İş Yeri Kuralları, İş Yerlerinin Sevilmeyen Halleri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
İş Yeri Kuralları, İş Yerlerinin Sevilmeyen Halleri

Günümüzün büyük bir bölümü iş yerinde geçiyor… Vaktimizin çoğunu ailemizle, arkadaşlarımızla, akrabalarımızla değil iş arkadaşlarımızda geçirmek durumunda kalıyoruz. Her ne kadar bu tercih edilmiş bir seçim olmasa da bu zorunlu kabul edişi etrafımıza en az şekilde yansıtmamız bir kural olarak karşımıza çıkıyor.

Toplantılar, ekip çalışmaları, öğle yemek molaları, kahve seansları, rapor verme, rapor alma, mazeret bildirme, izin isteme, mesai ve daha benzeri pek çok koşul iş hayatında iletişiminin gerekliliği olarak karşımıza çıkıyor. İnsan faktörünün etkin olduğu her alan gibi iş hayatı da bu noktada bazı sıkıntıların yaşandığı platform oluyor. Karakter ve yapı farklılıkları, beklenen terfiler yerine getirilen yeni elemanlar, ast üst ilişkileri, kıdemlilerle yeni gelenler arasında uyumsuzluk, kurmadığın ekiple çalışma zorunluluğu, dinlemeden ve anlamadan yoksun yöneticiler, bahanesi bol çalışanlar gibi iş hayatını çileye çeviren pek çok kişi ile aynı ortamı soluma zorunluluğu…

Bu ve benzeri unsurlar iş yerinde beğenilmeyen hallerin doğmasına ve bu doğan hallerden kaynaklı sıkıntıların yaşanmasına sebebiyet veriyor. Bu yapı iş yeri kurallarına aykırıdır denilememesinden doğan durumlar ise çalışanların bir süre sonra işi terk etmesine ya da lüzumsuz işyeri stresine maruz kalmasına neden oluyor.

Peki, günümüzün oldukça büyük bir bölümün geçtiği işyerlerinde beğenilmeyen durumlar neler? Hangi davranışlar çalışanlarca kabul görmüyor? Donanım eksiklikleri performansa nasıl yansıyor?

  • Yapılan araştırmalar iş yerlerinde özellikle dedikoduya meraklı insanların sevilmediğini işaret ediyor. Her koşulda gerekli-gereksiz konular üzerine konuşarak zaman harcayan, gizli ve paylaşılmaması gereken konuları fütursuzca ulu orta dile getiren, kasvetli konuşmalarla motivasyon kıran kişiler iş yerlerinin bir numaralı sevilmeyenleri…
  • Boş konuşmalar da sevilmeyen kategorisinde yer alıyor. Her gün aile hayatı, yaşadıkları, diziler, çocuk problemleri gibi konuları aktaran ya da "incir çekirdeğini doldurmayan" sıradan konuları dillendiren kişiler iş yerlerinde rahatsızlık uyandırıyor.
  • Telefonda yüksek sesle konuşanlar da iş yerlerinde huzur bozan ve dikkat dağıtan kişiler olarak kabul ediliyor.
  • İş yerlerinde beğenilmeyen bir diğer durum da toplantılara vaktinde katılmayan çalışanlar. Toplantı saatlerinin etkin kullanımı, toplantı ön hazırlıklarının yapılması, konuya odaklanma da sıkıntı yaşayan toplantı katılımcıları, gereksiz yere uzayan ya da tek kişilik şova dönüşen toplantılar iş yerlerinin beğenilmeyenlerinden.
  • Donanım ve teknik konulardaki yetersizlik de iş yerlerinde beğenilmeyen durumlardan. Bilgisayarların ağır çalışması, bozulması; havanın durumuna göre klimaların soğuk-aşırı soğuk çalıştırılması gibi teknik konular da çalışanın motivasyon kaybı yaşamasına neden oluyor.
  • Hijyen ve düzen bir diğer sorunlu madde olarak karşımıza çıkıyor. Çalışanların tuvalet kullanımına dikkat etmemesi, tuvalet adabında eksiklik olması, işyerinin küçük mutfaklarını özensiz kullanmak, etrafın derli toplu bırakılmasına dikkat etmemek iş yerlerinin sevilmeyen özelliklerinden…
  • Son olarak bürolarda sağlık, emniyet tedbirleri üzerinde aşırı durulması da iş yerlerinde tercih edilmeyen ve rahatsızlık yaratan bir unsur olarak listeye katılıyor.

Bu ve benzeri hususların iyileştirilmemesi zamanla iyi personelin erozyonuna neden oluyor. Evlerimizden daha çok zamanımızı adadığımız iş yerlerimizin uygun alt yapılara kavuşması; çalışanların yukarı da bahsi geçen maddelere karşı daha duyarlı olması dileklerimle…

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

36750 kere okundu


Etiketler:

Aylin Derin
Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz