Girişimcilik Yolunda Bizi Engelleyenler

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Girişimcilik Yolunda Bizi Engelleyenler

Çoğumuzun kafasında en az 3 iş fikri ve bol kazançlı sonlara koşan hayaller vardır. Ama konuşan ve yapan sayıları çok farklıdır.

İnsanların kariyer seçeneklerini gözümüzün önüne getirelim. Kimimiz yüksek puanlarla üniversitelerin farklı bölümlerinde nice eğitimler alıp, logoları yüksek binaların tepelerine yıldızlarla işlenen büyük ve kurumsal şirketlerde çalışır, kimimiz ise herhangi bir kamu kurumunun farklı pozisyonlarında yer alır.

Bazen memur, bazen işçi, bazen de doktor, mühendis, avukat…

Kimimiz ise babamızdan devraldığımız işlerin başına geçerek, vizyoner anlayışı ve gençliğin verdiği dinamizmi en etkin şekilde kullanarak; çalışanların arasında geçen konuşmalarda olumlu yer almaya çalışır. “Sait Bey işlerin başına geçince; satışlarımız iki kat arttı, 50 yeni istihdam yapıldı” şeklinde…

Yapısı ve icra şekilleri düşünüldüğünde, daha farklı kariyer seçenekleri de mevcuttur. Ama biz isteriz ki; olabildiğince çok kişi girişimci olsun, yeniliklerle pazarda yeni ürünler boy göstersin, hizmet sektörünün dört bir alanında yeni seçenekler oluşsun; rekabet artışından kaynaklı, toplam kalkınma ve standartlar artsın.

Sizce bu kadar kolay mıdır kişinin kendi işini yapması? En az bir tüzel kişiliği başarıyla yöneten bir iş adamı ya da farklı aşamalarda bulunan genç girişimci olmak?

Çevremizdeki insanları ve aramızda geçen sohbetleri bir hatırlayalım. Bir gün içinde, kıraathanelerde fikirlerle dolu sohbetler içinde iş kuran, kapatan kişi sayısını ya da üniversitede okuyan gençlerle gerçekleştirdiğiniz diyaloglarda size anlatılan iş fikirlerini bir düşünün. Çoğumuzun kafasında en az 3 iş fikri ve bol kazançlı sonlara koşan hayaller vardır. Burada sorulan sorunun cevabı, kendisinde gizlidir. Her ortamda konuşan ve yapan sayısının farkına bakmanız yeterlidir.

Engeller, Engeller

Çoğumuzun riske atmaya korktuğu aile sorumlulukları vardır. Hamile olan eşimiz, okul çağına gelmiş çocuğumuz, bakmakla yükümlü olduğumuz kişi sayısı, annemiz, babamız… Ya bu ay temel ihtiyaçları karşılayacak geliri elde edemezsek? Ev sahibinin yüzüne nasıl bakarız! Ya faturalar, taksitler, giyim, sosyal ihtiyaçlar vb. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun araştırmalarına göre 2013 Kasım ayı açlık sınırı 1.065 TL, yoksulluk sınırı ise 3.470 TL olduğu ve hanelerin geçimi sağlayan bireylerin en az bu kazanımları sağlamaları zorunluluğu düşünüldüğünde; girişimciliğin tanımında yer alan risk kelimesinin varlığı bir kez daha anlaşılmış olur.

Bazılarımız için ise başarısızlık ve beraberinde getirdiği kötü varsayımlar birer engel teşkil etmektedir. Buradaki başarısızlığın, şüphesizki mali ve sosyal boyutta yol açacağı yaralar olacaktır. Cesaretimiz ile kurduğumuz şirketin, kötü günler geçirmesi sonucu geldiği iflas noktasında; karşılaşacağımız hazin tabloyu düşünelim. Aslına bakarsanız, başarısız olmakla da iş bitmiyor. Bu gayet doğal bir sonuçtur, ki her gün yüzlerce insanın başına gelebilir. Bunun yanında diğer bir sorun da, başarısız olduğumuz şirketi kapattıktan sonra, nasıl bir geçim yolu bulacağımız konusudur.

Birçok kişiyi asıl korkutan da tam olarak budur. Elimizdeki avucumuzdaki tüm sermayeyi tükettikten sonra, maaş karşılığında profesyonel çalışma imkanına tekrar dönememe, yeni bir iş bulamama korkusu önümüzdeki en büyük engellerdendir.

Bu tip sorunları olmayanlar için, engeller bitmiş değildir. En basit haliyle; iş fikrinden, yeni ürünümüzün/hizmetimizin satış potansiyelinden ya da kuracağımız işi yönetme yeteneğimizden emin olamayabiliriz. İş fikrinin yeteri kadar yenilikçi ve rekabetçi olmaması varsayımı, bir girişimcinin fikir paylaşımı yaptığı güvenilir insan sayısını doğrudan etkileyen bir faktördür. Birçoğumuz ise fikrimize yeteri kadar güvenmeye harcadığımız süre zarfında, bu fikrin başka biri tarafından icra edilebileceği gerçeğini tamamen gözden kaçırır. Ya müşteriler sunulan ürünü/hizmeti beğenmezse ya da hayatında hiç insan kaynağı yönetmemiş bir kişi olarak biz; makine, hammadde, enerji ve insandan oluşan toplu kaynakları nasıl yönetiriz? Alın size uykuları kaçıracak derecede önemli bir engel daha. Pazara girdikten sonra, daha büyük firmaların aynı faaliyete soyunup tüm müşteri kitlemizi elimizden alacağı yönünde paranoyalarımız da bu tip korkular arasında gösterilebilir.

Bazılarımız ise mevcut işimize saplanmış durumdayızdır ve bunun farkında bile olmayız. Evimizin önünden geçen servisimiz, her gün sıkıntısız bir şekilde bizi işimize götürüp getirirken; sabah 09:00 akşam 18:00 çalışıp, tüm derdi tasayı iş yerinde bırakırken, rahat bir hafta sonuna sahipken ya da yüksek maaş, tam donanımlı sağlık sigortası ve faturası şirket tarafından ödenen bir cep telefonumuz varken, yeni riskleri göze alamayız.

Ya da kimimiz, bu yeni çıkılan yolda yeteri kadar destek bulamayacağımızdan korkar. Aslına bakarsanız, bu durum bir korku olarak değil, bir realite olarak algılanmalıdır. Çünkü çevremizde bu işe girmememiz gerektiğini söyleyen o kadar çok insan vardır ki, bir zaman sonra kişisel motivasyonumuzun bittiğinin farkına bile varmayız.

Kimimiz ise tek başına işe girişememe korkusu taşımaktadır. Bahsedilen yüklerin hepsini tek başına taşıyabilmek de çoğu zaman zordur.

Tüm bunların dışında; farklı hikayelerde yer alan, anlatmayı unuttuğumuz nice engeller olabilir. Unutmayalım ki, her bir endişe ve sonucunda önümüze duvar gibi dikilen engellerin tümünün bir çözümü bulunmaktadır. Çoğu durum için; detaylı, sağlıklı bir araştırma ve stratejik olarak hazırlanmış planlar ile çıkış yolu bulmak mümkündür.

Siz, siz olun; konuşanlardan değil, yapanlardan olun…

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

11382 kere okundu


Etiketler:

Tuğberk Seçkin
Tuğberk Seçkin

1982 Amasya doğumlu olan Tuğberk Seçkin, lisans eğitimini 2005 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği programı ile tamamlamıştır. Eğitiminin ardından profesyonel kariyerine başlamış, İzmir ve Manisa illerindeki çeşitli firmalarda sırasıyla “Üretim Planlama ve Lojistik” ile “Stratejik Planlama” servislerinde orta düzey yöneticilik pozisyonlarında görev almıştır.

2008 yılında İstanbul’ a gelerek özel bir danışmanlık firmasında Girişimcilik Projeleri Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmiştir. Bu görevi süresince; toplamda 38 ayrı ilde KOBİ’ ler için yönetim danışmanlığı yapmış, birçok yerel ve ulusal çapta girişimcilik projeleri yönetmiş, girişimcilik eğitimleri vermiş, bireysel girişimci adaylarına iş planı ve fizibilite danışmanlığı yapmıştır. Ayrıca bir uluslararası konferansta bildiri yayınlamış; Hatay, Tekirdağ, Bartın, Eskişehir, Bayburt, Trabzon ve Denizli illerinde Yerel Kalkınma ve İşgücü Piyasası Analizi Çalışması; Kütahya ve İstanbul’ da Kadın İşletme Geliştirme Merkezi Projesi; 17 ilde Genç Girişimcilik Projesi, 2 adet Franchising Deployment Projesi ve AVEA ile “Memleketim Anadolu İşim Teknoloji” TeknoGirişimci projesi yönetmiş; AVEA ve TOG ile 10 ilde düzenlenen “Hayatımın Fikri” projesinde eğitmen ve danışmanlık yapmış, “İşsizliğe Çözüm Girişimcilik: İstanbul ili İşsizlerin Girişimcilik Potansiyellerinin Analizi” konulu projede yer almıştır. Kariyeri boyunca sektörel çalışmalar dahil toplam 9 kitap yazmış, “Girişimcilik İklimi” dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğünü yapmış ve 2011 yılında “Best European Study Award” ödülünü almıştır.

2012 yılında ise “danışmanlığın yeni versiyonu” olarak nitelendirdiği Çizgi Dışı Girişim’i Eskişehir Anadolu Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ nde kurmuş ve geçmişten beri inandığı ve üzerine çalıştığı “Çocuk Girişimciliği”ni gerçekleştirmek için çalışmalarına başlamıştır. Sonunda Tübitak Popüler Bilim Yayınlarından çıkan “Bir Girişimcilik Yolculuğu” adıyla Türkiye’nin ilk çocuk girişimcilik kitabını okurlarıyla buluşturmuştur.

Kariyeri boyunca finansal teknolojiler alanında Paytolia, GPay, Paybrothers, Payogi, Paraturca, Payburger ve e-ticaret alanında Pharmatolia gibi markalar yaratmış ve birçoğundan milyon dolar değerlemeler ile çıkış yapmıştır.

Tuğberk Seçkin halen Payburger markası ile fintech, Agroturca ile tarım, Interzoon ile dış ticaret, Podkids ile çocuk medyası ve Hmmm ile edtech alanında faaliyetlerine devam etmektedir. 

Reklam

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz