Arama motoru türlerine göre strateji nasıl oluşturulur? -2-

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Arama motoru türlerine göre strateji nasıl oluşturulur? -2-

Önceki bölümde arama motorlarını, çalışma ve sonuç oluşturma mekanizmalarına göre incelemiştik. Bu bölümde ise arama motorlarına kayıt ve ilk sayfalarda yer alabilmek için yapılabilecekler, ipuçları ve stratejileri, yani arama motoru optimizasyonu işlemlerini kısaca inceleyeceğiz.

Önceki bölümde arama motorlarını, çalışma ve sonuç oluşturma mekanizmalarına göre incelemiştik. Bu bölümde ise arama motorlarına kayıt ve ilk sayfalarda yer alabilmek için yapılabilecekler, ipuçları ve stratejileri, yani arama motoru optimizasyonu işlemlerini kısaca inceleyeceğiz.

Bildiğimiz gibi arama motorlarında temel hedef, web sitenizin mümkün olduğunca ilk sayfalarda, özellikle ilk 5 sayfa içinde (Genelde her sonuç sayfasında 10 site göründüğüne göre ilk 50 içinde) bulunabilmesini sağlayabilmek. Tabi bu standart bir çözümle yapılabilecek bir konu değil. İlk bölümde anlattığımız gibi, arama motorlarının, birer ticari sır gibi sakladıkları "algoritmaları" vardır. Bu algoritmadaki teknik kriterler doğrultusunda arama sonuçları farklılaşabilir. Google´da ilk sayfalarda çıkan sonuç, Yahoo ya da Msn arama motorlarında istenilen yerde çıkmayabilir. Dahası, belli zaman aralıklarında herhangi bir arama motoru, algoritmasında değişikler yapabilmektedir. Bunun sonucu olarak aynı arama motorunda X web sitesi, Y kelimesi arandığında 17. sırada çıkarken, bu değişiklik nedeniyle 35. sırada çıkabilmektedir (Tabi tam tersi, sıralamada yükselebilmektedir de kimi zaman)

Arama motorlarında başarılı olmak, her şeyden önce web sitenizin başlıklarının, sitenizin içeriğiyle ne kadar ilgili olduğuna bağlıdır. Yani buna kısaca "dürüstlük" de diyebiliriz. Web sitenizin başlıkları (Title- taytıl) ile site içeriğinizin uyumu bu anlamda öncelikli konudur. Her ne kadar arama motorlarının farklı ticari algoritmalara sahip olduğunu söylesek de, tüm arama motoru türleri için, ister Yahoo´daki gibi editoryal bir dizin sistemine, ister Google´daki gibi otomatik tarama mekanizmasına sahip olursa olsun, bu uyum prensibi birincil önemdedir. Başlık ve içerik arasındaki uyumsuzluk, sitenizi o arama motoruna kaydetseniz bile, bir süre sonra çıkarılmasına neden olabilir.

Peki bunu önlemek için ne yapılmalı? Arama motorlarının tür ve sonuç algoritmalarına göre farklı yapılarda olduğunu belirtmiştik. Kimi arama motoru yalnızca web sitenizin ana sayfasıyla ilgilenir. O tür arama motorları için ana sayfada yaptığınız tüm değişiklik, içerik, görüntü önemlidir, diğer sayfalarla ilgilenmez. Bir başka tür ise, istisnasız tüm sayfalarınızı otomatik olarak tarar (Google gibi crawlerlar örneğin). Sayfanızda bulunan linklere atlayabildiği içinde, verdiğiniz linklerin, kendi web sayfanızla ne kadar ilgili olduğuna bakar. Sonuç olumluysa web siteniz üst sıralara çıkabilir. Ama tüm arama motorları için dikkat edilen bir öğe vardır ki, burada yapacağınız değişiklikler sıralamalarınızı olumlu yönde etkileyebilecektir. Bu öğe ya da öğeler "meta tags" olarak adlandırılan ve html kod sayfanızda gördüğünüz (Örneğin Explorer´ınızın görünüm-view, kaynak-source sekmelerinden girip görebileceğiniz kod sayfanız) ve en başta bulunan üçlü tag, web sitenizin arama motoru tarafından değerlendirilip sıralamadaki yerini belirlemesi açısından önemlidir. Bu üçlü taglar, "title-başlık", "de::blocked::ion- tanımlama" ve "keywords- anahtar kelimeler" olarak tanımlanmaktadır.

Bu üç tag´i kısaca tanımlarsak; title, web sitenizi açtığınızda browser´ın en üstündeki koyu mavi zeminde yazan cümle ya da kelimeleri içerir. De::blocked::ion ise, bir arama motorunda çıkan sonuçlar içinde web sitenizi gördüğünüzde, başlığın altında (Zaten title burada da sonuç başlığında çıkar) yazan kısa tanıtımdır. Şöyle ki; diyelim ofis malzemeleri üreten bir firmasınız. Web sitenizi arama motoruna kaydettiniz. Bir süre sonra arama yaptınız ve herhangi bir sayfada web sitenizi buldunuz. Başlıkta yazan, sizin title bölümüne yazdığınız cümle ya da kelimedir ("ABC Ofis malzemeleri üretim ve pazarlama" gibi). De::blocked::ion bölümüne yazdığınız tanıtım da, arama sonucundaki başlığın hemen altındaki kısa içeriktir ("ABC, ofis ürünleri, malzemeleri ve ekipmanları konusunda etkin çözümler sunan bir firmadır" gibi)

Bu bölümlere yazacağınız tanımlamalar, arama sonuçlarında iyi bir noktaya gelebilmek için çok önemlidir. Özellikle uzmanlar title kısmına, iş ve faaliyetlerinizle ilgili kelimeleri, çokta fazla uzun olmayacak şekilde (En fazla 5 kelime gibi) yazılmasını önermekteler. Burada çıkan kelimelerin arama motoru tarafından öncelikli değerlendirildiği unutulmamalıdır. Yine de bu konuda aşırıya da gidilmemelidir. Fazla uzun yazılan kelimelerin bulunması halinde ise bunu bir çeşit "uyanıklık" olarak algılayan arama motorları, web sitesini aşağılara itmekte hatta kaydını silebilmektedir.

Tag´lerin üçüncüsü olan "keywords" yani anahtar kelimeler ise arama sonuçları açısından bir başka can damarıdır. Bu kısım, iş ve faaliyetlerinizle ilgili akla gelebilecek bütün kelime ve kelime gruplarını içermesi gereken bir hazinedir. Buraya yazdığınız kelimeleri mutlaka web sayfalarınızın içeriğinde de cümle içlerinde kullanmanız sizin faydanızadır. Burada can alıcı bir nokta var: Arama yapan kişilerin kelime dağarcığı ve kelimeleri kullanım biçimleri de sonuçlar konusunda çok etkili olması gibi. Bu yüzden, mümkün olabilecek en geniş şekilde, faaliyetlerinizle ilgili kelimeleri, tamlama ve kelime gruplarını sayfa içeriklerinizde ve anahtar kelimeler bölümünde kullanmanızda fayda vardır. Örneğimizde verdiğimiz ABC firması buna çok güzel bir örnek. Ofis malzemeleri üreticisi ABC firmasının, anahtar kelimeler konusunda, özellikle kelime gruplarını kullanması hayati önemdedir (Ofis malzemesi arayan birinin sadece "ofis" ya da sadece "malzeme" yazarak arama yapacağı düşünülemez). Daha da önemlisi, arama yapan kişinin kelime kullanımı ve dağarcığı, başka sonuçlar çıkmasına, hatta size rastlamamasına yol açabilir. Örneğin bu kişi "ofis malzemeleri" değil de, "büro malzemeleri" diye arama yapmış olabilir. Bu, o kişinin sizi arama sonuçlarında bulmasını engeller.

Ayrıca "malzeme" kelimesinin de kapsamı geniştir ve bu kapsam içine bambaşka kelimeleri kullanan arayıcılar olabilir. Ofis ya da büro malzemeleri yerine, "ofis ekipmanları", "ofis ürünleri", "büro materyalleri", "ofis sistemleri", "işyeri ekipmanları", "ofis ya da büro donanımı" vs. gibi sayısız kombinasyonda kelime grubu ya da tamlama çıkabilmektedir. Bunların her birinin aranması, apayrı sonuçlar verebilmektedir.

Bu tür kelime gruplarını keywords yani anahtar kelimeler içinde kullanmak, aramalarını farklı kelime ve kelime gruplarını kullanarak yapan kişilere de ulaşmayı sağlayacaktır. Web sayfalarınızın içeriğine bu kelimeleri koymak ise daha dikkat ve özen gerektirir. Keza, herhangi bir sayfa içeriğinde bu kelimelerin hepsini bir "bulamaç" gibi kullanmak hem o içeriği okuyan insanları ve müşterilerinizi rahatsız edecek, firma imajınızı zedeleyecek, hem de arama motorları açısından yine bir "uyanıklık" olarak addedilip, sıralamadaki yerinizi olumsuz yönde etkileyecektir.

Bunun yerine, sayfa başlıklarınızda yazan (title) kelime ya da kelime gruplarını mümkün olduğunca o sayfada cümle içinde kullanmak (Tabi dilbilgisi kurallarına uyumlu ve anlatım bozukluğu yaratmayacak şekilde.) yeterli olabilecektir. Özellikle bu kelimelerin sayfa başları ve sonlarına yakın yerlerde (Örneğin ilk ve son paragrafta) kullanmak yerinde olacaktır çünkü arama motoru tarayıcıları bu bölgeleri tarama konusunda hassastırlar, bu paragrafları daha çok dikkate almaktadırlar.

Görüldüğü gibi arama motorlarına kayıt ve stratejiler çok geniş bir kapsamda değerlendirilecek bir konu. Burada bazı ipuçları ve kısaca incelediğimiz kimi teknikler, arama motorlarında daha üst sıralara çıkabilmek için avantaj sağlayacaktır. Arama motorları için önemli olan konu, web sitenizin belli bir düzeyde (sektör veya çalışma alanınıza göre) yazı ve metin "içeriğine" sahip olması elbette. Sadece görsel materyallerin, resim, fotoğraf, animasyon vs. gibi içeriklerin bulunduğu bir site, arama motoru açısından olumlu değerlendirilmeyecek kadar dezavantajlıdır. Bu nedenle web sitenizdeki yazı içeriğine çok daha fazla özen göstermeniz gerekmektedir. Bu bölümde daha genel (Tüm arama motoru türleri kapsamında) bir değerlendirme yaptık. İleri ki yazılarımızda arama motorlarına türlerine göre stratejileri daha da çeşitlendireceğiz.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

16543 kere okundu


Etiketler:

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz