Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Kalite ve fiyat eş zamanlı konuşulmaz ise anlamsızdır. Fiyat olmadan kalite, kalite olmadan fiyat olmaz. Öncelik, rekabetin beklediği kalitedir. Kaliteyi kabul edilebilir fiyata üretebilecek organizasyonu kurma ise yönetimsel beceridir.
Hero organizasyonlar, kalite ve fiyatın eş zamanlı konuşulmadığı sürece bir anlam ifade etmediğini deneyimlemiştir. Deneyimlerinden çıkardıkları stratejiyi, eylem planıyla bütünleştirerek çağa uyumlanmışlardır. Çağa uyumlanmak istiyorsanız, hero organizasyonları takip etmelisiniz.
Hero organizasyon olamıyorsanız, bulunduğunuz ülkenin coğrafi gerçeklerine göre yok olma süreniz değişebilir ama gerçeğiniz değişmeyecektir. Hero organizasyonlar, operasyonda sahip oldukları tecrübeyle strateji inşa ederler.
Kalite, ürün veya hizmeti tasarımın belirlediği şekilde üretmek şeklinde ifade edilirdi. Üretimi kontrol etmek ve hatalı olan üretimin önüne geçmekle görevli olan kalite, artık sizi rekabet içerisinde güçlü tutamaz. Geçmişten bugüne olan görev tanımları, kalite için gerekli ama yeterli değildir.
Yeni nesil kalite yönetiminde ana kıstas, tedarik zinciri yolculuğunda müşteriye istenilen süre, fiyat ve kalitede ürün veya hizmetin verilmesidir. Geçmiş dönemde kaliteden beklenilen görev, müşterinin işini görmekti. Şimdi ise kalite biriminden beklenen ana görev, müşterinin işini zamanında ve hedeflenen tutar karşılığında görmektir.
Kalite birimi, müşteriye teslim edilmesi gereken ürün veya hizmeti etkileyecek her yerde sorumluluk sahibi olmalıdır. Yönetim kurulları organizasyon şemasında bu duruma dikkat ederek kalite biriminin yetkisini güçlendirmelidir.
Kalite Biriminin Görev Yer (ler)i = f (Ürün veya hizmeti etkileyecek yer)
Şekil : Yeni Nesil Kalite Yönetimi
Kaliteyi etkileyen ana etken, üretimdir. Üretim özelinde hedef ve gerçekleşen arasındaki açıklığın artması, kalitenin düşmesine sebep olur. Yeni nesil kalite yönetimi, tedarik zincirinin önemli halkalarından biridir. Kalite yönetiminin zayıf halka olmasına sebep olabilecek ana etken, planlamanın üretimi zor duruma düşürmesidir.
Üretim, planlama olmadan olmaz. Planlama önden gerçekleşir ve akabinde üretim başlar. Çevrim, planlama ve üretim şeklinde devam eder. İşin temelini bilmeyen kişiler ise önce üretimi çalıştırır ve arkasından planlamayı devreye sokmaya çalışır.
Üretim = f (Planlama)
Sistem kurmayıp sadece sistem işletmiş kişiler, sistem dizayn edemez! Organizasyonların içine düştüğü en önemli hatalardan birisi, sistem tasarımıdır. Özellikle üretim, kalite, tedarik zinciri, pazarlama, satış konusunda yenilik ve gelişime ihtiyaç duyan firmaların bu konuda muhakkak dikkat etmesi gerekmektedir.
Kişiden ne isteyebileceğinizi anlayabilmek için muhakkak geçmişine bakınız.
Yeni Çağ’a uyarlanma konusunda hızınızı belirleyecek olan, zayıf halkanız olacaktır. Kaliteden ödün vermeden yapmaya çalıştığınız ürün veya hizmet tedariğinde hızınız, rekabet içerisindeki yerinizi ortaya koyacaktır. Yeni Çağ içerisinde kaliteli olmak zorundasınız ama hızınızla ilgili atacağınız her adım, sizi rekabette öne taşıyacaktır.
Örneğin Çin ülkesinden Türkiye’mize bir parça almanız gerektiğini dikkate alalım. Kalite koşullarınızı Çin’deki tedarikçinin üretim sonrasında yaptığı testlerle bırakıyorsanız, büyük bir hata içerisinde olabilirsiniz. Çünkü üretim sonrasındaki kalite gereklidir ama yeterli değildir. Yeterli olması için gereken şart, paketlemenin Çin ile Türkiye arasında gerçekleşecek lojistik durumları dikkate alınarak yapılmasıdır.
Çin Firmasındaki Çıkış Kalitesi = Türkiye Firmasındaki Proje Sahasındaki Giriş Kalitesi
Bir ürünün sürdürülebilir tedarik zinciri sürecini gerçekleştirebilmek için gerek ve yeter şartlar şu şekildedir:
Ürün veya hizmetin satış, pazarlama konusunda başarılı olabilmesi ancak tasarımın ve kalitenin doğru olmasıyla mümkün olabilir. Kalite konusunda yapacağınız çalışmalarda öncelikle kaliteye odaklanmalı ve akabinde fiyatı analiz etmelisiniz. Rekabet özelinde belirlediğiniz fiyatın daha düşük olması, sizin o kaliteye ulaştıracak yeni yollara sevk etmelidir.
Ürün veya hizmetin müşteri tarafındaki beklentisi, kalite organizasyonunuza yön verecek ana kuraldır. Bulunduğunuz sektör içerisinde müşteri profilini gerektiği gibi analiz etmeniz gerekmektedir.
Müşteriler genel olarak, öncelikle ürünün kalitesine bakarlar. Ürünün kalitesi iyi değilse fiyatınızın pek bir değeri olmayabilir. Ürününüzün kalitesi iyiyse belirlemiş olduğunuz fiyata bakarak değerlendirme yaparlar.
Kalite ve fiyat müşteri tarafından uygun görüldüyse, müşteriler ürününüzü almaya ve talep oluşturmaya başlayacaktır.
Şekil : Yeni Ürün Geliştirme Adımları
Yeni ürün geliştirme adımlarında özgün tasarımla başlayan süreçle birlikte kalitenin işi başlamaktadır. Belirtilen tasarımın, müşteri beklentisine uygun olacak şekilde sürdürülebilir şekilde üretimini ve satış sonrası hizmetlerini verebileceğinize emin olmanız gerekmektedir.
Kalite biriminde iyi bir organizasyona sahip olmanızın ana şartı, iyi insanlarla çalışmanızdır. Herkes iyi ve kaliteli insan arıyor ama siz bugüne kadar iyi insan yetiştirme konusunda ne yaptınız? Günümüzde şirketler iyi ve kaliteli insan bulamamaktan şikâyet ediyorlar. İyi bir insanın yetişmesi, kıymetli bir annenin dünyaya getirmesi ve babasıyla birlikte büyütmesiyle başlıyor. Sosyal bir devlet düzeninde ise devletin de birey gelişiminde ciddi katkısı bulunmaktadır. İyi ve kaliteli insanın gelişimi için ortalama 25 yıl gerektiğini varsayarak maddeleri artırmamız mümkündür.
İyi ve kaliteli insan aramak ne kadar doğalsa iyi ve kaliteli insanın gelişimi için ne yaptınız? sorusunu sormak da o kadar doğaldır. Esasında önemli olan bu soruyu kendinize sormanız ve cevaplanmanızdır. Emek vermeden başarılı olmaya çalışmak ve emeğin kıymetini bilmemek, bir toplumun ve organizasyonun çöküşüdür.
Sürdürülebilirlik özelinde en önemli konulardan biri, yetenek gerekliliğidir. Dünya ile iletişim kuran ve yeri geldiğinde ortak paydada buluşabilecek çalışma arkadaşlarının organizasyona dâhil edilmesi önem arz etmektedir. Burada dikkat etmeniz gereken kritik ayrıntı ise ileride size rakip olma ihtimali olan inovasyon yeteneğine sahip kişileri, öncesinde şirketinize dâhil etme şansını değerlendirmenizdir.
Şekil 3: Hero Organizasyonlarda Kalite Organizasyonu
Hero organizasyonlarda kalite organizasyonu kaynaktan başlamalıdır. Tedarik zinciri yönetiminde organizasyona giriş yapan malzemenin geliş yeri tedarikçidir. Tedarik zincirinin tüm halkalarında kalite olmalıdır. Halkanın en zayıf halkası kaliteyi etkileyeceği için yapının güçlendirilmesi gerekmektedir. Hero organizasyonların kalite ekibi, zayıf halkalara gerekli ve yeterli önlem alır. Diğer organizasyonlar ise zayıf halkayı sadece bilir ve önlem almazlar. Beceri, bilmek değil uygulamaktır.
Kalite organizasyonunda rol ve sorumlulukların dengeli ve destekleyici şekilde verilmesi gerekmektedir. Birden fazla kişiye aynı görev verilmesi aşağıdaki sonuçları doğuracaktır.
Hero organizasyonlarda görev tanımları net ve anlaşılabilirdir. Görev sayısının artması kişilerin üzerine bir yük olarak verilmez. Artan görev sayısı, organizasyon özelinde bir yenilik gerektirecek şekilde analiz edilir. Kişilerin üzerine nitelik ve/veya nicelik olarak yapabilmesi mümkün olmayan görevleri vermek, ancak iş bilmeyen organizasyonların yapacağı kritik bir hatadır.
Sorumlulukların arada kalması, sürdürülebilir kalite anlayışınıza zarar verecek temel bir eksikliktir. Öngöremediğiniz bir zaman ve bilmediğiniz bir yerde kayıp yaşamak istemiyorsanız, sorumlulukları net tarif etmelisiniz.
Vermiş olduğunuz ürün veya hizmet özelinde 1 adet hata ile karşılaştığınızı dikkate alalım. Hero organizasyonun davranış şekli aşağıdaki adımlarla gerçekleşir.
Ortaya çıkan hata şimdiye kadar kaç adet kalite adımında fark edilemedi?
Hatanın fark edilememesinin sebebi nedir?
Mevcut sistem bu hatayı yakalayacak şekilde kurgulanmadı mı?
Bu hata tipi, ilk defa karşılaşılan bir konu mu?
Sistemle veya kişiyle ilgili bir problem mi var?
Bu hatayı yakalamayan bir sistem varsa, kontrolden geçen ve sevkiyat aşamasında/müşteride olan ürünlerle ilgili nasıl bir aksiyon alınması gerekiyor?
Bu hatayı çözmek için hangi çalışmaların yapılması gerekiyor?
Hero organizasyonlar, ana odağını hiçbir zaman kaybetmez ve hatanın bir gün epidemik bir yapıya evrilebileceği bilinciyle hareket eder. Burada ortaya çıkan hata, kalite organizasyonuna şunu söylemiş olur: “Kontrol edemediğin ve hâkim olmadığın bir konu daha var?”
Kalite, fikirden uygulamaya ve uygulamadan satış sonrası hizmetlere kadar her yerde ve her an olmalıdır. Tedarik zinciri yönetiminde sürdürülebilir başarıya sahip olabilmenin ana şartı, kalite biriminin diğer disiplinlerle bütünleşmiş olmasıdır.
Hero organizasyon yolculuğunuzda sürdürülebilir şekilde devam edebilmeniz 4 ana başlıkla mümkün olacaktır.
Şekil.: Kalite Organizasyonun Sürdürülebilirlikteki Önemi
Tedarikten hizmete kadar uzanan tüm adımlarınızda ana kıstasınız kalite olmalıdır. Burada dikkat etmeniz gereken önemli bir konu bulunmaktadır. Kalite sadece bir birim değil yolculuğunuzda size eşlik edecek en önemli gücünüz ve rekabet içerisinde sıralamanızı belirleyecek bir ölçüttür.
Hero organizasyonlar, interaktif etkileşimin temelinde stratejik bakış açısıyla tedarik zinciri yönetimini gerçekleştirirler.
Organizasyonel yapıyı kuvvetli bir şekle getirebilmek için öncelikle mevcut durumu analiz etmeniz gerekmektedir. Yapacağınız mevcut durum analizinde karşılaşabileceğiniz bazı tespitler şu şekildedir:
Böyle bir analiz sonucunda insanların neden yalan konuştuğunu bulmalısınız. Doğruyu konuşmamayı da yalan konuşmak olarak dikkate almanız gerekmektedir. Hedeflerinizle hedefinizi gerçekleştirecek yapınız birbirine uygun olmalıdır. Karmaşık ve gereksiz iş yapısını ortadan kaldırmalısınız. Hero organizasyonlar, merkezi otoritenin güçlü olduğu sadece ve hızlı bir yapı inşa etmiştir.
Birimler arası bütünleşmeyi sağlarken şu sorunun cevabını vermelisiniz? Koltuk sevdası mı? Şirketinizin süreklilik arz edecek başarısı mı? Yönetici olarak atamış olduğunuz kişilerin, şirketinizin hedefine uygun şekilde ahlaklı ve rol model olması gerekmektedir.
Kalite ve diğer birimlerin bütünleşmesi ancak birbiriyle uyum ve iş birliği içerisinde çalışacak kişilerin varlığıyla mümkün olabilir. Geçmiş kafa yapısıyla birbirinin açığını arayan bir yapı kurmaya çalışırsanız, sizin işiniz çoktan geçmiştir. Amacınız rekabet ise çağın gerçeklerine uygun davranmalı ve uyumlu hareket etmelisiniz.
Az ve öz insan için nitelikli kişilerin ekibinize katılmasını sağlamalısınız. Değerli/mutlu müşteri için öncelikle değerli/mutlu çalışan ve sonrasında değerli/mutlu tedarikçi oluşumunu gerçekleştirmelisiniz. Hero organizasyonlar, birçok kurumun önemsemediği şu sorunun cevabını bulmuş ve içeriğini zenginleştirmiştir.
Çalışanlarımız neden bizi tercih etmeli?
Hero organizasyonların vizyonu, rekabet içerisinde sürdürülebilir ve değerli bir şirket olmaktır. Değerli şirket olmak, yalın, tasarruflu ve planlı hareket etmekle mümkündür. Sunmuş olduğunuz ürün veya hizmet içerisinde standartlaşma yüksek önem derecesine sahiptir. Kullanmış olduğunuz her bir parçanın uygun bir zincir içerisinde tekrar analiz edilmesi gerekmektedir.
Şekil : Standartlaşma Adımları
Ürününüzle ilgili gerekli olmayan bir parçayı kullanmış olabilirsiniz. Belirli aralıklarla ürün ağacınızı incelemeli ve tekrar sorgulamalısınız. Bunu hiç yapmadıysanız lütfen en kısa sürede deneyin. Uygulamanın çok faydasını göreceğinize inanıyorum. Gerekli olan parçalar için 2 ana soruyu irdelemelisiniz.
Geniş ürün gamına sahipseniz, yüksek ihtimalle ortaklaştırılabilir parçalara sahipsiniz demektir. Çeşitliliğin artması, yönetimi zorlaştırır ve kaliteyi azaltır. Parçalarınızı standardize etmeniz, ek işçilikleri ortadan kaldıracaktır.
Nihai olarak, kaliteli, uygun maliyetli ve hızlı tedarik zinciri yönetimi sağlamış olacaksınız.
Şekil : Kalite Organizasyonunda Standartlaşmanın Önemi
Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Makine Mühendisi olarak mezun olduktan sonra Arçelik’te Ar-Ge Mühendisi olarak 2 yıl süreyle çalıştım. Özellikle fırın açısından inovatif çalışmalara imza attım. IFA 2011 fuarında ödüle layık görülen enerji verimli fırının ortaya çıkarılışındaki sürecin liderliğini yürüttüm. Eş zamanlı olarak Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde yüksek lisansımı tamamladım.
Ford Otosan’da ağır ticari araçlarda Ürün Mühendisi olarak çalışırken Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği alanında da doktora eğitimime başladım. Ford Otosan’da emisyon açısından yeni bir proje olan Eu6 için küresel düzeyde ürün geliştirme ve tedarik zinciri sürecini 2 yıl yönettim.
Askerlik görevimi yedek subay olarak Samsun Karadeniz Bölge Komutanlığı’nda gerçekleştirdim. Süreç içerisinde gemilerin tasarımsal olarak iyileştirilmesi ve saha problemlerinin çözülmesi konusunda koordineli bir süreç yönetimini sağladım.
Beyaz eşya, otomotiv ve gemi inşa sektörlerinden sonra küçük ev aletleri sektörüne Eksen Makine ile giriş yaptım. 4.5 yıl boyunca ülkemizin birçok markasına Ar-Ge, üretim, laboratuvar, kalite, satış sonrası hizmetler konusunda çalışmalar gerçekleştirdim. İhracat açısından da birçok ülkenin kültürüne uygun ürün adaptasyonunu ve geliştirilmesini sağlayarak pazar genişlemesini gerçekleştirdik. Eksen Makine’deki görevim sırasında TSE’yi uluslararası standartlarda teslim ettim. Cezve ve tost makinesi gibi ürünlerin üretilmesinde ve özellikle ihracat anlamında başarılar elde edilmesinde uluslararası komitelerde yapmış olduğum çalışmaların çok ciddi katkısı bulunmaktadır.
Goldmaster firmasında Tedarik Zinciri Ve Ürün Geliştirme Direktörü olarak çalışıyorum. Ülkemizin küçük ev aletleri sektöründe en geniş ürün gamını iş birliklerimizle en iyi şekilde yönetmenin gayreti içerisindeyim. 2023 Mart ayı itibariyle doktor unvanımı aldım. Uluslararası düzeyde 4 patentim bulunmaktadır.
Evli ve 2 kız çocuğu babasıyım.
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz