KGF (Kredi Garanti Fonu) A.Ş.

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
KGF (Kredi Garanti Fonu) A.Ş.

KOBİ´lerin en büyük problemlerinden biri, kredi veren finans kurumlarından kolayca kredi temin edememeleridir. Büyük firmaların elinde hem geniş kredi imkan ve seçenekleri hem de bu kredileri uygun şartlarda elde edecek pazarlık güçleri vardır.

Bu gücü yaratan temel nedenlerden biri de, büyük firmaların kredi karşılığı verebildiği teminat garantisi avantajıdır. KOBİ´ler ise teminat sunabilme konusunda kısıtlı olanaklara sahiptir.

Bu soruna çözüm bulmak ve KOBİ´lerin teminat olanaklarını genişletmek amacıyla 1991 yılında Kredi Garanti Fonu İşletme ve Araştırma A.Ş. kurulmuştur. Bu tarihten itibaren de KGF A.Ş. tarafından, başvuran KOBİ´lere finans kurumlarından aldıkları krediler için istenen teminat garantisi ya da kefaletleri hizmeti sunulmaktadır.

KGF´nin kurucu ortakları ve sermayedarlarını TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu), TOBB (Türkiye Odalar Borsalar Birliği), TOSYÖV (Türkiye Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı) ve MEKSA (Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayii Destekleme Vakfı) oluşturmaktadır. Daha sonra bu ortaklığa KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) ve Türkiye Halk Bankası A.Ş. de katılmışlardır. KGF´nin üstlendiği garanti/kefaletlerin karşılığı için oluşturulan teminat sorumluluk fonu da Alman Teknik İşbirliği Kurumu (GTZ) ve KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) tarafından konulmuştur.

KOBİ teşvikleri kapsamında değerlendirilebilecek olan bu fon risk paylaşımı esasına dayanmaktadır. Kredi temin ederek önemli bir risk üstlenen KOBİ´lerin üzerindeki bu yükü paylaşmaya dayalı bu kredi garanti sistemi sayesinde KOBİ´lere geniş kredi olanakları yaratılmakta ve düşük maliyetlerle sürekliliği olan bir kredilendirme olanağı amaçlanmaktadır. Bu sayede KOBİ´lerin, uzun vadeli ve uygun koşullarda kredi alabilmeleri de kolaylaşmaktadır. Ayrıca KGF, KOBİ´lerin kullandığı teşvikli kredilere de garanti vermektedir. Bu şekilde, teşvik kapsamına giren bir çok projenin hayata geçmesi sağlanmaktadır.

Ekonomik, kamusal yarar ve işlerliği göz önüne alınarak, KGF Kurumlar Vergisinden muaf tutulmuştur, ayrıca KGF ile ilgili işlemler de KDV ve Damga Vergisinden de muaftır.

Şimdi ise KGF için başvurmak isteyen firmalar için, KGF A.Ş.´in istediği koşulları belirtelim.

Garanti/Kefalet Şartları

  • KGF uygulamasından küçük ve orta boy işletme (KOBİ) sahibi tacir ve sanayiciler ile esnaf ve sanatkarlar ve genç girişimciler yararlanabilirler. 250 işçiye kadar çalışanı olan işletmeler KOBİ olarak kabul edilmektedirler.
  • KGF garanti/kefaletinin üst sınırı, en çok 400.000 EURO eşdeğeri TL.´dir.
  • Riskin paylaşımı ilkesine göre çalışan KGF, kredinin tamamına değil, belli bir nispetine (oranına) garanti/kefalet sağlamaktadır. 200.000 EURO´ya eşdeğer TL.´ye kadar olan talepler için kredinin en çok %80´ine garanti/kefalet verilmektedir. 200.000 EURO´yu aşan garanti/kefaletlerde bu oran azami %70 olarak uygulanır.
  • Türkiye´nin bütün bölgelerindeki KOBİ´ler KGF teminatından yararlanabilirler. Başvuruda bulunanların yapılabilir bir projeleri olmalıdır.
  • Kredi Garanti Fonu, değerlendirmesinde önceliği projenin yapılabilirliğine, yönetim yeterliliğine, firmanın ve ortaklarının liyakatine, moralitesine, özkaynak katkısına ve kredinin geri ödenebilirliğine vermektedir. Teminat, bu değerlendirmede en son unsur olarak görülmekte ve gerekli görülen hallerde bankaların ilkelerine uymadığı için kabul etmediği türdeki teminatlar KGF tarafından kabul edilmektedir.
  • Eski borçların ve kredilerin ödenmesi amacıyla kullanılacak krediler için KGF garanti/kefalet vermemektedir.

KGF Hangi Tür Kredilere Garanti Verir?

KGF, KOBİ´lerin kullandığı her türlü nakdi ve gayrinakdi (nakit dışı) krediye garanti verir.

Bu krediler şunlardır:

  • Yeni iş kurma,
  • Mevcut tesisin genişletilmesi
  • Hammadde temini
  • Yeni teknoloji kullanımı
  • Yeni iş yerine taşınma
  • Nakit sıkıntısı giderme
  • İhracatın finansmanı
  • İthalatın finansmanı
  • Teminat mektubu amaçlı krediler ile
  • KOBİ´lerin kullandığı diğer tüm nakdi ve gayrinakdi krediler.


Ayrıntılı bilgi ve başvuru için: www.kgf.com.tr

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
89945 kere okundu

Etiketler: kredi kefalet

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Kurum Kültürü Stratejileri ve Risk Yönetimi ISO 31000
İş yaşamında E-posta ile iletişimde dikkat edilmesi gerekenler
PARETO Prensibi ve Referans Mallar
Mercer Türkiye Araştırdı: Krizin İnsan Kaynaklarına Etkisi
İş Yeri Kuralları, İş Yerlerinin Sevilmeyen Halleri
Liderlik ve Yöneticilikte Soru Sorma Sanatı
Engelli çalışanlar en çok teknik serviste istihdam ediliyor
Enflasyon nedir ?
Sanat ve turizm: Sanat Turistlerini Nasıl Çekmeli?
Leasing (Finansal kiralama)
Fazladan 40 Bin TL Aklımıza Ev Almayı Getiriyor
Kurumsal Gelişimde Arama Konferansları ve Stratejik Planlama Çalıştayları
Etik Kurallar ve Çalışma İlkeleri
Dijital Dönüşüm Çağında Kobiler Ne Durumda?
İşsizlik, İstihdam Sorunu ve Çözüm Yolları

DIŞ TİCARET

Yurtdışı KOBI Kredileri

Yurtdışı KOBI Kredileri

Bankalar yurt dışı mali piyasalardan veya Uluslararası kuruluşlardan gerek borçlu gerekse Türkiye Cumhuriyeti garantörlüğünde aracı banka sıfatı ile temin edilen orta ve uzun vadeli yabancı kaynakların yatırımcı firmalara kullandırılmasına aracılık etmektedir.

OFİS VE İNSAN

Çalışma Hayatında Gelecek Dijital İK ile İnşa Edilecek

Çalışma Hayatında Gelecek Dijital İK ile İnşa Edilecek

Bir önceki makalemi okuyan sevgili dostlarımın hatırlayacağı üzere, konu; iş dünyamızdaki kuşak çatışmaları ve bunun insan kaynaklarına yansıması ve de kuşaklararası hoşgörü/anlayışın, kariyer planlamasındaki önemiyle ilgili bir takım görüşlere yer vererek, kurumsallaşma ya da kurumsallaşamama üzerine, ilginç değerlendirmeler şeklindeydi.

Etkili Dinleme Teknikleri

Etkili Dinleme Teknikleri

Dinleme konuşmanın algılanma boyutunu oluşturmaktadır. Bireyin söylenenleri algılayıp anlamlandırmasıdır. Birey, okul öncesine ait bütün bilgi, duygu ve düşünce evrenini dinleme yoluyla oluşturur.

İŞ DÜNYASI

Günümüz İşçi Sınıfı, Bağlılık ve Yönetim

Günümüz İşçi Sınıfı, Bağlılık ve Yönetim

Geleneksel işçi sınıfı, kariyerlerinden kendilerinin mesul olmadıklarını ve daima istihdam edildikleri organizasyonların kurallarına itaat etmek anlamındaki sadakatlerini, uzun süreli aynı işyerinde çalışma pratikleriyle ilişkilendirmekteydiler.

HUKUK / MUHASEBE

Şirket Ana Sözleşmelerinin Türk Ticaret Kanunu’na Uyumlu Hale Getirilmesi

Şirket Ana Sözleşmelerinin Türk Ticaret Kanunu’na Uyumlu Hale Getirilmesi

2012 yılı Temmuz ayında (yeni) Türk Ticaret Kanunu’nun (“Kanun”) yürürlüğe girmesi ile birlikte şirketlerde bir telaş başladı. Herkes kanunun getirdiği yeni yükümlülükleri ve bunları hangi süre içinde yerine getirmekle yükümlü olduğunu tartışır, avukatlarına ve mali müşavirlerine danışır oldu.