- Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
- İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
- SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
Toplam Kalite Yönetimi ve ISO 9000 Kalite Yönetim sistemi arasındaki farklar nedir?

Kaliteye yönelik çabalar, ustalık, kalite kontrol, toplam kalite kontrol gibi aşamalardan geçerek, proses ve ürün tasarımlarına kadar ulaşmıştır. Günümüzde ISO 9000 ve Toplam Kalite Yönetimi gibi uygulamalarla devam etmektedir.
Toplam kalite, müşterinin beklentisinin aşılmasını hedefleyen, ekip çalışmasını destekleyen, tüm süreçlerin gözden geçirilmesini ve iyileştirilmesini sağlayan bir yönetim felsefesidir. Bir organizasyondaki değişik grupların kalite geliştirme, kaliteyi koruma ve kalite iyileştirme çabalarını müşteri tatminini de göz önünde tutarak üretim ve hizmeti en ekonomik düzeyde gerçekleştirebilmek için birleştiren etkili bir sistemdir.
Kalitenin yönetimi için genel bir çerçeve sağlayan ISO 9000 standardı firmalar arasında güven ortamı yaratır, müşteriye tüm hizmet ve ürünlerin tutarlılığının güveninin verilmesini sağlar. Etkili bir yönetim sisteminin , nasıl kurulabileceği , dökümante edilebileceği ve sürdürülebileceği konusunda yol göstermek, firmalar arasında güven ortamı yaratmak , proseslerin yönetilmesiyle ürün/hizmet kalitesinin sağlanması, devam ettirilmesi, ve iyileştirilmesi , müşteriye ürün ve hizmetlerin tutarlılığının güveninin verilmesi de amaçlananlardandır.
ISO 9000:2000´e göre kalite yönetim sistemi ise, kaliteyle ilgili, organizasyonu yönlendiren ve kontrol eden yönetim sistemidir. Bu anlamda ISO 9000 standardı, TKY düzeyinde mükemmel memnuniyeti sağlama yolunda, izlenmesi ve oluşturulması gereken bir sistemdir. Ayrıca bir kalite planının oluşturulup yapılacakların ortaya konuş şekli TKY felsefesinin etkinlik ve başarısını direkt olarak etkileyecektir.
TKY, kalite düzeyini tüm etkileriyle ele alan bir sistem olduğu için oldukça ayrıntılıdır. Bir işletme içerisinde TKY felsefesini tüm çalışanlara benimsetmenin hiç kolay bir iş olmadığı da açıktır. İşte bu aşamada ISO 9000 standardı bu mantığı işletme içerisine yayabilme güdüsüyle harekete geçen ve çalışan bir sistem olarak hem çalışanlara kalite hakkında eğitimler sağlamakta hem de uygulamayı takip edip denetleyerek bu bilincin süreç içerisinde kafalarda yer almasını sağlamaktadır.
ISO 9000 standardı işletmenin kalite yönetim sistemine sahip olduğunu ve uygun biçimde işlediğini ispatlayan somut bir kanıttır. TKY ile arasındaki fark ise kapsam farkıdır.

Etiketler: toplam kalite iso 9001

Kılınç Orhan Erdemir
Etika Danışmanlık Ltd. Genel Müdürü
erdemir@etikadanismanlik.com
Bu Kategorideki Diğer Yazılar
DIŞ TİCARET
KOBI Teşvik Belgesi
KOBİ kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler ile Avrupa Birliği normlarına ve uluslararası anlaşmalara uygun olarak desteklenmelerini, uluslararası düzeyde rekabet edebilmelerini teminen üretim, kalite ve standartlarını artırmalarını, istihdam yaratmalarını sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.
OFİS VE İNSAN
Hayatı Ertelemeden Yaşamak, Zamanın Öneminin Farkına Varmak
Toplum olarak işlerimizi en son ana bırakmaya yatkınız. Ya Hayat? Onu yaşamayı niye son ana bırakıyoruz. Gülmeyi bile öteleyen ve taksitlendiren bir hayat yaşıyoruz. Her sabah 24 saati peşin alıyoruz ama taksit taksit gülüyor ve mutluluğu da aylarca erteliyoruz.
LED Nedir, Ne Yarar Sağlar?
Yüzyılın devrim yaratan aydınlatma teknolojisi ile elektrik harcamalarında yüksek tasarruf sağlanıyor. Rengarenk ışıklar ile elde edilen görsel efektler de cabası.
İŞ DÜNYASI
İş Dünyasında Doğru Şeyi Yapmanın Yanlış Yeri ve Zamanı
Doğru söylenmiş bir söz olarak, yazı başlığının; dikkatinizi çektiğini umuyorum. Tabi ki yalnızca iş dünyasında değil; öncelikle doğru kişi olarak, tüm hayatımız boyunca hepimizin kendimize göre “doğruları” olduğundan ve yaşantımızdaki gelişmelerle ilgili, daima bu “doğruların” peşinde koştuğumuzdan dolayı, bundan da daha doğal bir şey olamaz.
HUKUK / MUHASEBE
“Eser” Niteliği Taşıyan Ürünleri Nasıl Satın Alırsınız?
Eser denildiğinde birçoğumuzun aklına resim, fotoğraf, heykel gibi güzel sanat eserleri gelse de Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda (FSEK) tanımlanan eser tanımına bakıldığında güzel sanat eserleri yanında ilim ve edebiyat eserleri, bilgisayar programları, mimari maketler vb şartları taşıyan birçok ürünün eser olarak tanımlanmiş olduğunu görürsünüz.
KOBİ’ler İçin Dokuz Adımda Büyüme Planı
Satış Ekibinin Ortak Aklının Harekete Geçirilmesi
Müşterilerinize Nasıl Bir Tedarikçi Olduğunuzu Sorun