Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Bildiğimiz klasik tarifiyle... Kurum Kültürü; belirli bir organizasyon şeması içinde, iş bölümleri çerçevesinde tanımları ile belirlenmiş görevleri ifa ederek, “Ortak Bir Amaca Ulaşmak İçin...” birlikte hareket eden kurum veya şirket çalışanlarının, kişilerden bağımsız olarak, kurumsal davranışlarını yönlendiren... Standartlar... Kurallar... Değerler... İnançlar... ve Anlayışlar... bütünüdür. Ve de çalışanların aidiyet duygusu için en önemli motivasyon kaynağıdır.
Kurum Kültürü’nün Stratejik Yönetimi ise... “Ortak bir amaca ulaşmak için”, kurulduğu günden bu güne bir kurumun var olma nedenini ve bunu kimler için yaptığını ortaya koyan Misyon, gelecekte ulaşmak istediği yeri anlatan Vizyon, tüm bunları gerçekleştirirken bağlı kalmayı taahhüt ettiği Değerler bazında, orta ve uzun vade de gerçekleştirmek istediği Amaçları belirlemek ve bunları “tüm riskleri de dikkate alarak” daha kısa vadeli Hedefler haline getirerek, kurumun kaynaklarını harekete geçiren, yönetim tarzıdır!..
Misyon; Kurumun varlık nedenini (5N 1K - Kimler için... Neler yaptığını... Nerede yaptığını... Ne Zaman’dan bu yana yaptığını... Neden ve Nasıl yaptığını...) ifade eder.
Vizyon; Kurumun ulaşmayı arzu ettiği gelecek ve ulaşılabilir ideallerdir. Geleceği planlama ve şekillendirme çabasıdır. (Doğru işleri; doğru yer ve zamanda, doğru şekilde yapmaktır.)
Değerler; Kurumun ilkeleri ve yönetim kuralları ile iş hayatına bakışını, felsefesini ve inançlarını yansıtır. (Dürüst ve adil olmak, etik değerlere ve rekabete saygı duymak, meslek kurallarına ve iş kanunlarına göre profesyonelce davranmak, ekip çalışmasına ve işbirliğine inanmak, müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutmak ve nitelikli hizmet üretmek, gelişime açık olmak ve katma değer yaratmak, kurumsal ve sürdürülebilir sosyal sorumluluk projeleriyle öne çıkmak...)
Amaçlar; kurumun değerlerini ön planda tutarak, misyon ve vizyonla uyumlu bir şekilde, ulaşılmak istenen gerçekçi sonuçları, ifade eder.
Hedefler ise; kurum amaçlarının gerçekleştirilmesine yönelik, tanımlanmış bir zaman dilimi içinde nitelik ve nicelik cinsinden ifade edilebilen, özellikli ve ölçülebilir alt açılımlardır.
Her yönü ile inandığımız ve aidiyet duygusu ile çalışanı veya üyesi olmaktan mutluluk duyduğumuz Kurumumuz’un, belirlenen kısa vadeli hedefleri doğrultusundaki amaçlarına uzun vadede ulaşabilmesi için mutlaka risk faktörlerini dikkate almak ve risk yönetimi ile ilgili süreçleri saptamakta büyük yarar var... diye düşünüyorum. (Durum Analizi - İç Tetkikler - Dış Etkenler - Performans Ölçümleri - Raporlama - Değerlendirme - Stratejik Planlar ve Start...)
Genel anlamda Risk Faktörü; sürdürülebilir gelişmede, belirsizliklerin, hedeflerimiz üzerindeki etkileşimidir. Özellikle günümüz dünyasında gittikçe artan belirsizlikler, kurumların sürdürülebilir rekabet ve karlılık gücünü yakından etkilemekte ve hedeflere ulaşmadaki belirsizliğin yaratacağı olası risklerle başa çıkmak için, “risk yönetimi” kritik bir “disiplin” olarak iş dünyamızdaki yerini almaktadır.
Kurumsal risklerimizin temel kaynağı, kurumlarımızın rakiplerine göre daha zayıf olduğu noktalardır. Potansiyel risklerimizin sistematik olarak saptanması ve önümüze çıkacak fırsatların da değerlendirerek, olası zararların etkilerini azaltacak yönde, verilere dayalı kararların ortaya konması ISO 31000 Risk Yönetimi’nin standartlarıdır.
