Yerli Otomobilin Yol Haritası: Önce Patent!

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Yerli Otomobilin Yol Haritası: Önce Patent!

otomotiv sektöründe faaliyet gösteren en büyük firmaların tamamı yabancı firmaların patentli ürünlerini Türkiye’de lisanslı olarak üretiyorlar ve onların yabancı ortaklarının yerli otomobile izin vermesini bekleyemeyiz

Türkiye’nin yerli marka otomobil üretimine geçmesi gerektiğinin sinyallerini veren ve katıldığı TÜSİAD kurultayında Mustafa Koç gibi otomotiv sektörün önde gelen isimlerine gönderme yapan Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a otomotivin devlerinden maalesef destek gelmedi. Destek gelmesi de zaten beklenemezdi. Çünkü otomotiv sektöründe faaliyet gösteren en büyük firmaların tamamı yabancı firmaların patentli ürünlerini Türkiye’de lisanslı olarak üretiyorlar ve onların yabancı ortaklarının yerli otomobile izin vermesini bekleyemeyiz. Bu şekilde beklersek de daha on yıllarca bekleyecek gibi gözüküyoruz. Bu durumun düzelmesi için Güney Kore’yi örnek alıp bir yerden başlamak gerekiyor. Bu işin başlangıcı da üretilecek yerli otomobilin tamamen yerli olabilmesi için otomobilde kullanılacak parçaların patent haklarının da yerli firmalar tarafından alınmış olması gerekiyor. Üretilecek yerli otomobilin parçaları yabancı firmaların patentli parçalarından yapılacaksa bu otomobile yerli otomobil diyemeyiz. Sadece patent hakları yabancı firmalara ait olan otomobili bu gün olduğu gibi ismi Türkçe olan bir marka olsa bile montajını yapmaktan öteye gidemeyiz.

Mustafa Koç’un “Dışarıdan görüldüğü kadar kolay bir iş değil” diyerek ileri bir tarihe ötelediği düşüncenin patentle mümkün olabileceği kanaatindeyiz. Patent konusunda atılacak doğru adımlar yerli marka bir otomobil hayalini gerçeğe dönüştürebilir. Sayın Başbakan’ın yerli marka otomobil fikrini sonuna kadar destekliyoruz. Bu konuda atılması gereken ilk adım gerekli tüm teknik alt yapının patentini alabilmektir. Sadece ismi yerli olan bir markadan değil, tüm patent hakları ülkemize ait olan bir otomobilden söz etmeliyiz.

Sadece Markanın Tescillenmesi Yetmez!

Yerli otomobil çalışmalarının yurtdışı patentli ürünlerin birleştirilmesi ile başarıya ulaşamayacağı kanaatindeyiz. Önemli olan üretim aşamasındaki tüm parçaların patent sahibi olunmasıdır. Türkiye’de yerli otomobil üretimine genel olarak ‘marka’ mantığında önem veriliyor. Hâlbuki işin teknolojisi de bize ait olmalı ve kullanılan teknik altyapı Türk patent tescili güvencesi altına alınmalıdır. Türkiye’de son dönemde yerli otomobil üretimi ile ilgili önemli girişimler bulunmaktadır, şu anda motoru hariç tüm alt yapısı Türkiye’de üretilen otomobil girişimleri mevcut. Bu firmalar sadece otomobillerini değil, yerli üretimdeki tüm parçalarını da patentle korumalıdır. Gerçek bir yerli arabadan ancak o zaman söz edebiliriz.

Dünya Liderleri Patentle Büyüyor!

Dünya genelinde otomotiv sektöründe alınan patent sayısı Türkiye’nin binlerce kat üzerindedir. Yabancı otomobil firmaları birkaç yıl içinde 100 bine yakın patent alırken Türkiye’deki en büyük firmaların bile aldığı patent sayısı 100’ü geçmiyor. Sektördeki lider ülkeler yaptıkları patent başvurularıyla otomotiv gelişimine ne kadar önem verdiklerini gösteriyorlar. Aynı stratejiyi biz de uygular ve otomotiv sanayi – üniversite iş birliği ile patent hareketine yönelirsek kısa sürede başarılı olabiliriz. Yabancı firmaların otomobilde kullanılan her parça için farklı versiyonlarda 100’lerce patent başvurusunda bulunduğunu da önemle belirtmek isterim.

2006-2010 yılları arasında bazı önemli otomobil firmalarının aldıkları patent sayılarını bir grafik ile şu şekilde gösterebiliriz. Grafikte de görüleceği üzere dünyanın en büyük otomobil firmaları son 5 yılda yüz binlerce patent almışlar ve her geçen yıl da binlerce patent almaya devam ediyorlar.

Türk girişimcilerinin otomotiv sektöründen uluslararası patentleri araştırması ve kendine bir yol haritası belirlemesi gerektiğini kanaatindeyim.

Teknik Altyapı İçin Üretici Teşvik Edilmeli!

TÜBİTAK gibi bir araştırma merkezi bile bir firma için sadece 20 patente destek vermekte. Bu otomotiv gibi geniş sektörler için yetersiz bir rakam. Otomotiv sektörü odak sektörlerden birisi gösterilip, bu sektörde alınan bütün patentler özel olarak desteklenirse, yerli otomobil hedefi daha kısa sürede gerçekleşir. Günümüzde önemli otomotiv firmaları yabancı lisanslı ürünlere bu yüzden yöneliyor. Girişimciler ürün geliştirmeye teşvik edilirse bizim de patent hakları yerli firmalara ait olan otomobilimiz üretecek teknik alt yapımız olur. Devlete de bu konuda çok iş düşüyor. ÜR-GE ve AR-GE ile ilgili adımlar atılmaya başlandığında yapılan bütün yatırımların kısa zamanda karşılığını bulacağı görülecektir.

Bütün patent hakları ülkemize ait yerli otomobil üretilmesi dileklerimizle…

Son söz;
Bir buluş yap ülken kazansın! Bir buluş yap firman kazansın! Bir buluş yap sen de kazan!

10 yıl sonra patentte Dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmiş bir Türkiye dileklerimle, bütün okuyuculara saygılar sunarım.

Kaynak : makalemarketi.com

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

9584 kere okundu


Etiketler:

Uzmanlık:

1997 yılında Türk Patent Enstitüsü'nün düzenlediği Marka ve Patent Vekilliği sınavını kazanarak; Marka ve Patent Vekilliği Unvanını almıştır. 2000 yılından itibaren de 'Avrupa Patent Vekilliği' unvanını almaya hak kazanmıştır.

1995 yılında İstanbul Üniversitesi, Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Çavuşoğlu, 1996 yılında Türkiye Barolar Birliği'nce verilen Avukatlık Ruhsatnamesini almıştır.

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz