KOBİ’lerin bilişim teknolojileri kullanımının incelenmesi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
KOBİ’lerin bilişim teknolojileri kullanımının incelenmesi

KOBİ’ler dijital dönüşümün neresinde aslında KOBİ’lerin teknolojiye ayak uydurup uydurmadığı konusunu masaya yatırmak gerekiyor.

KOBİ’ler teknolojiye ne kadar yatkın, desteklerden yararlanabiliyorlar mı?

Başımızı kaldıramadığımız telefonlarla işletmemizi ne kadar geliştireceğiz, reels videolar hepimizi esir almışken silkinip kendimize gelelim ve bize para kazandıran işletmemizi teknolojiye uygun hale getirelim.

Malumunuz olduğu üzere KOBİ tanımı 2023 yılında değişti, tekrar bir hatırlatayım sizlere;

TUİK 2022 verilerine göre Türkiye’de,

Mikro : 3.418.338

Küçük : 294.294

Orta : 49.049

Büyük : 11.319

ölçekli olmak üzere toplamda 3.773.000 işletme var.

Bu işletmelerin bilişim teknolojileri kullanım oranlarına şöyle bir bakalım, dijital dönüşüm destek programından yararlanma kriterleri kobileri zorlasada, günümüz şartlarında dijital dönüşüm gerçekleştir(e)meyen şirketler çağa ayak uyduramayacak, uyduranlar bir değil iki adım önde olacak.

Kişi

Ciro Milyon ₺

İşletme sayısı

Mikro işletme

1-9

1-9

3.418.338

Küçük işletme

10-49

10-99

294.294

Orta İşletme

50-249

100-499

49.049

Büyük işletme

250+

500+

11.319

Toplam

3.773.000

Tamam destek almak güzel zaten destek dediğin de geri ödemesiz değil, onu almak için kırk takla atana kadar biraz masrafları kıs yap yatırımını. Bu direnç neden, muhtemelen teklif almışsınızdır ve bu para gözünüzde büyümüştür. Yapmayın değerli KOBİ’ler önceliğiniz arabanızı değiştirmek olmasın, işinize yatırım yapın, inanın hedefinizdeki arabayı değil daha üst segmentini alabilirsiniz.

Bir pandemi yaşadık, bulut teknolojisi kullanmayan şirketteki bilgisayara bağlı işletmeler çok zorlandı, bulut teknolojisini kullanan işletmeler hayatını yaşadı.

Normal hayatta da öyle şirkete gidip stoğu kontrol etmek, irsaliye kesmek ne saçma, bunu havuzun başında ya da bir teknede ya da memleketinde fındık toplarken, akrabalarla çay içerken yapabilmek mümkün.

KOBİ’lerin teknoloji kullanımı konusunda TUİK verilerine göz atalım. Burada mikro ve büyük işletmeler kapsam dışı, sadece KOBİ’leri inceliyoruz.

354.662 KOBİ var ve bu kobilerin %96 sı internete erişiyor. %4 lük kesim internetsiz ne yapıyor dumanla mı haberleşiyor, mail de mi atmıyor, bilemedim. Ben TUİK’in yalancısıyım bunu da buraya not olarak düşeyim.

Esas acı olan husus 2023 verilerine göre web sitesine sahip işletme sayısı;

Küçük işletmelerin %51,5’u yani 151.561 i web sitesine sahip, hal böyle olunca ihracat yapmak için en önemli argümandan yoksun oluyor işletme. İthalat yapacak şirket bir arayışta ise öncelikle şirketi araştırmak için web sitesine bakıyor, Google’da arıyor ama yok böyle firma yok.

Orta ölçekli işletmelerin oranı %75,6, 37.081 işletme web sitesi kullanıyor. Orta ölçekli 50-250 çalışanı olan işletmeden bahsediyoruz. Yaklaşık 12 bin işletmenin web sitesi yok. Bu 12 bin işletme kağıt üzerinde mi var, bilgisi ya da fikri olan konu hakkında bilgi verebilir.

Şimdi Türkiye’de KOBİ’lerin ERP, CRM ve iş zekası kullanım oranlarına bakalım ve üzerinde konuşalım.

Burada sadece KOBİ’leri ele aldık, mikro ve büyük işletmeler yok. Hedeflerimizi sadece kobilere yöneltelim.

Pandemi sürecini hepimiz hatırlıyoruz. Bulut teknolojisi kullanmayan işletmeler, uzak bağlantıyla evden işyerindeki bilgisayara bağlandı, 7/24 açık bilgisayarların anakartları yandı veya başkaca zararlar gördü.

Değerli KOBİ’ler uçtan uca çözüm üreten bir iş yazılımı kullanmıyorsanız bence hata ediyorsunuz. Bu işte yetkin çok farklı çözümleri olan şirketler var reklama girmesin diye isim vermiyorum ama bu işte uzman çok eski yerli şirketler var, öyle euro, dolar bazında rakamlar ödemeyin. TL ödeyin rahat edin.

ERP

CRM

BI

Toplam

ERP kullanma ihtimali olan
potansiyel müşteri sayısı

10-49 kişi

74.456

29.723

14.420

118.599

219.838

50-249 kişi

23.151

9.565

5.542

38.258

25.898

245.736

Destek almak çok kolay değil, alması en kolay destek, ihracat desteklerinde, “pazar araştırma desteği” idi, onu bile alamayan şirketler vardı. İstenen belgeler, uçak bileti, biniş kartı, otel faturası ve görüşme notları. Biniş kartını kaybeden mi ararsın, otel faturasını eşinin kredi kartıyla alanı mı ararsın. Eksik evrak verip destekten faydalanamayanlar da oldu. Bu kadar kolay yararlanılacak destek şimdi zor oldu, akredite bir kuruluşa proje yazdıracaksınız, alınır ama süreç çok uzar. Konumuza dönecek olursak, KOSGEB dijital dönüşüm desteğinden yararlanmak isteyenler size kolay gelsin. Bence zamanınızı boşa harcamayın daha önce belirttiğim üzere harcamalarınızı kısın ve dijital dönüşüm için gerekli adımları atın.

Özellikle ihracat yapmak isteyen KOBİ’ler web siteniz olmazsa işiniz zor. İhracatta pazar araştırma ve strateji geliştirme konusunda ne durumdasınız, zorlandığınız yerler var mı? İhracatı gözünüzde büyütmeyin herseyini çözümü var yeterki yolunu bilin.

İşini büyütmek, ihracatını artırmak tüm şirketlere kolay gelsin

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

741 kere okundu


Etiketler:

İbrahim Akyüz
İbrahim Akyüz

1964 yılında İstanbul’da doğdu. Beşiktaş Atatürk (Anadolu) Lisesi, Mimar Sinan Üniversitesi İstatistik (Lisans) ve Anadolu Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik (Lisans) bölümlerini bitirdi.

Çalışma hayatı;

Okul yıllarında Europcar, Avis, Lets Rent a car, askerlik sonrasında Çamlıca Alkolsüz İçecek San. A.Ş. de İstanbul Key Account Satış Şefi, Şişecam (Su, maden suyu, gıda kapları) Satış uzmanı,

Şişecam Topkapı Fabrikası Depolar Yöneticisi olarak emekli olmuştur, daha sonra çalışma hayatına Rail Cargo Lojistics Halkalı Antrepo Müdürü olarak devam etmiştir. Bu işten ayırılınca bir süre cam ambalaj ithalatı yapmış daha sonra denizyolu lojistik alanında çalışmaya başlamıştır.

SLST denizcilikte Mısır, İtalya, Kuzey Afrika hat operasyonlarını yürütmüş pandemiyle birlikte danışmanlık sektörüne geçiş yapmıştır.

İhracat yapmakta ve Danışmanlık alanında aktif olarak çalışmaktadır.

Başarıları;

Maden suyu sektöründe standart şişeden özel şişeye geçiş proje çalışmalarını başlattı. Bugün içilen birçok marka maden suyu şişesinin tasarımından satışına kadar olan süreci yönetmiştir.

Su sektörünü cam şişe ile tanıştırmış ve kullanılmasına teşvik etmiştir, halen kullanılmakta olan bir çok cam su şişesinde onun parmağı vardır, 

Depo Yöneticisi olduğu dönemde Ecza sektörüne sevk edilen paletlerin üzerleri tozlu ve kirli olduğu için ilaç firmalarından şikayetlerle birlikte reklamasyon faturası ödeniyordu. Rampa kenarlarına basınçlı hava sistemi kurdurarak paletlerin temizliğini sağlamış şikayetleri ve reklamasyonu sonlandırmıştır.

ERP proje deneyimleri;

1998 Oracle satış modülü uygulama projesi/Şişecam

2004 SAP Satış Yönetimi projesi/Şişecam

2011 SAP Depolama ve Envanter Yönetimi projesi/Şişecam

2018 Ulukom Lojistik yazılım uygulama projesi/SLST Denizcilik

Yetkinlik Alanları;

İhracat teşvikleri, ihracat stratejilerini geliştirme ve yeni pazarlar bulma.

İstanbul Bölgesi emekli Hentbol Hakemi, ISO9001:2015 Kalite iç denetçisi, MBA yönetici geliştirme programı mezunu, Yönetim Danışmanları Derneği YK üyesi, DAK-SAR (denizde arama kurtarma) gönüllüsü, Yönetim Danışmanı, Akredite Kobi Danışmanı, Fenerbahçe Kongre Üyesi, Lacivert İş İnsanları Derneği üyesi

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz