- Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
- İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
- SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
Hayatı Ertelemeden Yaşamak, Zamanın Öneminin Farkına Varmak

Toplum olarak işlerimizi en son ana bırakmaya yatkınız. Ya Hayat? Onu yaşamayı niye son ana bırakıyoruz. Gülmeyi bile öteleyen ve taksitlendiren bir hayat yaşıyoruz. Her sabah 24 saati peşin alıyoruz ama taksit taksit gülüyor ve mutluluğu da aylarca erteliyoruz.
Hayatı Ertelemeyin
Toplum olarak işlerimizi en son ana bırakmaya yatkınız. Ya Hayat? Onu yaşamayı niye son ana bırakıyoruz. Gülmeyi bile öteleyen ve taksitlendiren bir hayat yaşıyoruz. Her sabah 24 saati peşin alıyoruz ama taksit taksit gülüyor ve mutluluğu da aylarca erteliyoruz.
En son ana bıraktığımız için kaybettiğimiz çok şey var. Okula derse başlama zili çaldığı anda giren işi başından aşkın öğrencilerim vardır benim. Hatta namazı vakit çıkmasına 5 dakika kala kılan namaz aşıkları. Nelson “Bütün başarılarımı, işlerimi vaktinden önce yapmış olmama borçluyum” der. Hayatın lezzetlerini yaşamayı da erteliyoruz son ana kadar. Son ana kadar yaşamanın garantisini almışçasına ilerliyoruz hayatta.
Sabah evden ayrılırken çocuğumuza sarılmıyoruz şöyle sımsıkı. Sevgiyi erteliyoruz. Yolda gördüklerimize tatlı bir tebessümü bile esirgiyoruz. Yol kenarında gördüğünüz buram buram kokan kıpkırmızı gülü koklamayı dahi es geçiyoruz. Burnumuz hala koku alabiliyorken erteliyoruz koklamayı sonu meçhul bir zamana. Plansız ve acele yaşıyoruz. Hayatın hızına yetişeyim derken hayatın hazzına yetişemiyoruz.
Büyük kentin ve iş dünyasının gürültülü atmosferinden yorgun düşen zengin bir sanayici, küçük, temiz, gürültüsüz bir kıyı kasabasına tatile gitmişti. Rıhtımda sabah yürüyüşü yaparken, tuttuğu birkaç kasa balığı neşe içinde satmaya çalışan bir balıkçı dikkatini çekti. “Merhaba balıkçı” dedi yaklaşarak, “Bu sabah fazla balık tutamamışsın.” Balıkçı, “Tutabilirdim” diye yanıt verdi. “Fakat bunun için daha uzun bir süre avlanmam gerekiyordu.” “Eeee.. Avlansaydın, bu saatte eve gidip de ne yapacaksın ki?” “Eşimi ve çocuklarımı alıp parka götüreceğim. Oğlumu salıncakta sallayacağız. Öğle yemeğini hep birlikte yiyeceğiz. Sonra ormanda yürüyeceğiz. Akşam olunca da evimize döneceğiz. Ben gitarımı eşim için çalarken, o küçük bebeğimize ninni söyleyecek.” “Yinede tüm gün balık tutmalısın dostum, yaptığın iş değil.” Balıkçı sanayiciye bakarak “Neden?” diye sordu.“Gül gibi geçinip gidiyoruz işte...”
Sanayici gülerek, “Olur mu öyle şey?” dedi. “Yaşam yalnızca geçinmek değil ki başka şeyler de var...” Balıkçı şaşırarak, “Başka ne var?” diye sordu. Sanayici balıkçının yanına giderek sandalına oturdu ve anlatmaya başladı: “Bence balık tutmaya daha çok zaman ayırmalısın. Daha çok balık tutup daha fazla para kazanarak tekneni büyütmelisin. Onunla daha çok balık tutacaksın. Daha fazla kazanacak, kazandığınla modern avlanma tekniği satın alacaksın. Birkaç balıkçı filon olacak. Derken, zamanla şirketleşeceksin. Sonra zamanı geldiğinde şirketlerini halka açacaksın. Bütün dünyaya balık satacaksın.”
Balıkçı, sanayicinin anlattıklarını anlamakta zorlanıyordu. O susunca sordu:
“Bunu neden yapayım?” “Nedeni para!” dedi sanayici. “Çok paran olacak, milyon dolarlarla oynayacaksın.” Balıkçının şaşkınlığı devam ediyordu ve sordu: peki sonra?
Sanayici biraz düşündükten sonra yanıtladı: “İşler yoluna girip adamakıllı zengin olduktan sonra; istersen emekliye ayrılır, küçük, temiz, gürültüsüz bir balıkçı kasabasına yerleşirsin. Artık keyfin çektikçe denize açılır, yalnızca zevk için tutarsın. Kalan zamanını eşine ve çocuklarına ayırırsın. Onları parkta, ormanda gezdirirsin. Akşamları evinizde birbirinize eski günleri anlatır, eşine gitar çalıp onu mutlu edersin. Nasıl, anlattıklarım hoşuna gitti, değil mi?”
Balıkçı bıyık altı gülümseyerek, “İyi de, ben zaten öyle yaşıyorum” dedi. “Mutluluğumu neden yıllar sonrasına erteleyeyim?(*)
Keşke dememek için hayatı ertelemeyin. Her şey zamanında yapın İçinde bulunulan zamanı saniye saniye yaşayın. “Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için, yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışın” diyen rehberimiz içinde bulunulan zamanı en iyi şekilde değerlendirmenin önemini vurguluyor. “Zaman; Yerine konması, geri döndürülmesi, yenilenmesi, depolanması, satın alınması mümkün olmayan bir kaynaktır” diyor Nevin Oktay.
Zamanı öldürmekten bahsederiz de hiç zamanı diriltmekten bahsetmeyiz. Zamanı diriltmek demek her anın hakkını vere vere yaşamak demektir. İşte bu da zamana bypass yapmaktır. Benjamin Franklin’in dediği gibi “Hayatı seviyorsanız, zamanınızı boşa geçirmeyin, çünkü zaman hayatın ta kendisidir”
Kaynak : makalemarketi.com

Aydın Uzkan
Bu Kategorideki Diğer Yazılar
DIŞ TİCARET
Gümrük Yönetmeliğindeki değişiklikler
Gümrük Yönetmeliğinin getirdiği değişiklik; özet beyan, onaylanmış kişi statü belgesi, antrepo ve gümrük müşavirliği sınavına ilişkin maddelerinde yapılan çeşitli düzenlemeleri içeriyor.
OFİS VE İNSAN
Dijital baskı kalıcı olacak
Dijital baskı, 1990’lı yıllarda büyük ilgi ve heyecan uyandırdı; ama esas atılım sonrasında gerçekleşti. Günümüzde dijital baskı, pek çok baskı işi için uygun bir alternatif haline geldi.
Yeni Nesil Ofisler
Uykuda geçirdiğimiz zamanları çıkardığımızda günümüzün büyük bir kısmını çalışarak geçirdiğimizi görüyoruz. Ofis binaları da bu yoğun tempoya ayak uyduruyor ve değişim gösteriyor.
İŞ DÜNYASI
Perakendecilik Temel Kavramları
Günümüzde giderek büyüyen ve önem kazanan perakende sektörü temel olarak rakam ve formüller üzerine kurulmuş bir yapıdadır ve perakendeciliğin her seviyesinde, para üstü sayarken, satılan malların toplamını hesaplarken, fiyat belirlerken, stok takibi yaparken, sürekli olarak matematik kullanmak gerekir.
HUKUK / MUHASEBE
Elektronik Ticaret Kanunu ile Getirilen Yeni Uygulamalar ve Yaptırımlar
Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun, pazarlama ve satış faaliyetlerinde bu yöntemi kullanan şirketlerin işini biraz zorlaştırmakta ve şirketlere yeni yükümlülükler ve yaptırımlar getirmektedir
KOBİ’ler İçin Dokuz Adımda Büyüme Planı
Müşterilerinize Nasıl Bir Tedarikçi Olduğunuzu Sorun
Satış Yönetimi Değerlendirmesi