Geleneksel Bayilerin Ürün Portföyü Nasıl Oluşur?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Geleneksel Bayilerin Ürün Portföyü Nasıl Oluşur?

Geleneksel bayilerin birden fazla ürün çeşidini satan ve birden fazla firma ile çalışan bayiler olduğunu belirtmiştik. Bu bayilerin ürün kompozisyonlarını nasıl oluşturduklarını bilmek satış faaliyeti açısından önemlidir. Geleneksel bayilerin yaptıkları ticaretin de kendi içinde bir mantığı vardır. Bu mantığı anlamadan bu kanala satış yapmanın zor olacağını belirtmeliyiz.

Geleneksel bayiler çeşitli ürünleri çeşitli müşteri segmentlerine satarlar. Müşterileri arasında kalite ve performans odaklı olanlarıda vardır, fiyat odaklıda. Sadık, düzenli alışveriş yapanlarıda vardır çatkapı gelip mal alanlarıda. Dolayısı ile kapısından giren her müşteriye satış yapmaya, hiçbir müşteriyi kaçırmamaya çalışırlar.

Böylesi bir müşteri çeşitliliği karşısında cari riskini düşürmeyi, para batırmamayı ve karlılığını arttırmayı hedeflerler. Ödeme gücü zayıf ve riskli , dolayısı ile veresiye ürün alan müşterilere satınalma maliyeti düşük ürünleri satarlar. Ki ilk birkaç tahsilatta malın maliyetini çıkarsın. Ödeme gücü olan müşterilerine daha kaliteli ürünleri satmaya çalışırlar. Vb.

Dolayısı ile

  • Müşteri ve satış kaybetmeden her müşteriye satış yapabilecek
  • Cari riskini düşürerek, para batırmayı önleyecek
  • Müşteri sadakatini sağlayacak
  • Ve karlılığı arttıracak şekilde

Ürün portföyünü oluştururlar.

Bunun içinde her kategoride kalite ve fiyat dengesi açısından üst, orta ve alt gamdan oluşan bir ürün portföyü bulundururlar. Bayilerin raflarına bakıldığında bu denge rahatlıkla görülecektir.

Bayilerin kişisel tercihleri, finans gücü, bölgesinin dinamikleri gibi pek çok faktöre göre farklı durumlar söz konusu olabilir. Fakat bu bakış açısının geneli yansıttığını söyleyebiliriz.

Bu mantığı genel olarak tanımlamaya çalışacağız. Ancak sektörden sektöre ve bayiden bayiye değişiklikler olabilir.

Dolayısı ile böyle bir bayide önce onun ticareti içinde nasıl konumlanacağının belirlenmesi, bayinin sürdürdüğü ticaretin içinde nasıl bir katkı yaratılacağının netleştirilmesinde fayda vardır.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

2093 kere okundu


Etiketler:

Faruk Şener
Faruk Şener

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. 

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

Reklam
Reklam

BÜYÜTEÇ

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz