SWOT Analizine Analitik Bakış

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
SWOT Analizine Analitik Bakış

SWOT analizi hangi konuda karar verilecek olursa olsun her karar öncesinde kullanılabilecek bir tekniktir. Ağırlıklı olarak pazarlamada kullanılsa da işletmeciliğin her disiplininde kullanılabilir.

Bu yazının esin kaynağı genç bir meslektaşımdan gelen aşağıdaki maildir.

Tez konum: bartin organize sanayi bolgesindeki isletmelerin kurulus yeri secimi rasyonalitesi.
İlk bolumde osb hakkinda bilgiler verildi ikinci bolum de bartinin sosyo ekonomik durumuna yer verecegimm danismanimda bartin ekonomisinin ic ve dis piyasalar acisindan avantaj ve dezavantajlarını belirmek adına swot analizi yapmamiz gerektigini soyledi. Aslinda yapilan bir calisma var orada swot faktorleri verilmis bu faktorler neye gore belirleniyor? Benden istenilen zaten ustunlukler zayifliklar vs. belirtilmesi ben o faktorleri tablo halinde tezime ekleyebilirim fakat o faktorlerin nasil belirlendigini belirlendikten sonra nasil yorumlanacagini ogrenmek istiyorum

Yüksek Lisans tezi için çalışırken destek talebinde bulunan bu meslektaşıma verdiğim cevabı geliştirerek buraya alıyorum.

SWOT analizi hangi konuda karar verilecek olursa olsun her karar öncesinde kullanılabilecek bir tekniktir. Ağırlıklı olarak pazarlamada kullanılsa da işletmeciliğin her disiplininde kullanılabilir. Sadece işletmecilikte değil, deyim yerindeyse “karşıdan karşıya geçerken” dahi kullanılması mümkündür. Bir kararı etkileyecek bütün faktörlerin derli toplu bir şekilde gözden geçirilmesi ve yorumlanması isabetli karar almayı kolaylaştırır. Bu nedenle vazgeçilmez ve temel bir yönetim tekniğidir.

Ancak SWOT analizini doğru yapabilmek için karar konusu ile ile ilgili faktörleri belirlemek ve bunu doğru yorumlayabilmek gerekir. Bunun içinde bir referans noktası belirlenmesi gerekir. İşte bana sorulan soruda tam bu noktayla ilgilidir.

Öncelikle analiz konusundan bağımsız olarak temel bir yaklaşım aşağıda verilmiştir.

(S:Güçlü Yanlar, W:Zayıf Yanlar, O:Fırsatlar, T:Tehditler)

S

W

O

T

Referans

İçsel

İçsel

Dışsal

Dışsal

Zaman

Bugün

Bugün

Gelecek

Gelecek

Bu tablo, faktörlerin nerede aranacağını göstermektedir. SW genellikle analiz konusunun içsel süreçleri ile ilgilidir. Ve en önemlisi bugüne dairdir. OT ise dışsal süreçler, şartlar ve çevre ile ilgilidir. Yani OT’i tespit için analiz konusunun çevre şartlarına bakmak gerekir. Ve OT genellikle gelecekle ilgilidir.

Önemli bir konuda OT’nin orta ve uzun vadede SW’i pozitif veya negatif olarak etkileyecek faktörler olduğudur. Dolayısı ile OT’e dahil edilecek faktörler için SW’i gelecekte etkileyecek faktörler arasından seçilmelidir.

Ancak bu yaklaşımın genel bir perspektif olduğu analiz konusuna göre değişkenlikler olabileceği unutulmamalıdır. Yani matematiksel bir kesinlik söz konusu değildir.

Bartın’ın SWOT Analizi

Sorumuz bir fabrika kurmak üzere olan bir işletme bir kaç alternatif lokasyon arasında Bartın’ı da değerlendirmesi üzerinedir. Dolayısı ile Bartın’ın alternatif lokasyonlara göre rekabetçi gücü tespit edilmelidir.

Böyle bir durumda amaç, bu şirketin Bartın’da kurulması durumunda sahip olacağı avantaj ve dezavantajları değerlendirilmesidir.

Analize şu soruyla başlanmalıdır: Bir fabrika yeri seçiminde ne önemlidir? Bu soruya vereceğimiz cevaplar Swot için referans noktası olacak. Bu durumda iki kriter öne çıkar.

  • Sürdürülebilir bir üretim yapısına sahip olmalı:
  • Rekabetçi avantajlar vermeli (maliyet avantajı vb)

Bu iki kriteri etkileyecek faktörler ise aşağıdaki tabloda gruplandırılmıştır.

Sürdürülebilir bir üretim yapısına sahip olmalı:

Rekabetçi avantajlar vermeil (maliyet avantajı vb)

Hammadde tedarik zinciri

Hammadde kaynaklarına yakınlık/varlığı

Lojistik çeşitlilik (karayolu,denizyolu,demiryolu)

Pazara yakınlık

Nitelikli işgücü varlığı ve sürekliliği

Lojistik çeşitlilik (karayolu,denizyolu,demiryolu)

Alternatif enerji çeşitlerinin varlığı

Alternatif enerji çeşitlerinin varlığı

Sürdürülebilir enerji tedariği

Enerji maliyetleri

Atık yönetimi ve maliyetleri

Devlet Teşvikleri vb

Doğa/iklim şartları

Devlet Teşvikleri vb

Bir sonraki aşamada bu faktörler içsel/dışsal ve bugün/gelecek olarak ayrıştırılmalıdır. Bu ayrıştırma aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Bazı faktörler gri alanda bulunabilir. Yani hem içsel hem dışsal ve hem bugün hem gelecek altında toplanabilir.

Bu faktörler içinden içsel ve bugün kapsamında olanlar Bartın’ın SW’ini, dışsal ve gelecek kapsamında olanlar Bartın’ın OT’ini bize verecektir.

BUGÜN

GELECEK

KRİTER

İÇSEL

DIŞSAL

EVET

Hammadde kaynaklarına yakınlık/varlığı

EVET

EVET

EVET

Hammadde tedarik zinciri

EVET

EVET

EVET

Pazara yakınlık

EVET

EVET

EVET

Lojistik çeşitlilik (karayolu,denizyolu,demiryolu)

EVET

EVET

EVET

Nitelikli işgücü varlığı ve sürekliliği

EVET

EVET

EVET

Alternatif enerji çeşitlerinin varlığı

EVET

EVET

EVET

EVET

Sürdürülebilir enerji tedariği

EVET

EVET

Enerji maliyetleri

EVET

EVET

Atık yönetimi ve maliyetleri

EVET

EVET

EVET

Devlet Teşvikleri vb

EVET

EVET

Bu kriterlerin karşılığı Bartın’da varsa, Bartın için bir güç unsuru söz konusudur. Yoksa Bartın için bir zayıflık vardır.

Güçlü ve zayıf yönler mevcut-fiili şartlarda var olan kriterleri tanımlar. Yani bugün için ya vardır, ya yoktur. Varsa güçlü, yoksa zayıf yan olur.

Bu kriteleri orta ve uzun vadede pozitif yönde etkileyecek faktörler varsa fırsatlardan, negatif yönde etkileyecek faktörler varsa tehditlerden bahsedebiliriz. Pozitif faktörler güçlendirici yönde, negatif faktörler ise zayıflatıcı yönde etkide bulunur.

Sonuç olarak Bartın’ın SWOT analizi aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Swot analizi tablosu

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

18451 kere okundu


Etiketler:

Faruk Şener
Faruk Şener

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. 

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

Reklam

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz