Javascript Nedir?

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Javascript Nedir?

Javascript diye bir şey duyup duruyoruz. Nedir bu? Öncelikle script ne demek?

Javascript diye bir şey duyup duruyoruz. Nedir bu? Öncelikle script ne demek? script kendi başına çalışmayan, web sayfalarının HTML kodlarına eklenerek onlara çeşitli işlevler yaptıran program parçacıklarıdır.

script dilleri sunucuda ve/veya istemcide yani sizin bilgisayarınızda çalışabilir. Hemen hemen her script dili için aksi geçerli olsa da, Javascript genellikle ziyaretçinin tarayıcısı tarafından işletilen ve daha önce belirttiğimiz gibi web sayfalarına yeni işlevler kazandıran bir script dilidir.

Bunun en büyük faydası etkileşimli web sayfaları üretmenize rağmen ziyaretçinin her seferinde sunucu ile haberleşmeden -ki bu zaman kaybına neden olur- çeşitli işleri yapmasını sağlar. Basit bir örnek: Bir formu doldurduğunuzda ve gönder düğmesine tıkladığınızda form ilgili program yardımı ile sunucuya gönderilir. Ama bir bakarsınız ki, sunucu size formda bir alanı boş bıraktığınızı bildirerek formu işlememiş. Oysa o kadar da beklemiştik.

İşte Javascript bu tür sorunlar için mükemmel çözümler sunar çünkü siz daha o alanı boş bırakıp geçtiğinizde ya da gönder düğmesine tıkladığınızda henüz form gönderilmemişken işlemi yapar ve düzeltmeyi yaptığınızda da göndermenize olanak sağlar. Çünkü tarayıcınıza sayfayı görüntülemesini sağlayan HTML kodlarının içindedir. Ve tanımlandığı şekilde çalışır.

Ama Javascript sadece bu değil. Web sayfalarında gördüğünüz açılır menüler, bazı animasyonlar, hesaplamalar vb. pek çok şey Javascript ile yapılır. DHTML yani dinamik HTML 'nin ya da daha açık bir deyişle kullanıcı bir şey yaptığında ona reaksiyon veren işlerin yapıldığı tekniğin vazgeçilmez parçasıdır. Hatta tıkladığınızda açılan bir pencerenin standart pencere yerine belli büyüklükte, menü vb.leri kapalı halde olmasını sağlayan şey de Javascript'tir. Abartmadan kullanıldığında Javascript şu anda web teknikleri içinde yer alan en önemli ve faydalı şeydir desek abartmış olmayız.

Artık hepimizin kod yazarken aklına şu geliyor: Yapmak istediğim bu işi Javascript ile halledebilir miyim? Çünkü çok konforlu, yani dediğimiz gibi ziyaretçiyi sunucudan tekrar tekrar bir işi yapmasını istemek zorunda bırakmadan, sayfalara çok önemli bir yük getirmeden ve sistemleri zorlamadan işini yapıyor. Daha iyisi başarısız olduğunda Javascript sistemi çökertmez. Sadece o işi yapamamış olur.

Javascript'in çalışması için tarayıcının onu desteklemesi ve tarayıcının buna izin vermesi gerekiyor. Eğer tarayıcınızda Javascript kullanımını kapadı iseniz bütün bu etkileşimli web tekniklerinden dışarıda kalıyorsunuz. İçinizi rahatlatmak için bir not: Javascript'in yapamadığı en önemli şey nedir biliyor musunuz? Bilgisayarınıza müdahale edemez. Yani dosya silemez, yazamaz vb. Bu da güvenlik için düşünülmüş bir şeydir. Çünkü böylelikle tarayıcınızın Javascript özelliklerini açmamanız için bir sebep kalmıyor. Güvenle kullanabilirsiniz ve web 'in tadını çıkarabilirsiniz.

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
23956 kere okundu

Etiketler: yazılım

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Saha Satış Ekiplerinde El Terminalleri ve Tablet Kullanımı
Her SMS “spam” değildir!
Yapay Zeka, Büyük Veri ve Pazarlama Devrimi
Bulut Depolama Alanları büyük bir fırsat
Etkin ekip çalışmasına “çevik” çözüm
Bilgisayar ve teknolojiyle büyümek
Trend Micro'dan Apple severlere ücretsiz koruma
Türkiye’ den Avrupa’ ya ya da Avrupa’ dan Türkiye’ ye DropShipping ve Online Satışta Gümrük Mevzuatları
Şirketler İçin (Kurumsal) Gmail Kullanımı
Düzenli ve Çok İşlevli Notlar Almak için Evernote
Ve Pazarlama Coğrafyayı Keşfetti: Coğrafi Pazarlama
İşletim Sistemleri - Linux
BT Yatırımları Yönetim Katında Şimdi Daha Çok Konuşuluyor
Kurumsal Ortamlarda Bilgisayar Güvenliği
E-iş süreçlerinin uygulama alanları

BİLİŞİM VE TEKNOLOJİ

DIŞ TİCARET

Yurtdışı KOBI Kredileri

Yurtdışı KOBI Kredileri

Bankalar yurt dışı mali piyasalardan veya Uluslararası kuruluşlardan gerek borçlu gerekse Türkiye Cumhuriyeti garantörlüğünde aracı banka sıfatı ile temin edilen orta ve uzun vadeli yabancı kaynakların yatırımcı firmalara kullandırılmasına aracılık etmektedir.

OFİS VE İNSAN

Başarılı Olmak, Başarmak İçin İzlenmesi Gereken 7 Adım

Başarılı Olmak, Başarmak İçin İzlenmesi Gereken 7 Adım

Başarılı olmak, bir şeyleri başarmak hemen herkesin ortak hedefi… Ancak kimileri için başarı kendiliğinden geliyormuşçasına kolayken kimileri için de bir türlü varılamayan yol gibidir.

Ofis ortamında bilgisayar ağı kurulumu

Ofis ortamında bilgisayar ağı kurulumu

İki ve daha çok bilgisayarın birbirine bağlanmasına bilgisayar ağı (Network) denir. Ağ içindeki bilgisayarlar birbiriyle iletişim kurabilirler ve veri paylaşırlar.

İŞ DÜNYASI

KOBİ'ler Eğitim Alırken Nelere Dikkat Etmeliler?

KOBİ'ler Eğitim Alırken Nelere Dikkat Etmeliler?

KOBİ kaynakları her zaman sınırlı ve kıymetlidir. KOBİ harcadığı her kuruşu “ masraf “ değil, mümkünse “ YATIRIM “ olarak görmeli ve bu yatırımın geri dönüşünü garanti altına almalıdır. Eğitime vereceğiniz parayı, bir makine alır gibi değerlendirin.

HUKUK / MUHASEBE

Bedelsiz kiralama işleminin Vergi Kanunları açısından değerlendirilmesi

Bedelsiz kiralama işleminin Vergi Kanunları açısından değerlendirilmesi

Mal ve hakların kiraya verilmesinde emsal değerlerden düşük, ya da bedelsiz kiralama yapılırsa ne olur? Vergi Kanunu bu konuda ne gibi yükümlülükler getiriyor?