Hero Organizasyon Yolculuğunda Standardizasyonun Sağladığı Faydalar

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Hero Organizasyon Yolculuğunda Standardizasyonun Sağladığı Faydalar

Hero organizasyonlarda strateji temeldir ve sonrasında standardizasyon ve operasyon ile taçlanır. Stratejiyi doğru kurgular ve sisteminizi standardize ederseniz, operasyondaki farkınızı hızınızla gösterebilirsiniz. Stratejide sizi farklı kılacak 10 temel adımdan biri standardizasyondur. Dünya markası olmanızın yolu, standardizasyondan geçmektedir.

Fikri inovasyonla buluşturan yol, standardizasyondan geçmektedir. Ürün veya hizmeti daha iyi seviyeye çıkarabilmek, problem çözmekten keyif almakla başlayan bir süreçtir. Problem çözme cesaretiniz varsa müşteriyi dinler, gözlem yapar ve ihtiyacınız olan fikri üretirsiniz.

Fikir ile inovasyon arasında standardizasyon oluşturarak, süreç yönetimini sağlayabilirsiniz.

Standardizasyon sürekli güncellenen bir sistemdir ve ülkemizde gelişime açık olan bir konudur.

Farklı olmak için öncelikle farkında olmanız gerekmektedir.

Standardizasyonun Tanımı

Standardizasyon, gerçekleştirmiş olduğunuz faaliyet özelinde ilgili tarafların ortak payda çerçevesinde belirli kuralları koyma ve bu kuralları uygulama işleminin bütünüdür. Standardize edemediğiniz bir şeyi kontrol edemez ve yönetemezsiniz. Üretim veya satışınızı gerçekleştirdiğiniz ürünler, nihai kullanıcıyla buluşturduğunuz ülkenin mevzuatlarına uygun olmak durumundadır.

Standartlar, yaşayan dokümanlardır ve çağın gerekliliklerine uygun olacak şekilde güncellenmektedir. Ürün üretimini veya satışını gerçekleştiriyorsanız, standartların takibinin büyük önem taşıdığının farkında olmalısınız. Standartlar özelinde bilmeniz gereken kritik konular bulunmaktadır.

  • Herhangi bir markaya üretim yapıyor olsanız bile standartlara uygun üretim yapmak zorundasınız.
  • Sakın sorumluluk markadadır diye yanlış ve klişe düşünceye kapılmayın!
  • Sadece satışı gerçekleştiren bir markaysanız, standartların sizi ürününüzle ilgili her şeyden sorumlu tuttuğunu bilmelisiniz.
  • 2016 yılında güncellenen direktifle, ilgili ürün özelinde üretici (manufacturer) ve marka (trademark) bilgileri yer almak durumundadır.

Standartlar, markalar ve üreticiler için asgari gereklilikleri göstermektedir. Markanızı konumladığınız yere göre standartların içerisindeki testlerin seviyesini zorlaştırmanız beklenmektedir.

Ürün üretimi veya satışı için bağlı olduğunuz mevzuatlar içerisinde artık risk analizine yer vermek durumundasınız. Ürünüzün proje aşamasından itibaren risk değerlendirmesini yapmanız gerekmektedir. Yapınızın çevikliğini gerektiği şekilde kullanabilmek için risk değerlendirmesini dikkate almanız gerekmektedir. Yapacağınız projede yer alan içerikleri doğru belirlemeniz kadar bu içeriklerin risk analizlerini değerlendiriyor olmanız gerekmektedir.

Hizmet verdiğiniz ürün özelinde standartlar kadar Avrupa Birliği Komisyonu tarafından alınan kararlar da bağlayıcı olmaktadır. İlgili direktif açısından Avrupa Birliği Komisyonu kararı standardın önüne geçmektedir.

Standardizasyonun Stratejiyle İlişkisi

Strateji, hedefi olan kişi veya organizasyonun hayatı boyunca nitelikli zaman ayırması gereken konuların başında gelmektedir. Strateji, kişi veya organizasyonun mevcut durumdan hedef(ler)ine ulaşabilmesi için çıktığı yolculukta belirlemiş olduğu güzergâh ve yöntemlerdir.

Yeni nesil iş modelinde stratejiyi belirlemeli, işleri standardize etmeli ve hizmetleri operasyonel olarak yürütmelisiniz. Bunu ancak tüm süreci bilen ve eş zamanlı olarak güncellenen doğru tedarik zinciri yönetimi ile gerçekleştirebilirsiniz.

Şekil .: Yeni Nesil İş Yönetimi

Strateji varsa standardizasyon ve operasyon anlam kazanacaktır Strateji gerekli ama tek başına yeterli değildir. Stratejinizin taçlandığı yer, standardizasyon ve operasyondaki başarınız olacaktır. Strateji temeldir ve sonrasında standardizasyon ve operasyon ile taçlanır.

Uluslararası Standardizasyonun Yolu

Uluslararası standardizasyonun yolu, ülkemizdeki farkındalığı artırmaktan ve uluslararası standartlara aktif bir şekilde katılmaktan geçmektedir.

Uluslararası standardizasyonun yolunu 3 aşamada değerlendirebilirsiniz:

  1. Farkındalık
  2. Aktif Rol Alma
  3. En İyi ve Faydalı Şekilde Yapmak

Her geçen gün artan farkındalığı, Türk toplumu olarak sahip olduğumuz liderlik geniyle bütünleştirebiliriz. Avrupa’da ve Dünya’da sahip olmamız gereken liderlik koltuğuna sürdürülebilir şekilde oturabiliriz.

Geçmiş yıllarda güncellenen standarda göre ürünlerini değiştirmek zorunda kalan firmalar olmuştu. Bu durum, standartların değişiminin içerisinde aktif bir şekilde rol alma gerekliliğinizi net bir şekilde ortaya koymaktadır.

Bunu sadece liderlik koltuğuna oturmaktan ziyade, işinizi en iyi ve faydalı şekilde yapmak olarak değerlendirmeniz gerekmektedir.

Üretim veya satış yapan firmalar, ilgili ürün grupları özelinde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) çatısı altındaki ayna komitelere katılım sağlayabilmektedir. Konuyu en bilen kişilerin ayna komite içerisine katılması, şirketlerimiz kadar ülkemiz adına da çok önemlidir. TSE ilgili komitelere her yıl düzenli olarak ödeme yapmaktadır. Yapılan ödemelerin karşılığını alabilmek için ayna komitelere aktif katılım gerekmektedir. TSE içerisinde yer alan kadroların tek başına bu çalışmaları gerçekleştirmesi mümkün değildir. Rekabet içerisinde ayakta kalabilmek ve rekabetin kurallarını belirleyebilmek, TSE ile özel sektörün iş birliğiyle mümkün olabilir.

Ayna komite içerisinde tartışılan ve istişare edilen fikir ve değerlendirmeler, ülkemiz adına uluslararası düzeyde paylaşılmaktadır. Rekabet koşulları ve şirket planlamanız için risk veya fırsat teşkil edebilecek konulara önceden müdahil olmanız gerekmektedir.

Standartlar konusunda ülkemizde yapılan çalışmaların mutlaka tabana yayılması gerekmektedir. Sadece ürün üreten mühendis, teknisyen veya müdür değil o ürünü kullanan tüketicilerin de standartların farkında olması gerekmektedir. Tüketicilerin bu konudaki farkındalığın artması, üretimi veya satışı gerçekleştiren firmaları standart çalışmalarına katılmaya teşvik edecektir.

Standardizasyon = f (Tüketici farkındalığı)

Standardizasyon çalışmalarına aktif katılımın sağlanması, ülkemizin rekabet anlamında üst sıralarda yer almasına direkt olarak etki edecektir.

Standart Güncellendikten Sonra Ürün Grubunda Değişiklik Yapmak Out;

Standardizasyon Komitelerinde Aktif Yer Almak In

Standardizasyon komitelerinde yer alarak, olası güncellemelerde ülkemizin yorumunu paylaşmak oldukça önem arz etmektedir. Dünya markası olabilmek için doğru zamanda, doğru yerde olmanız gerekmektedir.

Standardizasyon İçin Gereken Altyapı

Standardizasyon çalışmalarını gerçekleştirirken karar vermeniz gereken önemli bir soru bulunmaktadır.

  • Öncü müsünüz?
  • Takip eden misiniz?

Vereceğiniz cevap, standardizasyon süresince ihtiyacınız olacak her anda karar vermenizi kolaylaştıracaktır. Burada dikkat etmeniz gereken konu, bazı durumlarda öncü ve bazı durumlarda takip eden gibi davranmamak olmalıdır. Bu durum, lider olarak sadece sizin değil sizden daha fazla ekibinizin kafasının karışmasına sebep olacaktır.

Üretimini ve/veya satışını gerçekleştirdiğiniz ürünlerle ilgili fikir aşamasından nihai tüketiciye kadar uzanan tüm yolu bilen sizsiniz. Hizmet verdiğiniz ürünle ilgili Dünya üzerinde herhangi bir firma ve kişi değişiklik talebinde bulunuyor. Başka firma ve insanlar bununla ilgili konuşurken, siz sessiz mi kalıyorsunuz? Bilmediğiniz ürünün hizmetini vermiyorsanız, burada sizin de bulunmanız gerekmektedir.

Türkiye’ mizin liderlik yolculuğunda komitelere katılması, görüşlerini ortaya koyması ve yönlendirici konuma uyarlanması gerekmektedir. Belirtilen çalışmaları yapabilmek için organizasyonların kendine güvenen, meraklı ve standardizasyona heyecanlı arkadaşlarını seçen bir yapıya sahip olmaları önem arz etmektedir. Standardizasyon çalışmalarına katılan kişiler ve şirketler devletimizin ilgili makamlarınca desteklenmelidir.

Çağın gerekliliklerine uyum sağlayarak güncellenme ihtiyacı, artık bir gerçek olarak karşınıza çıkmaktadır. Hayat içerisinde önemli bir yer tutan telefonlar yıl içerisinde birçok güncelleme almaktadır. Peki şirketinizi yönetirken temel olan organizasyon şemasını, yıl içerisinde kaç kez güncelliyorsunuz? Dahası böyle bir gerekliliğin farkında mısınız?

Değişime kendinizden başlamanız gerektiğini unutmayınız! Organizasyonun temeli liderdir.

Şekil 2: Yeni Nesil Organizasyon Yapısı

Ar-Ge, kalite, laboratuvar ve üretim bölümleri gerekli ama yeterli değildir. Yeni Çağ’ a uyarlanan organizasyonunuzda, standardizasyon birimine yer vermeniz gerektiğinin farkında olmalısınız.

Standardizasyonun Sağlayacağı Faydalar

Yaşanan herhangi bir problem sırasında, anında ve yerinde müdahale yapmanız gerekmektedir. Alınan/verilen olarak ifade ettiğimiz verim, artık başka bir faza geçti. Verim, vermiş olduğunuz emeğin azalmasıyla doğal olarak artmaktadır. Vermiş olduğunuz emeğin azalması, bilgi seviyenizin artması ve işi kaynağında çözmenize bağlıdır. İşi kaynağında çözme oranınızın artması, süreç özelinde yaşanan şikâyet sayısını azaltacaktır. Şikâyet sayısının azalması, iletişim hatalarını asgari seviyeye indirerek, çalışırken keyif almanızı sağlayacaktır. Motto, mutlu olmak!

Kaynağın potansiyelini doğru kullanabilmek için kaynağa yakın konumlanmalısınız.

Standardizasyonun organizasyonunuza faydalarını aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür:

  • İşinizin anayasası olan merkezlerde güçlü olursunuz.
  • İşi kaynağında çözme şansını yakalarsınız.
  • Rekabet özelinde haksız koşulların önüne geçmiş olursunuz.
  • Vereceğiniz hizmetle ilgili kılavuzunuza hâkim olursunuz.
  • Maliyet iyileştirme ve mevzuat için gerekli çalışmaları ortaklaştırıp, tek seferde işlemi gerçekleştirirsiniz.
  • Bütçe ve zaman yönetimini sağlarsınız.
  • Markanızın değerini artırmış olursunuz.
  • Organizasyonunuza pazarlama anlamında destek sağlarsınız.

Standardizasyonda Rekabet ve İş Birliği

Yeni Çağ gerekliliklerine uyarlanma konusunda, rekabet ve iş birliğinin bir arada yürütülmesi elzemdir. Ortak menfaatler doğrultusunda, ihtiyaç duyulan talep yönetimi sağlanarak veya talep oluşturularak sürecin yönetimini sağlayabilirsiniz.

Ortak pazarda hizmet verdiğiniz firma/firmalarla gerçekleştirdiğiniz iş birliği modeliyle birlikte haksız rekabetin önüne geçmiş olacaksınız. Standardizasyon komitelerinde aktif şekilde rol alarak güç birliğini sağlamış olacaksınız.

Rekabet kurallarınızı ve ortak menfaatlerinizi net bir şekilde belirleyerek, harikulade bir kazanım sağlayabilirsiniz. Artık rakibiniz bir anlamda iş ortağınız olmuştur. Hedefiniz, zamanı lehinize çevirmek ise stratejiniz rekabet içerisinde bulunduğunuz firmayla iş birliği yapmaktır.

Örneğin ithal edilen ve marka değerinizi direkt olarak etkilemeyen bir malzeme düşünün. Söz konusu malzemeyi sırasıyla aşağıdaki adımlardan geçirerek, maliyet avantajı ve stok yönetimi sağlamak elinizdedir.

  • Rekabet içerisinde bulunduğunuz firmalarla parça ortaklaştırması yapın.
  • Çeşidi azaltıp adedi yükseltmiş olacaksınız.
  • Söz konusu parça için ülkenizde tedarikçilerinize yatırım fırsatı oluşturdunuz.
  • Asgari sipariş miktarı düşük, parça başı ve stok maliyeti az bir parçaya evrim gerçekleştirdiniz!

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

974 kere okundu


Etiketler:

Dr. Murat Kadal
Murat Kadal

Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Makine Mühendisi olarak mezun olduktan sonra Arçelik’te Ar-Ge Mühendisi olarak 2 yıl süreyle çalıştım. Özellikle fırın açısından inovatif çalışmalara imza attım. IFA 2011 fuarında ödüle layık görülen enerji verimli fırının ortaya çıkarılışındaki sürecin liderliğini yürüttüm. Eş zamanlı olarak Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde yüksek lisansımı tamamladım.

Ford Otosan’da ağır ticari araçlarda Ürün Mühendisi olarak çalışırken Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği alanında da doktora eğitimime başladım. Ford Otosan’da emisyon açısından yeni bir proje olan Eu6 için küresel düzeyde ürün geliştirme ve tedarik zinciri sürecini 2 yıl yönettim.

Askerlik görevimi yedek subay olarak Samsun Karadeniz Bölge Komutanlığı’nda gerçekleştirdim. Süreç içerisinde gemilerin tasarımsal olarak iyileştirilmesi ve saha problemlerinin çözülmesi konusunda koordineli bir süreç yönetimini sağladım.

Beyaz eşya, otomotiv ve gemi inşa sektörlerinden sonra küçük ev aletleri sektörüne Eksen Makine ile giriş yaptım. 4.5 yıl boyunca ülkemizin birçok markasına Ar-Ge, üretim, laboratuvar, kalite, satış sonrası hizmetler konusunda çalışmalar gerçekleştirdim. İhracat açısından da birçok ülkenin kültürüne uygun ürün adaptasyonunu ve geliştirilmesini sağlayarak pazar genişlemesini gerçekleştirdik. Eksen Makine’deki görevim sırasında TSE’yi uluslararası standartlarda teslim ettim. Cezve ve tost makinesi gibi ürünlerin üretilmesinde ve özellikle ihracat anlamında başarılar elde edilmesinde uluslararası komitelerde yapmış olduğum çalışmaların çok ciddi katkısı bulunmaktadır.

Goldmaster firmasında Tedarik Zinciri Ve Ürün Geliştirme Direktörü olarak çalışıyorum. Ülkemizin küçük ev aletleri sektöründe en geniş ürün gamını iş birliklerimizle en iyi şekilde yönetmenin gayreti içerisindeyim. 2023 Mart ayı itibariyle doktor unvanımı aldım. Uluslararası düzeyde 4 patentim bulunmaktadır.

Evli ve 2 kız çocuğu babasıyım.

Reklam
Reklam

BÜYÜTEÇ

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz