Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Geçen yazılarımda Pazarlama Kavramlarına, yani P’lere ve C’lere, yeni bir kavram eklendiğini ve bunu “S” ile tanımladığımı yazmıştım. Bu kavramın “Sosyal Medya” olduğunu ifade ederek, buna Pazarlamanın “S” modeli demiştim. Aynı bazı lüks otomobillerdeki “S” modeli gibi…
Bu yazımda Sosyal Medya ile ilgili bazı hatırlatmaları yapmakta fayda görmekteyim. Sosyal Medya’da, web sitesi, sosyal paylaşım ve diğer internet siteleri, bloglar veya viral reklamlar gibi araçlarla tüketicilere ulaşmaya çalışan şirketlerin, bunları kullanırken bazı noktaları gözden kaçırmaları halinde, tüm yapılan çalışmaların boşa gitmesinin yanında, şirketlere prestij kaybettirme riski bulunmaktadır. Daha da kötüsü Sosyal Medya platformunda eleştiri veya kötüleme kampanyaları ile karşıkarşıya kalmaları işten bile değildir. Bu nedenle, bir pazarlamacı gözü ile, şirketlerin tüketicilerle veya kullanıcılarla doğru iletişime geçmek veya arzu edilen imajı yaratabilmek için, dikkat etmeleri gereken konuları S harfleri altında toplamaya çalıştım ve bu kavramları 8 S olarak özetledim.
8 S kavramını açıklamadan önce, şirketlerin Sosyal Medya’da yayınladıkları ile geleneksel mecrada yayınlamış oldukları tanıtımların aynı konseptte olması gerektiğinin altını çizelim. Örneğin, yeni bir reklam kampanyası geleneksel mecralarda (TV, sinema, dergi, gazete, radyo veya outdoorda) yayınlanıyorsa, Sosyal Medya’da da aynen kampanya başlamalı ve aynı görseller kullanılmalıdır. Pazarlama İletişimi’nin konusu olan bu bütünlüğe Sosyal Medya da dahil edilmelidir. Şirketler aynı zaman dilimi içinde her yerde, aynı dili konuşmalı ve aynı mesajları vermelidirler. Birbirinden farklı görüntüler veya imajlar tüketicinin kafasını karıştırmanın yanında, rakip marka veya ürünlere fayda sağlamak gibi bir etki de yaratabilir.
Gelelim Sosyal Medya’da şirketlerin dikkat etmeleri gereken 8 S kavramına:
Sosyal Medya bugün şirketler, ya da bireyler tarafından çok sık kullanılmaktadır. Tüketici sosyal paylaşım sitelerine hemen hemen gün girmektedir. Her geçen gün tüketicilerin şirketlerden veya ürünlerden beklentileri artmaktadır. Bu taleplere cevap veremeyen şirketlerin gelecekte pazar paylarını korumaları zordur. Tüketiciler Sosyal Medya’da ilgilendikleri markaları takip etmekte ve gerektiğinde de acımasızca eleştirmekten kaçınmamaktadırlar. Bu nedenle Sosyal Medya kullanılmalı, fakat kullanım sırasında da bazı konular kesinlikle göz ardı edilmemelidir.
1960 yılında İstanbul’da doğdu. Vefa Lisesi’nden sonra, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü ile İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsünden mezun oldu.
1979 yılında üniversite sıralarında iken “Part-Time” olarak perakende satış yaparak iş hayatına başladı.
Üniversite öğreniminden sonra bir seyahat acentasında satış temsilcisi olarak görev yaptı.
Ardından, kişisel bakım sektörü (Estée Lauder, Aramis, Enrico Coveri, Arrogance, Barbara Bort, Hugo Boss, Laura Biagiotti, First Class, Bellisima, XO markalarında) ve giyim sektöründe (Çift Geyik Karaca ve Pierre Cardin markalarında) yıllar içinde ürün müdürü, satış müdürü ve pazarlama müdürü olarak çalıştı.
Halen kişisel bakım sektöründe pazarlama müdürlüğü görevini sürdürmekte olup, üniversitelere ve çeşitli seminerlere “Konuk konuşmacı” olarak katılmaktadır.
“Pazarlama, Satış ve Kişisel Satış Teknikleri” konularında eğitimler vermekte ve çeşitli dergilere aynı konularda makaleler yazmaktadır.
www.pazarlama.diyalogo.com web sitesinin yazar ve editörlüğünü yapmaktadır.
Mediacat tarafından yayınlanmış “İyi Satıcı Olmak” ve “İyi Pazarlamacı Olmak”isimli iki kitabı bulunmaktadır.
Her iki kitap halen D&R, Remzi, Inkilap, Kabalcı, Alkın gibi önemli kitapçılarda ve internette kitap sitelerinde okurları ile buluşmaktadır.
Halen, diğer iki kitabından daha farklı bir anlatımı ve konusu olan 3. kitabını yazmaktadır. Evli ve bir oğlu vardır.
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz