Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Sektör içinden veya dışından, firmaya katkı sağlayacak, katma değer yaratacak tüm çalışmalara “iş geliştirme” denir.
Maalesef, genellikle emlak ihtiyacı olan gastronomi ve perakende firmalarının, uygun yer ve lokasyon bulmak için görevlendirdiği yapıya “iş geliştirme “ departmanı diyoruz, yanılıyoruz.
Aslında iş geliştirme tüm üretim ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların sahip olması ve doğru şekilde kullanması gereken bir yapı. İş geliştirenler kuruluşun ilerlemesi için, yeni fırsatlara yelken açması için, sektör dışından yapılarla gerekiyorsa irtibatlanıp, yeni ürün ve hizmetler için opsiyonlar peşinde koşan çalışanlardan oluşmalıdır.
Örnekler vererek somutlaştırayım:
Temizlik maddeleri üreten bir kuruluş düşünün. İş geliştirmesi, aktiviteleri sonucu bir marketler zincirinin çubuklu oda kokuları için alım yapacağını öğrenmiş olsun. Miktar hayli fazla. Şirket eldeki deneyim ve know how ile bunun üretilebileceğini biliyor ise, bu işe girip teklif götürebilir. Daha önce üretmediği, ama üretebileceği ürün üzerinden iyi cirolar ve karlar yakalayabilir. Dahası, alıcı market zinciri ile çalışma sonlansa dahi, kuruluş bu ürünü ürün gamına ekleyerek kazanca devam edebilir.
Şartname, pazarlık ve sözleşme dahil bu operasyonu iş geliştirme sonuca bağlayabilir. Satış kısmında satış operasyonu işi üstlenecektir.
Veya, otomotiv fren parçası imal eden bir şirket düşünelim. Frenlerde kullanılan seramik parçaları kendi fırını olduğu için üretebiliyor. İş geliştirmesi, elektrik ve yüksek gerilim ürünleri üreten bir firma ile irtibatlanıp, yüksek yalıtım özellikli seramik parçaları onlar için fason olarak imal etme teklifi götürebilir. Alın size sektörler arası çapraz geçişli fayda …!
Peki bu aktiviteleri satışçılar yapabilir mi? Satış grupları genellikle orta ve kısa vade operasyonlara odaklanır, ancak iş geliştirme gibi uzun vadeli ve detaylı operasyonları da şayet yetkinlikleri var ise üstlenebilir. İş geliştirme tüm detaylara vakıf olması gerektiğinden, satışçı olabiliyor iken, her satışçı iş geliştirmeci olamayabiliyor.
İş geliştirme, olaylara ve konulara çok daha geniş bakış açısı gerektirir.
Bana sorarsanız, iş konusunda yerinde duramayan hiperaktif insanlar olmalı. Baktğı ve gördüğü, duyduğu her şeyden bir çıkarımda bulunup çalıştığı kurum için fayda ve menfaat sağlayabilecek, zihninde kısa sürede kabaca planlayıp neticeye ulaştırabilecek insanlar olmalı.
İyi bir iş geliştirmeci, kendi sektörü yanında başka sektörleri ve işleyişlerini iyi bilmeli, sürekli kendini geliştirip, başka kuruluşların arayış, ortaklık ve faaliyetlerini incelemeli.
İnsan ilişkileri, pazarlık, sunum, ikna becerileri gelişmiş olmalı. Hukuki ve teknik bilgisi belli bir seviyede olmalı. En önemlisi, çalıştığı kurumun iş süreçlerine hakim olmalı ve esneklik seviyelerini bilmeli. Hem sahada olmalı hem ofiste. Satış, üretim, merkezi planlama, finans,ar-ge, satınalma ve üst yönetim arasında tampon ve köprü olmalı.
Pragmatist düşünen insanlarla çalışmadıkça, kuru satış ve ürünlerle ancak dar kalıplı ve bütçeli bir büyüme bekleyebilirsiniz, çünkü iş geliştirme demek “bütçeye ek, sürpriz cirolar ve karlar” demek…
Hacettepe Üniversitesi İİBF İngilizce işletme mezunudur. Kariyerinde satış, pazarlama, dış ticaret uzmanlık alanlarında olmak üzere, farklı sektör şirketlerinde, muhtelif pozisyon ve görevlerde bulunmuş, bir çok kuruluşun büyüme ve atılım yapmasında rol oynamıştır.
Elektronik, beyaz ve kahverengi eşya, gıda, FMCG, gastronomi, medikal, kimya, ambalaj, metal ve mobilya sektörlerinde çalışmıştır. Bir dönem özel bir eğitim kurumunda dış ticarete yönelik dersler vermiş olup, zaman zaman da yönetim ve yapılanma konuları başta olmak üzere kuruluşlara :
Finansal ve Mali Disiplin, ERP altyapısı, Üretim ve Satın Alma Süreç İyileştirme, Seçme ve Yerleştirme, Verim Arttırma, Maliyet Azaltma, Performans Ölçüm (APG), Personel Gelişim Eğitimi ve Koçluk, Yurtiçi ve Yurtdışı Sektör Pazar Stratejisi Oluşturma, Ciro ve Pazar Payı Arttırıcı Faaliyet İyileştirmeleri, Tasarım, İnnovasyon, Yatırım Projelendirme konularında danışmanlık hizmeti vermektedir.
“Start in İzmir “ portalında yeni yatırımcı ve girişimcilere mentörlük yapmaktadır.
“Kurumsal Strateji Oluşturmanın Esasları-Stratejik Yönetimin Analizi” kitabının yazarıdır.
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz