Her SMS “spam” değildir!

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Her SMS “spam” değildir!

SMS üzerinden pazarlama mesajları tüketiciyi indirim fırsatlarından ve kampanyalardan haberdar ederek fayda sağlarken, ekonomide de canlılık sağlanmasına destek oluyor

Cep telefonu kullanıcılarının haklarını ve almak istedikleri servisleri seçme özgürlüğünü savunan Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği (MOBİLSAD) istenmeyen mesaj (spam SMS) gönderimi konusunda düzenleme yapılmasını kesinlikle destekliyor. Ancak toplu SMS gönderimiyle ilgili planlanan düzenlemelerin sektörü ve tüketiciyi mağdur edici, kısıtlayıcı değil, geliştirici ve koruyucu olması gerektiğini de vurguluyor!

Geçtiğimiz günlerde Elektronik Haberleşme Kanunu’nda elektronik ticaret ve haberleşmeyle ilgili değişiklikleri gündeme getiren bir yasa tasarısı sunuldu. Bu kapsamda Elektronik Haberleşme Kanunu’nun ilgili iki maddesinin istenmeyen mesajları (spam) önleyip vatandaşın rahatsızlığını gidermek amacıyla değiştirilmesi öngörülüyor.

Konuyla ilgili görüşlerini belirten MOBİLSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burak Kır, “MOBİLSAD olarak bu konuda her mesajın aslında istenmeyen mesaj olmadığına dikkat çekmek istiyoruz. Tüketicileri rahatsız eden istenmeyen mesajlar yurtdışı üzerinden gönderilen ya da bir SIM kart tarafından bilgisayar, GSM modem gibi cihazlara bağlanarak gönderilen ve tüketiciyle ilgisiz, zaman zaman içerikleri nedeniyle rahatsızlık verici mesajlardır. Oysa Türkiye’de GSM operatörleri üzerinden yapılan gönderimler operatörlerin kontrolleri ve regülasyonları nedeniyle tüketiciyi rahatsız etmeyen, aksine bilgilendiren ve fayda sağlayan mesajlardır” diyor.

SMS bireysel kullanıcılar arasında iletişimi kolaylaştırmanın yanı sıra aynı zamanda pek çok kamu ve özel kurum arasındaki haberleşmenin sağlanmasında da önemli bir rol oynuyor. Hatta e-devlet süreciyle kamu kurum ve kuruluşları da SMS servislerinin önemli kullanıcılarından biri haline geliyor. Ayrıca özellikle KOBİ’ler açısından uygun koşullarla reklam yapabilme olanağı sayesinde KOBİ’lerin gelişimine de önemli katkılarda bulunuyor. SMS üzerinden pazarlama mesajları tüketiciyi indirim fırsatlarından ve kampanyalardan haberdar ederek fayda sağlarken, ekonomide de canlılık sağlanmasına destek oluyor.

Oysa Elektronik Haberleşme Kanunu’nun SMS servislerine yönelik 50/5. fıkrasında yapılması öngörülen değişiklikle, mevcut yasadan farklı olarak, firmalara SMS gönderiminden önce abone ve kullanıcılardan izin alınması şartı getiriliyor, yani tüm toplu SMS gönderimleri baştan yasaklanmış oluyor.

“MOBİLSAD olarak istenmeyen mesaj tanımlamasının yanlış algılanması sonucu yapılacak bu değişiklikle gündeme gelecek izin şartının, süreci sekteye uğratacağını düşünüyoruz” diyen Kır “Bu yasaklama istenmeyen mesajları önlemenin ötesinde, tüketicinin kendisine fayda ve bilgi sağlayan SMS’leri alamaması anlamına geliyor. Yasa tasarısına göre tüketicinin SMS almak için izin vermesi gerekiyor ki bu durum pek çok tüketici açısından kısıtlayıcı ve mağdur edici bir durumun ortaya çıkmasına meydan veriyor” diye belirtiyor.

Çözüm: opt-out yani tüketicinin “kendi isteğiyle” mesaj alımını durdurması

Tüketicinin , pek çok tüketicinin yararlandığı bilgi ya da pazarlama mesajlarını almak istememesi durumunda, abonelere yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca halihazırda söz konusu mesajların gelmesi ücretsiz olarak engellenmektedir. Nitekim ücretsiz opt-out yöntemini kullanması, yani alıcının gelen mesajı gönderenden bir daha almak istememesi durumunda ücretsiz olarak bunu bildirmesinin en doğru yol olduğunu söyleyen Kır, konuyu “Bu yöntem tüm gelişmiş ülkelerde de bu şekilde kullanılıyor, böylece hem bu mesajları isteyen tüketiciler mağdur olmuyor, hem de mesajları almak istemeyen tüketiciler rahatlıkla bu mesajların kendisine gönderilmesine son verebiliyor” diye açıklıyor.

Burak Kır asıl yasaklanması gerekenin yurtdışı üzerinden yapılan gönderimler olduğuna dikkat çekiyor: “Yurtdışından gönderilen bu tür mesajlardan ÖİV alınamadığı için, devlet gelir kaybına uğruyor. Bu mesajlarda yurt dışındaki bir operatör parayı kazandığı ve çıkmak da kolay olmadığı için bu durum hem tüketicilerin hem de Türkiye’nin çıkarlarına aykırıdır.” Kanunda yapılacak değişikliğin yasa tasarısında olduğu gibi gerçekleşmesi durumunda Türkiye’den de ÖİV ödenerek gelir getiren mesaj gönderiminin büyük çoğunlukla yurt dışına kayacak olması endişesi taşıdıklarını da belirten Kır “Şu an yasal olarak Türkiye’deki yerleşik GSM operatörleri üzerinden iş yaparak ÖİV ve KDV ödeyen firmalar yerine yurtdışından SMS atan hiçbir şekilde vergi alınamayan ve kontrol dışı firmalar pazara sahip olacaklardır” diyor.

Yurt dışından ve mesaj başlıksız SMS gönderimi önlenmeli

“Bu konuda önerimiz BTK’nın yurt dışından SMS gönderimlerinin ve mesaj başlığı olmadan yapılan gönderimlerin yasaklanmasını sağlamasıdır. Yurt dışı gönderimi yasaklamak için Türkiye’deki bir operatörün faturası dahilinde olmayan gönderimlerin yapılması yasaklanarak operatörlerin denetiminde olmayan yazılım firmalarının yurt dışından istenmeyen mesajlar göndermelerinin önüne geçilebilir. Mesaj başlığı olması zorunluluğu da SIM kartlı bir bilgisayardan ya da bir GSM modemden gönderimi engeller” şeklinde bilgi veren Kır, “Bu önlemler tüketicilerin rahatsız olduğu istenmeyen mesajları büyük ölçüde önleyecektir. MOBİLSAD olarak kullanıcıların kişisel verilerin gizliliğinin korunmasından ve kişisel gizlilik hakkına saygı gösterilmesinden yana olduğumuzun altını çizmek isteriz. Bu açıdan tüketicilerin SMS istemedikleri durumda opt-out yöntemini kullanmalarını teşvik edecek yurtdışından ve başlıksız SMS gönderimini engelleyecek bir düzenlemeyi sonuna kadar destekleyeceğimizi açıkça ifade etmek isteriz” diye ifade ediyor.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

11264 kere okundu

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz