ERP Sürecinde %100 Başarı

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
ERP Sürecinde %100 Başarı

ERP projelerinde başarısızlığın nedenleri arasında firma yapısına uygun olmayan bir projenin seçimi, eğitim ve uygulama desteğinin yetersizliği, üst yönetimin proje sürecine dahil olmaması ya da proje ile yakından ilgilenmemesi sıralanabilir.

ERP projelerinde başarısızlığın nedenleri arasında firma yapısına uygun olmayan bir projenin seçimi, eğitim ve uygulama desteğinin yetersizliği, üst yönetimin proje sürecine dahil olmaması ya da proje ile yakından ilgilenmemesi sıralanabilir. Bununla beraber projenin hızını kaybetmesi, personelin isteksizliği ve eğitim eksikliği de diğer sebepler arasındadır.

Günümüzün Kurumsal Kaynak Planlaması projeleri sundukları olanaklar açısından oldukça zengindir. Alım sürecinde ne kadar çok proje değerlendirirseniz o kadar çeşitli işlevselliğe tanık olabilir, kendinizi aslında ihtiyacınız olmayan bir takım özelliklere odaklanarak en fonksiyoneli ve en iyisini bulmaya zaman harcıyor durumda bulabilirsiniz. Birçok ERP projesinin başarısız olmasının nedeni bilgi azlığı değil, aksine projenin işletmenin yapısına uygun olmayan detay fazlalığı ile hantallaşmasıdır.

Genel olarak ERP seçim süreci şu şekilde işler :
1.İlk iş bütçenin onaylatılmasıdır. İyi detaylandırılmış bütçe talebi ve seçim planı ile risklerin en aza indirilmesi hedeflenir. Yöneticiler, ERP seçim işlemini planlamak için günlerini harcarlar.

2.Detaylı sistem gereklilikleri yazılır, tedarikçilerden projelerini belirlenen ihtiyaçlara cevap vermesi konusunda değerlendirmeleri istenir. Böylece her proje yapabildikleri ve olanakları çerçevesinde kağıt üzerinde derecelendirilir.

3.Saatler süren satış demoları ile projeler arasındaki farklar belirlenmeye ve firma yapısına uygun proje tespit edilmeye çalışılır. Bu süreç bazen o kadar uzun surer ki, değerlendirilen projeler birbirine karıştırılır, dolayısıyla en uygun projenin tespiti hedefine çoğunlukla ulaşılamaz.

4.Sonunda uygun olduğu düşünülen projenin referansları ile telefon görüşmeleri yapılır.

5.Nihayet tedarikçiniz ile uzun soluklu proje uygulama sürecine başlanır.

Türkiye’de, ERP projelerine yapılan yatırımlar hızlanıyorken farklı bir karar verme sürecini denemek faydalı olacaktır. Bu farklı bakış açısı ile seçim sürecinizin başarısını garantileyebilirsiniz.

1.Piyasadaki ürünlerin çoğu zaten temel fonksiyonları gerçekleştirdiğinden, detaylarda kaybolmak size zaman kaybettirecektir. İşletmeniz için kritik iş süreçlerinizi belirleyin. Örneğin stokların şarj bazında takibi, stok maliyetinin güncel olarak izlenebilmesi, ya da üretim hattındaki makinalar ile veri entegrasyonu firmanız için önem taşıyor ise bunları not edin. Proje tedarikçilerinden bu kritik iş süreçlerini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceklerini öğrenin.

2.Aday projelerin referanslarından birini ziyaret edin. Ziyaret edeceğiniz firmayı seçerken mümkünse firma boyutunun ve sektörünün sizin işletmenize yakın olmasına dikkat edin. Referans ziyareti satış demosunun yerine geçebilecektir ve telefon görüşmesinden çok daha fazla fikir verecektir.

3.Yukarıdaki iki aşamadan sonra artık bir favori adayınız vardır ama henüz satın alacak kadar da emin değilsiniz. Bu son adım, olası hataları da ortadan kaldıracaktır. Tedarikçinizden sizin örnek verileriniz ile bir demo hazırlamasını talep edin. Kendi iş akışınızı ve kritik iş süreçlerinizi proje üzerinde görmek, projenin firma yapınıza uygun olup olmadığına karar verme aşamasında size önemli ölçüde yol gösterecektir. Buradaki maliyetiniz geleneksel yöntemde ekibinizin harcayacağız sürenin maliyetinden çok daha az olacaktır.

Unutmayın ERP projelerini hayata geçiremedikten sonra ne kadar fonksiyonel olduğunun pek bir önemi yoktur.

www.major.com.tr


Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

12146 kere okundu


Etiketler:

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz