Yapay Zeka ve Çeviklik: KOBİ'lerin Üstünlüğü

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Yapay Zeka ve Çeviklik: KOBİ'lerin Üstünlüğü

Geçenlerde KOBİTEK’te ilginç bir yazı vardı, “KOBİ'ler, Yapay Zeka Becerilerine Kurumsal Şirketlerden Daha Fazla Güveniyor”. Bu sadece güvenmekten öte, KOBİ’ler esnek, çevik ve hızlı adapte olabilen bir yapıya sahip “kurumsal şirketler(!)” e göre. Tabi burada “kurumsal şirket” kavramının iyi tanımlanmış olması gerek. Ben burada yazının akışına göre büyük örgütlenmeler diye yorumladım, yoksa “kurumsal” KOBİ yok mu? Tabi ki var.

Ancak gerçek şu ki VUCA olarak adlandırdığımız dünyamızda sadece şirketlerin değil tüm örgütlerin çevik olabilmesi uyum sağlayabilmesi geleneksel organizasyon yapıları ile, kat kat yönetim kademeleri ile pek olası değil, dolayısı ile nispeten karar verme süreçlerinin hızlı olması, nispeten örgütsel yapıların daha düz olması doğal olarak tüm yenilikleri ilk kullanma şansını KOBİ’lere veriyor.

Şirketlerin günümüzde karşılaştıkları en büyük zorluklardan biri, sürekli değişen ve belirsizliklerle dolu bir iş ortamında ayakta kalmaktır.

Bu ortam, VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity) olarak adlandırılan, değişkenlik, belirsizlik, karmaşıklık ve muğlaklık unsurlarını içermektedir. VUCA dünyasında başarılı olabilmenin yolu, çeviklikten geçmektedir.

Çeviklik ise şirketlerin değişen şartlara hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verebilme yeteneğidir.

Çeviklik, sadece hızlı hareket etmek değil, aynı zamanda stratejik olarak doğru hamleleri yapabilmek anlamına gelir. Bunun gerçekleşmesi için şirketlerin yönetim katmanlarını azaltması, hiyerarşik yapıları daha yatay hale getirmesi şarttır.

Yönetim katmanlarının azalması, karar alma süreçlerini hızlandırarak, değişen koşullara anında yanıt verebilmeyi sağlar. Bu da bir şirketin çevik olmasının temel unsurlarından biridir.

Çevik şirketler, çalışanlarını güçlendirir ve onlara daha fazla sorumluluk verir. Bu, çalışanların daha proaktif olmasını ve değişimlere daha hızlı uyum sağlamasına olanak verir.

Çalışanlar, şirket içindeki değişiklikleri ve yenilikleri daha hızlı benimseyerek, şirketin genel çevikliğini artırır. Ayrıca, çalışanların yeteneklerini ve bilgilerini en üst düzeyde kullanabilmeleri, şirketin rekabet gücünü de artırır.

VUCA şartlarında başarılı olabilmek için, şirketlerin sadece çevik olması yeterli değildir; aynı zamanda stratejik bir vizyona sahip olmaları gerekmektedir. Bu vizyon, şirketin nereye gitmek istediğini ve bu hedefe nasıl ulaşacağını net bir şekilde belirlemelidir.

Stratejik vizyon, şirketin tüm kademelerinde anlaşılmalı ve benimsenmelidir. Bu, çalışanların günlük işlerinde stratejik hedeflere uygun hareket etmelerini sağlar.

Ancak gerçek şu ki VUCA olarak adlandırdığımız dünyamızda sadece şirketlerin değil tüm örgütlerin çevik olabilmesi, uyum sağlayabilmesi geleneksel organizasyon yapıları ile, kat kat yönetim kademeleri ile pek olası değil.

Dolayısı ile nispeten karar verme süreçlerinin hızlı olması, nispeten örgütsel yapıların daha düz olması doğal olarak tüm yenilikleri ilk kullanma şansını KOBİ’lere veriyor.

Sonuç olarak, VUCA şartlarına yanıt verebilmek ve başarılı olabilmek için şirketlerin çevikliğini artırması gerekmektedir. Bu, yönetim katmanlarını azaltmak, stratejik vizyon oluşturmak, teknoloji ve inovasyona yatırım yapmak, açık iletişim ve işbirliğini teşvik etmek gibi unsurları içerir.

Çeviklik, şirketlerin değişen şartlara hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verebilme yeteneğidir ve bu yetenek, VUCA dünyasında ayakta kalmanın anahtarıdır.

632 kere okundu


Etiketler:

1954 doğumlu olan Tufan Karaca, Kadıköy Maarif Koleji’nden mezun olduktan sonra eğitimini Virginia Polytechnic Institute and State University’de tamamlamıştır. 45yıllık profesyonel yaşamının 20 yılını dokuz farklı ülkede, uluslararası şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak geçirmiştir.

İş dünyasında edindiği deneyimleri eğitim alanına da taşıyarak, Yeditepe Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi gibi önde gelen üniversitelerde dersler vermiştir. Halen yönetim danışmanı olarak kariyerini sürdüren Karaca, yönetim eğitimleri ve stratejik danışmanlık hizmetleri sunarak, modern iş yönetimi ilkelerini ve trendlerini kurumlara aktarmaktadır.

Yönetim alanındaki uzmanlığını kaleme aldığı “Girişimciler için Kolay ve Hızlı İş Planı Hazırlama”, “Career Management In a Disrupted World “, “Yeni Dünya Düzeninde Kariyer Yönetimi”, “Arts Entrepreneurship: How to Craft Your Creative Business Model”, “Sanatta Girişimcilik - YARATICI İŞ MODELİNİZİ NASIL GELİŞTİRİRSİNİZ? “gibi kitaplarıyla geniş bir kitleyle buluşturan Karaca, girişimcilik, stratejik esneklik ve VUCA gibi güncel yönetim konularında çalışmalarını sürdürmektedir.

ücretsiz üye olun
Reklam

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz