olduğu gün, tüm bunları alıp bilinmedik bir yerde emeklilik yaşamak da bir çıkış stratejisi olabilir tabi, ancak genelde biz buna iş değil, hırsızlık veya sahtekarlık adını veriyoruz. Tabi her şeyde olduğu gibi bu da bir planlama gerektiriyor ve maalesef bazıları bu planları çok büyük boyutlarda ve çok başarılı bir şekilde planlayarak zaman zaman ülke boyutlarında, hatta evrensel boyutlarda uygulayabiliyor.

ÇIKIŞ STRATEJİSİ, işinizi nsaıl yönlendireceğinizi anlamak bakımından önemlidir ve bu nedenle işin en başında, iş planı hazırlama aşamasında düşünülmeli ve hatta İŞ PLANI'n da yer almalıdır.

Eğer kurduğunuz işi, firmayı bir zaman sonra satmayı düşünüyorsanız izleyeceğiniz yöntem, işi çocuklarınıza devretmeyi düşünmeniz halinde kullanacağınız yöntemden oldukça değişik olacaktır

8426 kere okundu


Etiketler:

1954 doğumlu olan Tufan Karaca, Kadıköy Maarif Koleji’nden mezun olduktan sonra eğitimini Virginia Polytechnic Institute and State University’de tamamlamıştır. 45yıllık profesyonel yaşamının 20 yılını dokuz farklı ülkede, uluslararası şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak geçirmiştir.

İş dünyasında edindiği deneyimleri eğitim alanına da taşıyarak, Yeditepe Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi gibi önde gelen üniversitelerde dersler vermiştir. Halen yönetim danışmanı olarak kariyerini sürdüren Karaca, yönetim eğitimleri ve stratejik danışmanlık hizmetleri sunarak, modern iş yönetimi ilkelerini ve trendlerini kurumlara aktarmaktadır.

Yönetim alanındaki uzmanlığını kaleme aldığı “Girişimciler için Kolay ve Hızlı İş Planı Hazırlama”, “Career Management In a Disrupted World “, “Yeni Dünya Düzeninde Kariyer Yönetimi”, “Arts Entrepreneurship: How to Craft Your Creative Business Model”, “Sanatta Girişimcilik - YARATICI İŞ MODELİNİZİ NASIL GELİŞTİRİRSİNİZ? “gibi kitaplarıyla geniş bir kitleyle buluşturan Karaca, girişimcilik, stratejik esneklik ve VUCA gibi güncel yönetim konularında çalışmalarını sürdürmektedir.

ücretsiz üye olun
Reklam

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz