Girişimcilikte Uzman Önerileri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Girişimcilikte Uzman Önerileri

Ekonomik krizin istisnasız tüm dünyayı etkisi altına aldığı bir dönemde, “girişimcilik” uluslararası çapta bir panzehir haline geliyor.

Türkiye’nin bundan sonraki 50 yıllık vizyonunda yaratacağı büyük katma değer girişimciliğin gelişmesi olacaktır.
Girişimciliğin zincirlerinin her bir halkasını 10 adımda, konusunda uzman yazarların fikirleriyle birlikte sizlere anlatmaya çalışacağım.
İyi bir girişimci, bir şeyi en iyi bilen değil, her şeyi en iyi yöneten olmalıdır.

​Girişimci Ekosistemi

​Fikirlerinizi Paylaşın: Önemli olan fikir sahibi olmak değil, o fikri hayata geçirebilme yeteneğine sahip olmaktır. Dolayısıyla fikirlerinizi onlara değer katacak birey ve kuruluşlarla paylaşmaktan çekinmeyin, güvenilir bir fikir ortağı ya da ortakları bulun. Fikir bol yapabilen azdır. Sadece Fikir Yetmez: Yolun başındaki girişimcilerden mükemmel bir iş planından daha önemli olan o fikri hayata geçirebilmek için temel bazı konuların farkında olup olmadığının bilinmesidir.

Çevrenin Önemi: Fikirlerini ticarileştirme sürecinde onlara destek olacak birey ve kuruluşlarla düzenli etkileşim halinde olmaları ve ilişkileri derinleştirmeleri kritiktir. Kimi zaman yetkin ve geniş bir çevresi olan bir isim, sizi bir noktadan alıp çok farklı noktaya taşıyabilir. Bu nedenle sadece işe değil çevreye de odaklanmak, zaman ayırmak önemlidir.Fikre Aşık Olmak Riskli: Fikirlerinizi paylaştığınızda olumlu/olumsuz birçok yorum alacaksınız. Önemli olan fikirlerinize aşık olmadan olumlu/olumsuz görüşleri alıp sağlıklı şekilde değerlendirmeniz ve gerekli adımları tmanızdır.Sunum Değil, Ürüne Odaklanın: PowerPoint sunum yerine çalışan bir demo çoğu zaman fikir tanıtım sunumundan daha etkili olacaktır.

Açık kaynak kodlu birçok yazılım sayesinde fikirleri hızla demoya, çalışan uygulamaya dönüştürmek mümkündür.Kişisel Özellikler ark Yaratır: Girişimci doğulur ya da girişimci sonradan olunur. Elbette özgüven, tutku, merak ve risk alabilme gibi bazı temel özellikler girişimcileri değerlendirmede ayrıştırıcı olur.

Müşteri İhtiyaçlarına Kulak Verin: Fikrinizi önce kendi çevrenizle, müşteri adaylarınızla test edin, gerçekten bir ihtiyaç var mı yok mu, ihtiyaç yaratılabilir mi kontrol edin.

Mentor Desteği Alın: İstatistiklere göre işletmelerin kuruluş yıllarındaki başarısızlık oranı yüzde 60-80 düzeylerine ulaşabiliyorken mentor desteği alan girişimlerde bu oran yüzde 10’a kadar gerileyebiliyor.

İyi Bir Takım Kurun: İyi fikir ve planla birlikte bunu hayata geçirebilme yeteneği ve vizyonu olan iyi bir takım kurmak da önemlidir. Farklı alanda uzmanlığı, becerisi olan bireylerden oluşan takımların başarı şansı her zaman yüksektir.

Son Söz: Girişimcilik artık profesyonel kariyer planlarına ciddi bir alternatif oluşturmuş durumda. Sloganımız zorunluluk değil, fırsat girişimciliğine adım atmak olacaktır.

Girişimci Doğulur mu? Olunur mu?

Gereksiz Cesaretten Kaçının: Aşırı güven ve gereksiz cesaretin girişimcilere zarar verdiğini, bu yüzden de uzmanlar girişimcinin faaliyet gösterilen iş kolunun uzmanlarına danışılmasını öneriyor. Türk şirketlerinin yüzde 99’u danışmanlık hizmeti almıyor. Gelişmiş ülkelerde ise şirketler ortalama beş kez danışmanlık hizmeti alıyor.

Takımınızı Kurun, Girişimcilik Tek Kişilik Bir Faaliyet Değildir: Doğru ve istekli insanlardan bir takım kurun ve projenizi onlarla paylaşın. Takım çalışanlarına iş süreçleri hakkında karar alma yetkisi verin. Yenilikle ilgili yanlış kararlar aldıklarında şiddetli eleştiriden kaçının. Peki ya ortaklık? Ortakla çalışmak ancak çok iyi bir işbirliği ve harmoni varsa başarı getirir, aksi takdirde zaman ve moral kaybıyla sonuçlanabilir.
Piyasayı İyi Araştırın: Bir ürünün potansiyel pazarını, müşterilerin özelliklerini ve satış hesaplarını belirlemeye yarar. Yalnızca bugünü değil yapacağınız araştırmada yarını da tahmin etmeniz işinizin devamlılığı için en önemli konudur.

En İyi Bildiğiniz İşi Yapın ve Yanlışlarınızdan Ders Alın: Hayalinizi gerçekleştirmek için, iş tanımınızın dışında da olsa o işi yapın. Az bilgi tehlikelidir ve bazen aklınıza iyi bir fikir geldiğinde ne olursa olsun ilerlemeniz gerekir. Her yeni adım beraberinde bir hatayı getirebilir. Hatalarınızdan ders alın. Her hata, işin nasıl yürüdüğünü anlamaya yaklaştıran bir adımdır.

Ölçüsüz Büyüme ve Hedefsizlikten Kaçının: Müşteri sayısının bir anda artması iyi bir gelişme gibi görünebilir. Ancak eğer hazırlıksız yakalanırsanız bu sizi krize sürükler. Kobi uzmanlarına göre, Türk girişimcilerinin çoğunda hızlı şubeleşme ve ölçüsüz büyüme hastalığı vardır. Bu hastalık birçok kobi’nin sonu oluyor. Gerek yönetim gerek iş kolu, gerekse insan kaynağında yapılan sürekli değişiklikler istikrarsızlığa neden olur. Girişimci bu hataya düşmemeli ve hedefi doğrultusunda yürümelidir.

Yeterli Sermaye ve Doğru Mekan Seçimi: Yeni kurulan bir işin hemen para kazandıracakmış gibi algılanması temel bir hatadır. Yeterli sermayesi olmayan ve elinde ne varsa harcayan girişimciler, piyasalardaki en ufak bir dalgalanmada zor durumda kalıyor. Danışmanların önerisi, yeterli işletme sermayesi olmadan yola çıkmamaktır.

Mekan seçimi için, ilk günlerden şirketinizin parasını çok harcamamak önemlidir. Pahalı ofisler iyidir ama çoğu zaman değersizdir. Süslü eşyalarla başlayan işler nadiren başarılı olur. Evde çalışmayı ya da ofis açmayı düşünün.

Nakit Akışını Planlayın: İşinizi yeni kurduğunuzda, tedarikçiler ödemelerinizi erken tarihte yapmanızı isteyecektir. Eğer vadeli satış yapıyorsanız, tahsilat ile ödeme tarihleri arasındaki farklılık nakit krizi yaşamanıza yol açabilir. Nakit akışını mutlaka planlayın.
Bilgi ve Teknolojiyi Kullanın: Günümüzde girişimcilerin önemli bir kısmı hala bilgi teknolojisinin önemini kavrayabilmiş değildir. Girişimci, teknolojiyi ve sektördeki yenilikleri takip etmiyor ve şirketini yenilemiyorsa, yoğun rekabet ortamında kendi elleriyle müşterilerini rakiplere kaptırıyordur.

Müşteri Gibi Düşünün: Yeni kurulan işletmelerin en büyük hatalarından biri, müşteriyi yeterince tanımamalarıdır. Ne kadar çok müşteri gibi düşünürseniz, organizasyonunuz müşterilere nasıl hizmet edilmesi gerektiğini o kadar iyi bilir.

Değişimin Gerisinde Kalmayın: Geçmişte sizi başarıya götüren yollar olmalıdır. Ancak bunların gelecekte ve her daim geçerli olduğunu düşünmek yanıltıcı olacaktır. Pazardaki talep ve teknoloji değiştiği halde, hala aynı yöntemleri kullanmak ve aynı ürünleri üretmekte ısrar etmeyin. Yeni fikir ve deneylere açık olun.

Kaynak: “Girişimciliğin Altın Kuralları” Konusunda uzman 24 yazar.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

17098 kere okundu


Etiketler:

Ali  Savut
Ali  Savut

Ali SAVUT 1972 İstanbul doğumlu, Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. İş hayatıma 1990 yılında, Türkiye ‘de özel alışveriş mağazaları kredi kartlarını çıkartan ilk firma olan Boyner Holding Kuruluşu Benkar Kart Hizmetleri AŞ.’ de kart operasyonları departmanında 4 yıl çalışma tecrübesiyle başladım.

İlk girişimcilik deneyimini kafeterya işletmeciliği olarak yaptıktan sonra, uluslararası dünya devi DHL Worldwide Express’ de 8 yılı yöneticilik olmak üzere 12 yıl görev yaptım.

Kariyerime, 2011 yılında Türkiye’nin en hızlı büyüyen e-ticaret sitesi Trendyol’ da operasyon müdürlüğü görevime devam ederken e-ticaretin büyüsüne kapıldım ve kendi B2C (trendmarkalar.com) online alışveriş e-ticaret sitemi kurdum.

Uluslararası bir firma olan, AFS Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik şirketinde e-ticaret ve e-lojistik bölümünü kurdum ve direktörlüğünü üstlendim. Ayrıca, turkobazaar.com ismiyle Türkiye’ den Avrupa’ ya satış yapan online e-ticaret sitemizi faaliyete geçirdim ve yönetici ortak olarak görev yapmaktayım.

E-Ticaret girişimlerimi devam ettirmenin yanında, Türkiye’nin en köklü eğitim- yönetim-danışmanlık firması olan Baltaş Yönetim-Eğitim-Danışmanlık firmasına bağlı e-ticaret eğitimleri veren COPROLINE’ da e-ticaret Coach olarak eğitmenlik görevi yapıyorum. Yeni girişimci ve kobilere e-ticaret konularındaki tecrübelerimi aktarıp eğitimler veriyor, ayrıca kurulmak üzere veya faaliyetine devam eden e-ticaret firmalarının e-lojistik alt yapılarını kurmaları için danışmanlık yapıyorum.

E-Ticaret firmalarının e-lojistiği içine alan E-Tedarik Zinciri Yönetimine geçmeleri ve e-lojistik’ te otomasyon sisteminin kurulması ile ilgili proje çalışmalarımı sürdürmekteyim.

kobitek.com’ da e-ticaret ve e-lojistik konularında makaleler yazıyorum.
“E-Ticaret’ te Lojistik Etkisi” adında, taslak halinde olan bir kitap çalışmam bulunmaktadır.

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz