Kobi Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. ile ilgili prosedürler

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Kobi Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. ile ilgili prosedürler

KOBİ'lerin finansman kaynaklarına kavuşmasının bir yolu da yatırım almalarıdır. Yani hisselerinin bir bölümü karşılığında şirkete sermaye koyacak bir ortak almalarıdır.

KOBİ Girişim Sermayesi A.Ş. hangi şirketlere ortak oluyor?

  • KOBİ ölçeğinde olan (250 kişiden az personeli olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 25 Milyon Yeni Türk Lirası´nı aşmayan) firmalar
  • Şu anda kısmi borcu olsa bile, gelecek dönem nakit akışında iyi bir gelir beklentisi olan firmalar
  • 500 Bin Dolar ila 5 Milyon Dolar arasında finansman ihtiyacı olan firmalar
  • Teknolojik farklılıklar yaratarak pazarda rekabet avantajı sağlayan veya gelişme potansiyeli olan ürün-hizmet portföyü sunabilen firmalar
  • Teknik ayrıntılara hakim, pazar ve müşteriler hakkında bilgi sahibi, işletmecilik bilgisi olan, dürüst girişimcilerin sahip olduğu firmalar
  • Ortaklıktan sonraki 5-6 yıl içerisinde, Kobi Girişim Sermayesi AŞ’nin hisse payını satarak yatırımdan çıkabileceği firmalar.

Değerlendirme Aşamaları

I. Ön Değerlendirme

  1. KOBİ Girişim Sermayesi A.Ş. ile ortaklık yapmak isteyen kişi veya şirketler, www.kobias.com.tr web sayfasında yer alan Girişimci Başvuru Formu ile KOBİ Girişim Sermayesi A.Ş.´ye başvururlar.
  2. Proje, yatırım kriterleri ve yatırım stratejisi çerçevesinde incelenir Değerlendirme sonucu 1-2 hafta içerisinde başvuru yapan girişimciye iletilir.

II. Firma Ve Sektör Analizi

  1. Ön Değerlendirme aşamasını geçen projelerde, Girişimci tarafından hazırlanan İş Planı dosyaları KOBİ Girişim Sermayesi AŞ´ye gönderilir.
  2. Kobi Girişim Sermayesi AŞ, İş planlarını inceler, sunulan iş planı olumlu bulunmuş ise girişimciye Ortaklık Niyet Anlaşmasını gönderir. (Bu anlaşma metni, ortaklığın hangi şartlar altında yapılmasının niyet edildiğini gösterir.)
  3. Niyet birlikteliği sağlandıktan sonra; girişimciye ait şirket, bağımsız bir denetim firması tarafından mali ve hukuki açıdan denetlenir. Bu denetimle eş zamanlı olarak profesyonel bir danışman kuruluş da şirketin fizibilitesini hazırlar.
  4. Kobi Girişim Sermayesi AŞ, firma değerlendirme raporları çerçevesinde şirketi ve fizibilite sonucunda çıkan şirket değerini Yatırım Komitesinde inceler. Yatırım Komitesinden olumlu sonuç çıkmasıyla beraber, şirket değeri, sermaye olarak verilecek finansman miktarı ve bunun karşılığında alınacak olan hisse oranı tespit edilir

III. YK Onayı Ve Yatırım

  1. Yatırım Komitesinden çıkan yatırım kararı incelenerek onaylanır.
  2. Girişimciye, Kobi Girişim Sermayesi AŞ’nin yatırım teklifi sunulur.
  3. Girişimcinin kabulüyle birlikte, Ortaklık İş Planı konusunda son anlaşma sağlanır.
  4. Ortaklık Sözleşmelerinin imzalanmasıyla ortaklık resmen başlamış olur.

Sık Sorulan Sorular

KOBİ Girişim, kredi desteği veriyor mu?

KOBİ Girişim, kredi desteği vermemektedir. KOBİ Girişim, sermaye desteği sağlayarak firmalara ortak olma yönünde faaliyet göstermektedir.

Şirketi olmayan girişimcilere veya sıfırdan yapılacak yatırımlarla ilgileniyor musunuz?

Henüz şirketi olmayan veya hiçbir yatırımı yapmamış girişimcilerle ilgilenilmemektedir. Yatırım yapılacak girişimcinin ve şirketinin, başvurduğu alanda en az 1-2 yıllık geçmişinin olması beklenmektedir.

KOBİ Girişim, ortak olacağı şirketlerde çoğunluk hissesini alıyor mu?

KOBİ Girişim, ortak olduğu şirketlerde çoğunluk hissedarı olmak yerine, imtiyaz hakkına sahip azınlık hissedarı olmayı tercih etmektedir.

Yatırım için bütün sektörlere ve iş alanlarına açık mısınız?

KOBİ Girişim, yatırım yapılacak sektörleri her sene başında belirlemektedir. Bilişim, teknoloji sektörleri başlıca ilgi duyulan sektörler arasında gelmektedir.

Bütün firmaların başvuruları kabul ediliyor mu?

Pazarında yoğun rekabetin yaşandığı ve diğerlerinden ayırt edici farklılıkları olmayan firmaların başvuruları kabul edilmemektedir.

Büyük miktarda borcu olan firmaların başvuruları kabul ediliyor mu?

Bu tür firmaların başvuruları kabul edilmekte ancak, gelecek dönem nakit akış öngörülerine göre karşılanamayacak büyüklükte borcu var ise değerlendirmeye alınmamaktadır.

Ortaklık müzakerelerinde şirket ticari sırları ve teknolojilerinin gizliliği sağlanıyor mu?

Müzakerelerin başlaması aşamasında tarafların haklarını koruyan bir gizlilik anlaşması yapılmaktadır.

Şirket fizibilitesi kim tarafından ve nasıl hazırlanmaktadır?

Fizibilite çalışmaları ve şirket mali-hukuki denetimi, KOBİ Girişim ve anlaşmalı profesyonel yatırım danışmanlık firmaları ile beraber yapılmaktadır. Fizibilite çalışmalarının maliyetinin çoğu KOBİ Girişim tarafından karşılanmakta, başvuran girişimcilerden belirli oranlarda bu maliyeti bölüşmeleri istenmektedir. Fizibilite çalışmalarında şirketin mevcut durumu ile birlikte gelecek döneme ilişkin nakit akım öngörüleri de değerlendirilmektedir. Girişimciye, fizibilite raporları ve mali-hukuki denetim raporları verilmez ancak, rapor sonuçları özet olarak bildirilir.

KOBİ Girişim, şirket yönetimine müdahale ediyor mu?

KOBİ Girişim, şirketin günlük-operasyonel işleyişine karışmaz ancak, şirkete ilişkin stratejik ve önemli kararların alınmasında aktif bir rol üstlenir.

KOBİ Girişim, şirketlerin yönetiminde görev alıyor mu?

KOBİ Girişim, ortak olduğu şirketlerde hissesi oranında Yönetim Kurulu üyeliği almakta ve şirketin finansman yöneticisini atamaktadır.

KOBİ Girişim, yatırımdan çıkarken nasıl bir yol takip etmektedir?

Yatırımdan çıkış, mevcut KOBİ Girişim hisselerinin girişimciye, üçüncü şahıslara satışı veya halka arz edilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Kobi Girişim Sermayesi AŞ’nin yatırımdan çıkış tutarı, yatırıma girişte olduğu gibi çalışmalarında şirketin mevcut durumu ile birlikte gelecek döneme ilişkin nakit akım öngörüleri dikkate alınarak tespit edilmektedir.


Kaynak: KOBİ GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. www.kobias.com.tr

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

30344 kere okundu


Etiketler:

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz