Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Pazarlama dünyamızın duayenlerinden Sn. Temel Aksoy’un, Temmuz 2024 de yayınladığı özel makalesinde de belirttiği gibi “Şirketlerin dijital dönüşümlerini gerçekleştirmesi, sadece dijital teknolojileri satın almaktan ibaret değil.
Teknoloji seçimleri ve bunun kullanılması belki de bu yolculuğun en kolay kısmı. Esas önemli olan, bu dönüşümü gerçekleştirecek, insan kaynağı ile Şirketin dijital dönüşüm kültürünü benimsemesi.”
Dijital dönüşümü başaran Şirketlerin yaşadıkları deneyimleri araştıran “Boston Consulting Group (BCG)” yazarlarının önerileri, bu yolculuğa yeni başlayacak olan Şirketler için, güzel bir yol haritası niteliği taşıyor. Bu yol haritasının adımları neler? Sorusunun cevapları da sırasıyla;
İlk adım olarak, Şirketlerin varmak istedikleri hedefleri; belirgin, gerçekçi, ölçülebilir olarak tanımlaması ve sonra da tedarik, üretim, pazarlama ve satış operasyonlarını dijitalleştirmesi gerekiyor. Eğer Şirketler, bütün fonksiyonlarıyla dijital uygulamaları hayata geçirmezse, dijital dönüşüm bir niyetten öteye geçemez. Sadece bir iki yöneticinin, kendi bölümlerinde hayata geçirdiği, fakat şirket genelinin “Eski Tas - Eski Hamam” yöntemiyle iş yapmaya devam ettiği bir anlayışla, dijital dönüşüm başarıya ulaşamaz. Dijital dönüşümün başarısı için, hedefleri net olarak tarif etmek ve bu hedeflere ulaştıracak entegre uygulamaların neler olduğunu, tüm üst düzey şirket yöneticilerinin, anlamasını ve hayata geçirmesini sağlamak gerekir!
Dijital dönüşüm, iş yapma biçiminin değişmesi demektir. Her değişimde olduğu gibi, dijital dönüşüme de şirket içinde; karşı çıkanlar, ağırdan alanlar, gönüllü olmayanlar, işi yokuşa sürenler mutlaka olacaktır.
Çünkü bütün değişimler, bazı yönetici ve çalışanların şirket içindeki konumlarını ve güçlerini yerinden oynatır, kartları yeniden dağıtır. Dönüşüme direnenleri yönetmek ve onları projeye inandırmak liderlerin görevidir. Dijital dönüşümün başarısı için, tüm liderlerin; bu konudaki kararlılığını göstermesi ve engelleri ortadan kaldırması gerekir. Ayrıca bu kararlılıklarını, tüm proje başarıya ulaşana kadar da, sürdürmeleri önemlidir!
Dijital dönüşümü gerçekleştirmekte kararlı liderlerin bu projeye şirketin en nitelikli yönetici ve çalışanlarını tahsis etmeleri şarttır. Bu süreç yetkinliği olmayan insanlara bırakılırsa dijital dönüşüm gerçekleşmez. Boston Consulting Group’un yaptığı araştırmada, dijital dönüşümü başarıyla yürüten Şirketlerin hepsinin ortak özelliği, en nitelikli yöneticilerini bu projeye adapte etmeleridir!
Dijital dönüşüm süreci ne kadar titiz planlanırsa planlansın, uygulama sırasında beklenmedik engeller ve sürprizler çıkabilir. Liderlerin ve üst düzey yönetimin hızla karar alması, projenin aksamadan devam etmesinin sağlaması açısından da, en önemli kriterdir.
Süreç işlerken ortaya çıkan sorunlarda, liderler ne kadar hızlı karar alır ve ne kadar etkili bir yönetim gösterirse, dijital dönüşüm de o kadar başarılı olur!
Projenin başında yapılan stratejik planların izlenmesi ve gerçekleşen adımların raporlanması, sıradan bir iş gibi görülse de, bu konu çok büyük kurumsal şirketlerin dahi, çoğunun başarısız olduğu bir konudur.
Dijital dönüşümün başarısı, etkili bir geri bildirim ve karar alma yaklaşımını gerektirir!
Çoğu şirkette ortalama olarak 20 farklı yazılım kullanılır. Bugün bunları birbirleriyle “konuşturmak”, verileri birinden diğerine aktarmak, neredeyse bütün şirketlerin ortak sıkıntısıdır.
Dönüşümü başarıyla tamamlayan Şirketler; Pazarlama + Satış + Hizmet + Satış Sonrası Hizmetler gibi fonksiyonlarını tek bir CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) üzerinde yöneten yazılımları seçiyorlar. Seçtikleri bu yazılımların, mevcut ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) sistemleriyle uyumuna da özen gösteriyorlar.
Böylelikle müşterilerini yönetirken kullandıkları CRM ile tedarik zincirini yönettikleri ERP sisteminin, birbirlerine entegrasyonu ve mükemmel uyumunu sağlıyorlar!
şeklinde!..
Şimdi de isterseniz, tüm Şirketler için ana hedef olan “Kârlılık” amacının temelini oluşturan, pazarlama ve satış açısından konuya, yine Sn. Temel Aksoy’un açıklamaları ile yaklaşalım!
“Dijital dönemde artık herkes müşteriyi bilgilendirmenin ve yönlendirmenin satın alma kararı üzerinde ne kadar etkili olduğunu anladı. Artık markaların sadece isimlerini duyurması yeterli değil. Pazarlama departmanlarının, potansiyel müşterilerine bilgi aktarımını da üstlenmeleri gerekiyor. Çünkü müşteriler; kendilerine bilgi vermede cömert olan markaların sitelerinde daha çok zaman geçiriyorlar.
Bu markalardan bilgi alıp, bu markalara e-postalarını veriyorlar. En çok etkileşim kurdukları markaya yönelip, o markayı satın almak istiyorlar. Son yıllarda; özel içerik pazarlaması ve etkileşim, kavramlarından sıkça bahsedilir olmasının nedeni de, bu gelişmelerde yatıyor!”
Dijital dönüşüm öncesi, pazarlama ve satış bölümleri genellikle ayrı ayrı departmanlar olarak çalışıyorlardı. Bugünün ortamında ise müşteriye iyi bir satın alma deneyimi yaşatmak için, bu bölümlerin sürekli iş birliği içinde olmaları kaçınılmaz. Ayrıca sadece satış ve pazarlama değil, üretim + satış sonrası hizmetler + tedarik zinciri + lojistik + teknoloji departmanları da, aynı ortak amaç ve hedef için çalışmak durumunda!..
Boston Consulting Group (Philip Andersen + Robert Archacki ve Basir Mustaghni) bu konuda, şirketlerin dijital dönüşümlerindeki yol haritaları için, aşağıdaki 6 önemli öneride bulunuyor;
Tüm işletmelerin, müşteri verilerine ve müşteri analizine yatırım yapmaları; müşterilerinin dijital teknolojileri nasıl kullandıklarını anlamaları en önemli faktörlerden birisidir!..
Bugün büyük şirketler, her departmanın ayrı yazılım kullanması yerine, pazarlama + satış ve satış sonrası hizmetler departmanlarının tek bir platform üzerinde çalışmalarını tercih ediyor. Aynı platform üzerinde iş yapan departmanların, ortak verileri kullanması da, şirketlerin tek bir gerçek üzerinden karar almalarını sağlıyor ve de bölümler arası sürtüşmeyi azaltıyor!..
Pazarlama departmanınızın ne kadar ziyaretçi çekebileceğini ve bunlardan kaç tanesini net müşteri adayı olarak satış departmanına devredebileceğini, satış departmanının da bu özel adaylardan kaç tanesini müşteriye dönüştüreceğini, ortak hedef olarak belirlemesi önemli!..
Pazarlama ve satış departmanlarının aynı veri tabanı üzerinde, aynı yazılımları kullanarak müşteri odaklı ortak bir hedef için çalışmaları, duvarları ortadan kaldıran en önemli adımdır!..
Başarılı şirketler; artık pazarlama departmanlarını, talep merkezlerine dönüştürüyorlar!..
Dijital dönüşüm yolculuğunuzda; pazarlama, satış ve teknoloji departmanlarını yönetenlerin aynı anlayışa sahip olmaları, aynı dili konuşmaları, şirketin aynı hedefe kilitlenmesini sağlar!..
Daha mutlu bir gelecek için, dijital dönüşümlerinizde de yol haritanız ve yolunuz açık olsun.
1955 İstanbul doğumlu, evli ve 1 çocuk babasıdır. Öğrenimini Kabataş Lisesi'nden sonra İ.T.İ.A. Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Marmara Üniversitesi - Maliye Bölümleri’nde sürdürdü.
Çalışma hayatına 1973 yılında pazarlama ve halkla İlişkiler sektörlerinden başlayıp, 1977 den 2003 yılına kadar, kendi şirketlerinde devam etti. (Ajans Ardaş Reklamcılık Limited.)
Bu alanlarda yaklaşık 30 yıl; T.İş Bankası, Paşabahçe, Aygaz, İzocam, Lombardini, Honda, Rowenta, JVC, KİP, IBM, Pimaş, Sandoz, Kaleterasit, Kalebodur, Kalekim, Kaledekor, Kalevit, Çanakkale Seramik v.s. gibi birçok şirkete, özellikle Türkiye'nin her yerinde, KKTC de ve Almanya'da, reklamcılık ve halkla ilişkiler başta olmak üzere, çeşitli hizmetler verdikten sonra, kendi isteği ile emekli oldu.
Yurtiçinde ve yurtdışında katıldığı eğitim çalışmaları...
ISO 9001 14001 Toplam Kalite Yönetimi, Permission Marketing, Inovasyon, Motivasyon, Performans, Network Marketing, Satış ve Pazarlama Eğitimleri ile birlikte... KKTC Girne Amerikan Üniversitesi / 118 - Y Lions Akademisi Başkanlığı ve Chicago, Indianapolis, Newyork / Uluslararası Lions Kulüpleri Birliği Genel Yönetmenlik ve "Stratejik Liderlik Eğitimi" sonrasında ilaç, otomotiv ve kozmetik gibi sektörlerde Koordinatörlükler yaparak, Sivil Toplum Kuruluşlarında görevler aldı.
1980 den itibaren üyesi olduğu STK'lar ve aldığı görevler…
Halen; ilaç, aşı, kozmetik, gıda, temizlik ve tanıtım sektörlerinde ki 3 şirketler grubunda; danışmanlık, eğitmenlik, koordinatörlük ve yönetim kurulu üyelikleri görevleriyle birlikte...
Sosyal Sorumluluk Projeleri, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi & Kurumsal Sosyal Sorumluluk & Sürdürülebilirlik gibi konularda “Proje Başkanı” olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz