Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Özetle, şirketin özellikle kuşaklar arası bayrak devrinde sürdürülebilirliği için en önemli dayanaktır.
Aile anayasasında; güçlerin temsili, karar hakkı, söz söyleme hakkı, çıkarların dengelenmesi, çatışmaların çözümü temel prensiplerdir. Şirketin büyümesi, yeni kuşakların şirket yönetimine katılması, yetki devri, hisse devri ve daha pek çok gerekçe şirketlerde aile anayasası oluşturmayı zorunluluk haline getirmiştir.
Ailenin, ilk girişimin varoluş ruhunu, girişim gücünü, refahını, gelecek kuşaklara aktarabilmek için şirketin kurumsallaşması şarttır.
Şirketler açısından kurumsallaşma, özgün bir yapıyı, özgün bir davranışı sürdürülebilir hale getirmektir.
Kurumsallaşma kavramını profesyonelleşme kavramı ile bütünleştirmek gerekir.
Profesyonelleşmeyi işin gereğini yerine getirmek olarak tanımladığımızda aile anayasası profesyonelleşmenin ve kurumsallaşmanın temel prensiplerini içerir.
Şirket için aile anayasasının yazılması kararı ile, iş sahipleri, hissedarlar ve veliahtların aşağıda sorulara anlamlı cevaplar bulması gerekir.
Bu soruları cevaplarını aile anayasasının olmazsa olmazları olarak da düşünebiliriz.
Bunlar ve şirketin dinamikleri doğrultusunda belirlenen soruların cevapları ile aile anayasası yazılmaya başlanmalıdır.
Aile anayasasının yazım süreci, anayasa proje ekibin oluşturulması ile başlar.
Proje ekibi tarafından hazırlama süreci ve amaçlar aile bireylerine aktarılarak projenin başlangıç ve bitiş tarihleri, projenin bütçesi, hangi amaçları ve ihtiyaçları karşılayacağı sorularının cevapları proje ekibince bulunarak ve aile ile paylaşılır.
Proje ekibinin bilgilendirmeleri ile aile meclisi ; anayasanın kapsamını belirleyerek anayasa hazırlama ve ihtiyacını ortaya koyar ve hazırlanması için onay verir.
Bu aşamadan sonra aile meclisi çalışma biçimi belirleyerek, aile misyonu, aile vizyonu, aile etik kuralları ve aile değerlerini ortaya koyar.
Proje Ekibi ise bu süreçle birlikte, aile meclisinden aldığı sonuçlarla ailenin durum analizini yaparak anayasal kapsamı belirginleştirir. Anayasal taslak aile meclisine sunularak tüm aile üyelerin görüşleri alınır. Bu görüşler ve tartışmalara ışığında proje ekibi aile anayasasının son halini aile meclisinin onayına sunar.
Aile Anayasası Kapsam Taslağı, bunlar gibi kapsayıcı konu başlıklarının alt tanımlamaları yapılmalıdır.
Bütünüyle tüm tarafların haklarını koruyan, geliştiren ve güvence altına alan bir anayasa şu ilkelerden ayrılmamalıdır.
Şirketlerin geleceği için aile anayasası temel dayanaktır.
Aile üyelerinin şirketteki rolleri ve sorumlulukları net bir şekilde tanımlanır. Kimlerin şirkette çalışabileceği, terfi kriterleri ve performans değerlendirme ölçütleri belirlenir.
Aile üyeleri arasındaki olası çatışmaların önüne geçer.Karar alma mekanizmalarını ve çözüm yollarını önceden belirler.
Şirketin aile üyelerinden bağımsız bir yönetim anlayışıyla ilerlemesini sağlar. Profesyonel yönetime geçişi kolaylaştırır ve sürdürülebilir büyüme sağlar.
Şirketin sonraki nesillere sorunsuz devredilmesine yardımcı olur. Miras yönetimini ve hisse devrini planlayarak karmaşık hukuki süreçleri azaltır.
Şirket menfaatlerinin aile menfaatlerinden ayrılmasını sağlar. Aile üyelerinin iş hayatındaki ve özel hayatlarındaki rollerini netleştirir.
Ailenin ortak değerleri ve şirketin hedefleri doğrultusunda bir vizyon oluşturur. Şirketin sürdürülebilirliğini güvence altına alır.
Aile üyeleri arasında şeffaflığı artırır ve kararların eşitlikçi bir şekilde alınmasını sağlar. Aile bireylerinin beklentilerini netleştirir ve taraflar arasında güven oluşturur.
Kar paylaşımı, maaş politikaları ve finansal yönetim konularında net kurallar koyar. Şirketin finansal sağlığını korur ve kontrol mekanizmalarını kurar.
Sonuç olarak;
Aile anayasası, aile şirketlerinde duygusal bağları ve iş profesyonelliğini dengeleyen bir araçtır. Şirketin uzun ömürlü olmasını sağlarken, aile üyeleri arasındaki uyumu ve iş birliğini pekiştirir. Bu sayede, hem aile hem de şirket menfaatleri korunmuş olur.
Etik kurallara dayalı bir aile anayasası yazmanız temennisiyle!
Yönetim Danışmanı, Eğitmen ve Yazar
1972 yılında Ordu Yemişli Köyünde doğdum .İlkokulu ve Ortaokulu Orduda bitirdikten sonra Liseyi İstanbul Gültepe Lisesinde okudum .
1998 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF sini bitirdim . Profesyonel iş hayatıma okul bitimi ile Ünilever A.Ş de başladım.
Uluslararası ve kurumsal firmalarada Bölge Müdürü, Sektör Müdürü, Müşteri Geliştirme Yöneticisi , Satış Müdürü ve Pazarlama müdürlüğü görevlerinde bulundum
Çalıştığım firmalarda bir çok iş geliştirme projeleri hazırlayarak uygunlanmasına önderlik ettim.
Şu anda Yönetim Danışmanlığı hizmeti vererek profesyonel iş hayatıma devam etmekteyim.
Gelecek Öngörüsü İle Yeni Nesil Yönetim kitabının yazarıyım.
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz