Ticaret Fuarları

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Ticaret Fuarları

İster ulusal, ister uluslararası olsun, ticaret fuarlarının günümüzde pazarlamanın en önemli araç ve işlevlerinden biri olduğu bilinmektedir.

Özellikle KOBİ´ler için bu işlev daha da önem arzetmektedir. Bunun temel nedeni, KOBİ´ler tanıtım, reklam ve piyasa araştırmasında yaygın ve etkili bir hareket alanına sahip değildirler, buna rağmen üretime yönelik faaliyetlerde (ürün geliştirme, kalite vs.) oldukça başarılı ve uzmanlaşmış konumdadırlar. Fuarların pazarlama faaliyetleri açısından çok önemli bir basamak oldukları bilindiğine göre, piyasaya sunulan ya da geliştirilen ürünlerin tanıtımı, tutundurulması ve potansiyel müşterilerin ürüne olan yaklaşımları hakkında doğrudan bilgi edinilmesi ancak ticari fuarlar sayesinde sağlanabilmektedir.

Ticaret fuarlarının firmalara sağlayacağı bazı avantajları şu şekilde belirtebiliriz

  • Potansiyel müşteriyle doğrudan buluşma olanağı sağlar. Ayrıca ticari fuarlar, genellikle belirli bir sektöre yönelik (tarım, otomotiv, bilişim, yapı vs.) yapıldığından, ziyaretçiler konuyla doğrudan ilgili ve müşteri olabilme potansiyeli taşıyan kişi ve kurumlardan oluşmaktadır. Bu ziyaretçiler genel olarak, fuarda almak istedikleri ürünle ilgili sunumlardan etkilenme eğilimindedirler.
  • Ürünle ilgili piyasa ve rekabet durumları belirlenebilir. Fuarlar sadece potansiyel müşterilerle karşılaşma ve onların tepki ya da ilgilerini ölçebilme açısından değil, fuara katılan aynı sektördeki diğer rakip firmaları da görüp onların ürün, strateji ve pazar potansiyellerini karşılaştırmak açısından da çok yararlıdır.
  • Pazarlama stratejileri için çok gerekli olan potansiyel müşteri profilleri, ürün gelişim yönelimi, teknolojik gelişme, dağıtım vs. ile ilgili stratejik veriler elde edilir.
  • Acente ve dağıtım kanallarındaki aracılarla doğrudan bağlantı kurulmasını sağlar. Bu şekilde, ihracat olanakları yaratmaya çalışan bir firma ihracat kanallarındaki bu aracıları bulabilmektedir.
  • KOBİ´lerin pazarlama faaliyetleri açısından en büyük avantajları yüz yüze görüşme ve kişisel satıştaki başarılarıdır. Ticaret fuarları bu avantajı kullanma açısından biçilmiş kaftandır.
  • İhracat olanakları arayan firmalar yönünden, ihracat yapabilen firmalarla karşılaşıp onların deneyimlerinden yararlanmak hem eğitici hem de teşvik edici olabilmektedir.
  • Uluslararası ticari fuarlara katılımı teşvik için devletin sunduğu destek ve vergi muafiyetleri mevcuttur.

Ticaret fuarlarından maksimum faydalanabilmek için dikkat edilmesi gerekenler

  • Her şeyden önce etkin bir pazarlama planı ya da stratejiniz olmalıdır. Bu strateji, üstün körü bir yaklaşımla değil, firmanızın bulunduğu çevre, sektör, rekabet şartları göz önüne alarak ve bu gözlem ya da değerlendirmeler sonucu oluşturacağınız pazarlama analizleri çerçevesinde yaratacağınız planlarla hazırlanmalı ve bu şekilde fuarlara katılmalısınız. Bu yaklaşım fuardan beklediğiniz faydayı çok daha yükseltecektir.
  • Pazarlama planı, firmanızın gelecekle ilgili akılcı ve uygulanabilir projeksiyon ya da tahminler çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Fuarlar bu anlamda pazarlama planlarının ölçülmesi, etkinliği, işlerliği yönünden oldukça geniş bir deney alanıdır. Fuarı bilimsel bir deney alanı olarak görmek hem gelecek açısından önemli planlar oluşturmanıza yardımcı olacak hem de pazarlama işleviyle ilgili çok sayıda seçeneği değerlendirme fırsatı bulacaksınız.
  • Katılacağınız fuarın sektörünüzle ilgisi, yapıldığı yer, yöneldiği müşteri profili gibi çok sayıda etkenin sizin pazarlama planınızla ne derece örtüştüğü önemlidir. Bu noktada katılacağınız fuarların seçimi önemli bir karar sürecidir. Fuarlardan elde etmeyi düşündüğünüz yarar, fuarların sıkı takibi, analizi ve dönemsel olarak hangi fuarların firmanıza katkı sağlayacağını bilmenizle doğru orantılıdır.
  • Uluslararası bir fuara katılıyorsanız, sadece dil bilen bir personel değil, fuarın yapıldığı ülkenin dilinde kapsamlı bir doküman, bülten, belge, multimedya desteği sunmalısınız.
ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
29558 kere okundu

Etiketler: pazarlama fuar

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

KOBI Teşvik Belgesi
Demir Yumruk; Çin
İhracat, Firmalar için Önemli ve Stratejik Bir Karardır
Dış Ticaret Verilerine Göre Nereye Gidiyoruz?
İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (No: 2012/1) yayınlandı.
Dahilde işleme izin belgesi nasıl ve nereden temin edilir?
Ülke ve birliklere göre ihracat prosedürleri
Kobiler İçin Yurtdışı Pazar Araştırması Kapsam ve Başvuru Prosedürleri
Ticaret Fuarları
Nasıl ihracat yapabiliriz ?
E-İhracatçılar İçin Ülkelere Göre Satış Rehberi: Hangi Ülke Size Daha Uygun?
Dahilde İşleme Belgesi Nedir?
Altın Taht Krallık Ülkesi Gana
İhracat türleri
Hangi 3 Harf? Teslim Şekli anlamında kullanılan Incoterms kısaltmaları

BİLİŞİM VE TEKNOLOJİ

DIŞ TİCARET

Demir Yumruk; Çin

Demir Yumruk; Çin

1,339,724,852 insan ve insan … Bu insanlar ne yer, içer,neyi talep eder,hangi markalara hayranlar, Batı Dünyasına nasıl bakıyorlar, iş yapışları bizlere göre son derece karmaşıkken, kulaklarını arkadan tutarken, nasıl böyle dev bir demir yumruk ile ihracat şampiyonu oluyorlar.

OFİS VE İNSAN

Dijital baskı kalıcı olacak

Dijital baskı kalıcı olacak

Dijital baskı, 1990’lı yıllarda büyük ilgi ve heyecan uyandırdı; ama esas atılım sonrasında gerçekleşti. Günümüzde dijital baskı, pek çok baskı işi için uygun bir alternatif haline geldi.

Doğa Dostu Yeşil Binalar

Doğa Dostu Yeşil Binalar

Soluduğumuz havanın, içtiğimiz veya kullandığımız suyun, işlediğimiz toprağın milyarlarca insanın ihtiyacını karşılayabilmesi her geçen yıl güçleşiyor. Çünkü her üçü de sürekli kirleniyor.

İŞ DÜNYASI

Taktik, Strateji ve Karar Almada Kurmay Kadronun Yetiştirilmesi

Taktik, Strateji ve Karar Almada Kurmay Kadronun Yetiştirilmesi

Otto von Bismark özellikle 1862'deki "Kan ve Demir" başlıklı söylevi ve modern "refah devleti” kavramının ilk uygulamalarını ortaya koymasıyla anılır.

HUKUK / MUHASEBE

İş Kanununa Göre İş Sağlığı ve Güvenliği

İş Kanununa Göre İş Sağlığı ve Güvenliği

İşçileri iş kazaları ve meslek hastalıklarından korumaya yönelik önlemleri almak ve onları bu konuda bilgilendirmek, İş Sağlığı ve Güvenliğinin temelini oluşturmaktadır.