Kurumsal risklerimizi belirlemek için de; tüm kurum veya sayının fazla olması halinde departman çalışanlarıyla yapılacak, kartvizitlerde yazan sıfat ve unvan’ların toplantı salonu dışında bırakıldığı, özellikle şirket dışında ve mümkünse 1 gece konaklamalı “Çalıştay”lar neticesinde, tüm katılımcıların katkı ve önerileriyle ortaya çıkan ve de sonuçtaki oylamalarla kesinleşen safhada, bizi amaçlarımıza ulaştıracak... hedeflerimizi gerçekleştirebilmemiz için, Swot Analizi yapmamız (Yani... Güçlü ve Zayıf yönlerimizi, önümüzdeki Fırsatlar ve Tehdit unsurlarını dikkate alarak ortaya koymamız.) gerekiyor. (SWOT... Strenghts + Weaknesses + Opportunities + Threats)
şeklinde, daha önce yaşanan örnekler de dikkate alınarak, tüm konulara göre sıralanabilir!..
Bu çalışma neticesinde kurumsal kültürümüzün oluşumunda en büyük risk faktörünü teşkil eden zayıf yönlerimizin, tüm katılımcıların müşterek mutabakatıyla netleşmesinden sonra, bunların güçlendirilmesi amacıyla, “Kurumsal Risk Yönetiminde...” mevcut durumdan - hedef duruma geçiş döneminde, risk faktörlerinin bileşenleri ile iç ve dış etkenler dikkate alınarak;
Kurum Kültürü ve risk yönetiminde, bizleri motive edecek kısa bir slogan da en büyük yardımcımız olacaktır. Daha mutlu bir gelecek için...
Sevgiyle kalın.
1955 İstanbul doğumlu, evli ve 1 çocuk babasıdır. Öğrenimini Kabataş Lisesi'nden sonra İ.T.İ.A. Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Marmara Üniversitesi - Maliye Bölümleri’nde sürdürdü.
Çalışma hayatına 1973 yılında pazarlama ve halkla İlişkiler sektörlerinden başlayıp, 1977 den 2003 yılına kadar, kendi şirketlerinde devam etti. (Ajans Ardaş Reklamcılık Limited.)
Bu alanlarda yaklaşık 30 yıl; T.İş Bankası, Paşabahçe, Aygaz, İzocam, Lombardini, Honda, Rowenta, JVC, KİP, IBM, Pimaş, Sandoz, Kaleterasit, Kalebodur, Kalekim, Kaledekor, Kalevit, Çanakkale Seramik v.s. gibi birçok şirkete, özellikle Türkiye'nin her yerinde, KKTC de ve Almanya'da, reklamcılık ve halkla ilişkiler başta olmak üzere, çeşitli hizmetler verdikten sonra, kendi isteği ile emekli oldu.
Yurtiçinde ve yurtdışında katıldığı eğitim çalışmaları...
ISO 9001 14001 Toplam Kalite Yönetimi, Permission Marketing, Inovasyon, Motivasyon, Performans, Network Marketing, Satış ve Pazarlama Eğitimleri ile birlikte... KKTC Girne Amerikan Üniversitesi / 118 - Y Lions Akademisi Başkanlığı ve Chicago, Indianapolis, Newyork / Uluslararası Lions Kulüpleri Birliği Genel Yönetmenlik ve "Stratejik Liderlik Eğitimi" sonrasında ilaç, otomotiv ve kozmetik gibi sektörlerde Koordinatörlükler yaparak, Sivil Toplum Kuruluşlarında görevler aldı.
1980 den itibaren üyesi olduğu STK'lar ve aldığı görevler…
Halen; ilaç, aşı, kozmetik, gıda, temizlik ve tanıtım sektörlerinde ki 3 şirketler grubunda; danışmanlık, eğitmenlik, koordinatörlük ve yönetim kurulu üyelikleri görevleriyle birlikte...
Sosyal Sorumluluk Projeleri, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi & Kurumsal Sosyal Sorumluluk & Sürdürülebilirlik gibi konularda “Proje Başkanı” olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz