Çeviklik Zihniyeti ve Kurumsal Resilyans

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Çeviklik Zihniyeti ve Kurumsal Resilyans

Küresel bir akıl dönüşümünün eşiğindeyiz. Kaynaklar sınırlı, değişim kaçınılmaz, bilgiye erişim kolaylaşmış olsa da, sınırlı bakış açılarımızın farkındalığı ve bilinmeyene açıklıkla öngörülü bir sentez gerektiriyor. Karmaşık sorunlar, farklı disiplinlerden uzmanların işbirliği ve kolektif bir zihniyetle, yönetilebilir parçalara ayrılarak çözülebilir. Bu durum, kurumsal resilyans için kurum, takım ve birey ölçeğinde çevik bir zihniyeti olmazsa olmaz kılıyor.

Çevik yaklaşım bilgiyi, motivasyonu, inisiyatifi ve işbirliğini harekete geçirerek, hızlı ve esnek bir şekilde değişime uyumu sağlar.

Çevik liderler, sürekli güncellenen durum bilinciyle öngörü çabası, takımlara özerklik verme, esneklik ve kurumda güven iklimi oluşturma, yüksek performanslı, müşteri odaklı, öğrenen ekiplerin oluşumunu destekler. Çevikliğin temel unsurları arasında saygı, işbirliği, sürekli iyileştirme, kısa öğrenme döngüleri, vizyonu ve başarıyı sahiplenme ve değer odaklı değişime açıklık yer alır.

Çevik liderlik, edinilmiş bir beceridir ve sürekli çaba gerektirir. Çevik lider olmaya başladığınızı, aşağıdaki sorulara verdiğiniz dürüst yanıtlarla anlayabilirsiniz:

1- Başarısızlık

Takımımın önünde “başarısız oldum” dediğim son zaman neydi? (Zihniyet: Başarısızlık korkusunun olmaması)

2- Meydan Okuma

Takımımdaki birinin bana meydan okuduğu veya “hayır” dediği en son zaman neydi? (Zihniyet: Cesur geri bildirimlere açıklık)

3- Özerklik

Takımımdakileri öz otoriteyle sorumluluk üstlenerek bir karar verdikleri için ödüllendirdiğim son zaman neydi? (Zihniyet: Ekipleri ve bireyleri güçlendirmenin olumlu sonuçlarını kutlamak)

4- Net Hedefler

Ekibim amacını ve başarının nasıl görüneceğini ne kadar net anlıyor? (Zihniyet: Hedefleri paylaşmak ve belirlemek)

5- Başarı Kutlaması

Takımım en son ne zaman başarımızı kutladı? (Zihniyet: Takım başarılarını kutlamak)

6- Geri Bildirim

Takım üyelerimin liderliğim hakkındaki düşüncelerini bilmek benim için ne kadar önemli? (Zihniyet: Geri bildirimlerle süreçten öğrenmeye açıklık)

7- Etki vs. Yönetim

“Yönetiyor” muyum yoksa “etkiliyor” muyum? (Zihniyet: Değişimi katalize etmek ve örgütsel değişimi kolaylaştırmak)

8- Müşteri Değeri

“Bunu yapmamın müşterim için değeri nedir?” sorusunu ne sıklıkta soruyorum? (Zihniyet: Müşteri için değer yaratmaya odaklılık)

9- Müşteri Odaklılık

Takım üyelerine işlerini müşteri için değer yaratmaya odaklı nasıl yapacaklarını veya ne zaman bitirmeleri gerektiğini ne sıklıkla söylüyorsunuz? (Zihniyet: Ekipleri daha fazla müşteri değeri sağlamak için hizalamak ve güçlendirmek)

10- Takım Gelişimi

Takım üyelerinizden kaç tanesi kendi tercihlerine göre bir konferansa veya eğitime katıldı? (Zihniyet: Takım gelişimine odaklanmak)

11- Güven

Birkaç hafta uzakta olsam ekibime güvenebilir miyim? (Zihniyet: Ekibe güven ve liderliği paylaşma öz güvenine sahip olmak. Yetkilendirme.)

12- Değişim

Hangi eski alışkanlıklarınızdan vazgeçtiniz? (Zihniyet: Sürekli iyileştirmeye yol açan değişimi benimsemek)

13- İnovasyon

Ekiplerinizin değişime yanıt veren inovasyon odaklı yaratıcılıkla çalışma yeterliliği nedir? (Zihniyet: Artan öz farkındalık, büyüme zihniyeti ve artan kapsayıcılıkla daha yaratıcı çözümler üretmek)

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

82 kere okundu


Etiketler:

Dilek Yurdabak Manik
Dilek Yurdabak Manik

Çevik Proje Yönetimi bölümünün yazarıdır.

1968 İstanbul doğumludur.

Boğaziçi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünden 1992 yılında mezun olmuş, aynı üniversitede Yetişkin Eğitimi alanında yüksek lisans programına ve Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Örgütsel Davranış ve İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümlerinde yüksek lisans eğitimine devam etmiştir.

Aralarında Koç Amerikan Bank, Boyner Holding, Arthur Anderson, Ceta Makine ve Bıçakcılar Tıbbi Cihazlar’ın da olduğu çeşitli sektörlerde İnsan Kaynağı Yönetimi ve Kalite Yönetimi alanında 15 yılı aşan deneyime sahiptir. Süreç optimizasyonu ve organizasyon geliştirme; insan kaynakları yönetimi ve ISO 9001 standartları temelli kalite yönetimi süreçleri kurma; değerlendirme merkezi tekniği ile toplu işe alımprojeleri yürütmüştür.

Dr. Lewin Enstitüsü’nce sunulan Koçluk Eğitimi, Koç Üniversitesi,KUSIF’ce sunulan, Sosyal Etki Yönetimi ve Ölçümü Eğitimi, SGS tarafından sunulan ISO 9001 Baş Denetçi Eğitimi, Dr Beck Enstitüsünce sunulan BDT Yönelimli Psikoterapi Eğitimi katıldığı sertifikalı eğitimler arasındadır.

İnsan odaklı kurumsal resilyans ve çevik zihniyet alanında eğitimler vermektedir; üst düzey yöneticilere yönelik psikolojik kapital destekleyici koçluk ve psikolojik danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz