Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Duygusal zekâ sürekli bir gelişim süreci içerisinde olmayı ve zamanla daha empatik bir kişilik yapısına dönüşmeye olanak sağlar.
Duygusal zekâ, ilk olarak Wayne Payne’in 1985 yılında yazdığı “A study of emotions: The Development of Emotional Intelligence” (Duygular üzerine araştırma: duygusal zekanın gelişimi) isimli doktora tezi ile ortaya atılan bir kavram olan duygusal zekâ, en kaba anlatımla kişinin kendini tanıma ve duygularını en pozitif şekilde yönetme / yönlendirme becerilerini kapsayan bir zeka türüdür.
Bireyin kendi duygularını anlama, kontrol etme, başkalarının duygularını anlama ve etkili bir şekilde iletişim kurma becerisidir. En basit anlamıyla duyguların akılla yönetilebilmesidir. Bazı insanlar doğal olarak duygusal zekaya eğilimli olsa da herkes EQ'sunu bazı eğitimlerle ve pratiklerle geliştirebilir.
Müşterinin ihtiyaçlarını, duygularını ve beklentilerini anlamak için empati kritik bir rol oynar. Empatik bir satış profesyoneli, müşteriye “anlaşıldığını” hissettirmeli ve güven oluşturmalıdır.
EQ, açık, etkili ve ikna edici iletişim yeteneklerini geliştirir. Satışta doğru soruları sormak ve dinlemeyi bilmek, karşı tarafa geri bildirim vermek, müşteriyi anlama yolunda en önemli adımlardan biridir.
Satış sürecindeki olumsuz tepkilere karşı duyguları kontrol etmek ve soğukkanlı olabilmek çok önemlidir. Öz farkındalık sayesinde satış profesyonelleri performanslarını iyileştirebilirler.
Yüksek EQ’ya sahip kişiler, satış hedeflerine ulaşmak için daha kararlı ve motivedirler. Zorluklar karşısında güçlü durur, asla pes etmezler. Her başarısızlığı başarıya dönüştürecek teknikler bulurlar.
Satış sadece teknik bir konu değildir, temeli insan ilişkilerinin güçlü olduğu bir alandır. Duygusal bağ kurabilen bir satış profesyoneli, müşteride sadakat ve uzun vadeli ilişkiler oluşturabilir.
Satışta Duygusal Zekâ Becerileri;
Duygusal Zekâsı Yüksek Satış Profesyonelinin;
Duygusal zekâ, satış profesyonellerinin hem kişisel gelişimlerinde hem de profesyonel başarılarında önemli faktörlerden biridir. Duygusal zekayı satış sürecine dahil eden şirketler, müşteri memnuniyetinde, sadakatte ve satış performansında önemli artışlar sağlarlar. Müşteri ilişiklerini daha bilinçli yönetme, ikna kabiliyetini arttırma ve satış hedeflerine ulaşmadan duygusal zekâ kritik bir noktaya sahiptir.
Duygu ile akıl arasındaki en önemli fark, duygu harekete liderlik yaparken, akıl da sonuçları kendine çeker / Donald Calne
Tavsiye Kitap: Satışta Duygusal Zekâ / Jeb Blount’un kitabı tüm satış profesyonellerinin okuması gereken, içerisi bol farkındalıklarla dolu harika bir kitaptır.
1980 İstanbul doğumludur. İşletme bölümü mezunu olup fakülteyi ve bölümü ikincilikle bitirmiştir. Fakülte sonrasında İşletme yüksek lisansı yapmıştır. Şu an Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Anabilim Dalında ikinci yüksek lisansını yapmaktadır. İyi derecede İngilizce, Orta seviyede İspanyolca bilmektedir. İspanyolca dil gelişim eğitimi devam etmektedir.
Yaklaşık 18 yıldır EMES A.Ş. firmasında Yurtdışı Pazarlama ve Satış Yöneticisi olarak görev yapmaktadır. İthalat ve ihracatın her alanında bilgi sahibidir. Ayrıca Pazarlama ve Satış alanlarında da aktif olarak yer almaktadır.
ICF onaylı koçluk ünvanlama sürecine devam etmektedir. Sosyal sorumluluk projelerinde koçluk ve mentorluk çalışmalarına destek vermekte olup birden fazla sektörel dergide köşe yazarlığı yapmaktadır.
Tufan KARACA ile
A'dan Z'ye İş Planı
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz