Ekonomik Kalkınmanın Yolu Patent’e Verilen Önemden Geçer

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Ekonomik Kalkınmanın Yolu Patent’e Verilen Önemden Geçer

Ulusal Fikri Mülkiyet Stratejisi; patent, faydalı model ve tasarım gibi sınai mülkiyet haklarını en üst düzeyde korumak ve teşvik etmekle başlar. Bu hakların korunması ve teşvik edilmesi ekonomik kalkınmanın en önemli unsurlarından birisidir.

Patente Dayalı Ekonomik Kalkınma Stratejisi

Ulusal Fikri Mülkiyet Stratejisi; patent, faydalı model ve tasarım gibi sınai mülkiyet haklarını en üst düzeyde korumak ve teşvik etmekle başlar. Bu hakların korunması ve teşvik edilmesi ekonomik kalkınmanın en önemli unsurlarından birisidir.

Patent sistemi, fikri mülkiyet sisteminin önemli parçasıdır.

21.Yüzyılda bilgi ekonomisinin hızla geliştiği bir dönemde, yenilikleri korumak, patent sistemini teşvik etmek, patentli teknojilerle rekabet etmek, ekonomik ve sosyal gelişmelerin giderek önem kazandığını göstermektedir. İnternet kullanımının hızla yaygınlaştığı günümüzde, patent artık teknolojik bir istihbarat aracı olarak kullanılmaktadır. Patentin bir rekabet silahı olarak kullanıldığı gerçeği artık herkes tarafından kabul görmektedir.

Kamu kurumlarının, sanayicilerin ve ticari işletmelerin, teknokentlerin, üniversitelerin patentin avantajlarından daha fazla yararlanmasının temini için stratejiler geliştirmemiz gerekmektedir.

En öncelikli yapılması gereken patent konusunun ülke gündemine alınmasıdır. Türkiye genelinde başta “Sanayi ve Ticaret Bakanlığı” ve “Türk Patent Enstitüsü” olmak üzere tüm, patent vekilleri, üniversite, teknokent, organize sanayi siteleri, sanayici ve işadamı dernekleri, yazılı ve görsel ve internet medyasının da katılımıyla patentin önemine dikkat çekilmeli ve “Türkiye Patent Hareketi” başlamalıdır.

Organize sanayi siteleri patentin önemine dikkat çeken afişlerle donatılmalıdır. Türk Patent Enstitüsü bilinçlendirme çalışmalarında medyayı gerek doğrudan tanıtıcı reklamlarla gerekse, spot reklamlarla patentin önemine dikkat çekmeli ve bunları gece geç saatlerde değil de en çok izlenen saatlerde yapmalıdır.

Patent vekillerinin reklam ve tanıtım faaliyetleri hükümetçe desteklenmelidir. Patent vekillerinin yapmış olduğu işlemlerde alınan KDV düşürülmelidir. Patent vekili firmalarda çalışan mühendisler ve teknik personeli de Ar-Ge personeli kapsamında değerlendirilmeli ve Ar-Ge destekleri kapsamına alınmalıdır.

Üniversitelerin teknik bölümlerinde patent zorunlu ders olarak okutulmalı, teknik bölümlerden mezun olan mühendisler patent araştırma ve patent dosyası inceleme yöntemlerini bilerek mezun olmalı, hatta bitirme tezlerini en azından faydalı modele konu bir ürünle yapmaları sağlanmalıdır.

Patent tescil işlemlerine Tubitak tarafından sağlanan teşviklerin kapsamı genişletilmeli ve bu konudaki prosedürler azaltılmalı hatta patent başvurusu yapıldığı anda ödenmelidir.

Hatta Çin’de yapıldığı gibi patent ve faydalı model başvurusu yapanlar devlet tarafından para verilerek ödüllendirilmelidir. Bu uygulama en az 5 yıl devam etmelidir. 5 yılsonunda görülecektir ki patent ve faydalı model sayısında gözle görülür artışlar meydana gelecektir. Patent sayısındaki artış da sonuçta istihdam da artışa yol açacaktır. Patent sayısındaki artış aynı zamanda katma değerli ürünlerin sayısında da artışı tetikleyecektir. Patent sayısı arttıkça ülkemizin ihracatı da artacaktır. Bütün bunlar aynı zamanda yatırımların da armasına vesile olacaktır. Dolayısıyla devletimizin aldığı vergi miktarı da artacak ve ülkemiz daha da zenginleşecektir.

Bütün bunların olması için sanayimizin patent konusunda çok agresif davranması gerekmektedir. Yıllık patent hedefi belirleyip, patenti bir rekabet unsuru olarak kullanmaları gerekmektedir.

Sanayicilerimiz patent konusunu ajandalarının en önemli maddeleri arasına almalı ve firmalarında patent kültürü oluşturmalıdır. Yabancı ülkelerdeki patentleri inceleyerek, yeni teknoloji trendlerini takip etmelidir.

Son söz;

Bir buluş yap ülken kazansın! Bir buluş yap firman kazansın! Bir buluş yap sen de kazan! 10 yıl sonra patentte Dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmiş bir Türkiye dileklerimle, bütün okuyuculara saygılar sunarım.

Kaynak :makalemarketi.com

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
5111 kere okundu

Etiketler: patent

Ali Çavuşoğlu

Profesyonel Tecrübe: 
Birçok gazete ve dergide yayımlanmış makale ve inceleme yazıları bulunan Ali Çavuşoğlu; yerli ve yabancı müvekkillere Marka, Patent, Endüstriyel Tasarım ve Coğrafi İşaretler konularında tescil ve takip işlemlerinin yanı sıra hukuki danışmanlık yapmaktadır. Halen Adres Patent şirketinin Genel Müdürü olarak çalışmalarını sürdürmektedir. 

Uzmanlık: 
1997 yılında Türk Patent Enstitüsü'nün düzenlediği Marka ve Patent Vekilliği sınavını kazanarak; 'Marka ve Patent Vekilliği' Unvanını almıştır. 2000 yılından itibaren de 'Avrupa Patent Vekilliği' unvanını almaya hak kazanmıştır. 

Eğitim: 
1995 yılında İstanbul Üniversitesi, Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Çavuşoğlu, 1996 yılında Türkiye Barolar Birliği'nce verilen Avukatlık Ruhsatnamesini almıştır.

yazarın diğer yazıları için tıklayın

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Ekonomik Kalkınmanın Yolu Patent’e Verilen Önemden Geçer
Ne Tür Markalar Tescil Edilmiyor?
Kobiler Patent Veritabanlarından Nasıl Yararlanır?
Uluslararası Marka Tescili
Patentin Üreticiye Katkısı ve Patent Almanın Önemi
Marka Tescili İçin Aracı Seçimi
Positioning (Konumlandırma) artık Türkçe
Yerli Otomobilin Yol Haritası: Önce Patent!
Dünyaca Ünlü Firmaların Kazandıran Patent Stratejileri
Marka Tescili Nedir?
Girişimcilik, İnovasyon, Patent ve Ar-Genin Önemi
Tasarım ve Markalaşmanın Önemi

BİLİŞİM VE TEKNOLOJİ

DIŞ TİCARET

Hangi 3 Harf? Teslim Şekli anlamında kullanılan Incoterms kısaltmaları

Hangi 3 Harf? Teslim Şekli anlamında kullanılan Incoterms kısaltmaları

Dış ticaret işlemi yapan, ister ihracat olsun, ister ithalat olsun; bu 3 harfleri patronundan, işi yapan uzmanına kadar; Satınalma, İhracat, İthalat, Gümrük gibi birimlerinde çalışan herkesin eksiksiz bilmesinde çok fayda vardır: “Teslim şekli” anlamında kullanılan “Incoterms” kısaltmaları.

OFİS VE İNSAN

Kendini Tanımak ve Kendini Geliştirmenin Önemi

Kendini Tanımak ve Kendini Geliştirmenin Önemi

Kendini Tanımak ve Kendini Geliştirmenin Önemi

Ergonomik Kullanım: Klavye ve Mouse

Ergonomik Kullanım: Klavye ve Mouse

Bilgisayar başında geçirdiğimiz zamanlar gün geçtikçe artıyor. Evde ya da ofiste çalışma sürelerimizin büyük bir kısmını (Bazı işlerde neredeyse tamamını) bilgisayar karşısında ve masa başında geçiriyoruz.

İŞ DÜNYASI

Kobi Kurumsal Kimlik Çalışmaları İçin “ Brif “ Ve Brifin Kullanılması

Kobi Kurumsal Kimlik Çalışmaları İçin “ Brif “ Ve Brifin Kullanılması

Kurumsal kimliğinizin profesyonelce tasarlanması için bir brif hazırlamalı yada ne istediğinizi düzenli bir şekilde yazmalısınız.Nasıl ?

HUKUK / MUHASEBE

Şirketlerin Devlete Olan Borçları ve Ortakların Sorumlulukları

Şirketlerin Devlete Olan Borçları ve Ortakların Sorumlulukları

Devlete Olan Borçlarda Şirket Ortaklarının Sorumluluğunu Biliyor Musunuz?