Patentin Üreticiye Katkısı ve Patent Almanın Önemi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Patentin Üreticiye Katkısı ve Patent Almanın Önemi

Patentlerin öneminin başında buluş sahiplerine verdiği tekel hakkıyla sanayinin ve teknolojinin önünü açması gelmektedir.

Patentlerin Önemi Nedir?

Patent dosyaları teknoloji için en önemli bilimsel kaynakların başında gelmektedir. Üniversitelerde yapılan ve patentle korunmayan bilimsel araştırmalar üniversite arşivlerinde araştırmacıların kendilerini bulmasını beklerken, milyonlarca patent dosyası günümüzde teknik bir kaynak olarak internet ortamında, araştırmacıların kolayca ulaşabileceği bilimsel kaynak haline gelmiştir. Patent literatürü başka hiç bir yerden erişemeyeceğiniz teknik bilginin en geniş tek vücududur. Küresel olarak, 40 milyon patent yayınlanmakta ve her yıl ortalama 1,5 milyon yeni patent dosyalanmaktadır. Dünyadaki teknik bilginin %80’i patent dosyalarında mevcuttur.

Patentler şirketler için fuar görevi görür.

Patentler teknolojik bir istihbarat aracıdır.

Patentler bir buluşun tüm detaylarını açıkça verir: Açıklamalar, çizimler, şemalar, kimyasal yapılar, genetik zincirler. Bu nedenle bilimin ve sanayinin gelişmesi için bilgi sağlar.

Bilimin ve teknolojilerin gelişmesinin teşvik edilmesi patent sisteminin ana hedefidir; bu gaye için mucitlerin patent verilerek (tekel hakkı sağlanarak) ödüllendirilmesi ikincil bir hedeftir ve sadece birinci gayeye ulaşmak için bir araçtır.

Patentler kişisel değil, toplumsal fayda için verilirler ve sınırlı süre tekel hakkı verilmesi, sonunda herkese serbestçe açık olan bilgi havuzuna katılacak olan yeniliklerin gizlenmemesini teşvik içindir.

Patentlerin amacı yeni keşif ve icatları tahrik ederek ve cesaretlendirerek toplumun refahını artırmaktır.

Kaynak : makalemarketi.com

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

11529 kere okundu


Etiketler:

Uzmanlık:

1997 yılında Türk Patent Enstitüsü'nün düzenlediği Marka ve Patent Vekilliği sınavını kazanarak; Marka ve Patent Vekilliği Unvanını almıştır. 2000 yılından itibaren de 'Avrupa Patent Vekilliği' unvanını almaya hak kazanmıştır.

1995 yılında İstanbul Üniversitesi, Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Çavuşoğlu, 1996 yılında Türkiye Barolar Birliği'nce verilen Avukatlık Ruhsatnamesini almıştır.

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz