- Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
- İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
- SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
Kobiler Patent Veritabanlarından Nasıl Yararlanır?

Patent literatürü, başka hiç bir yerden erişemeyeceğiniz teknik bilginin en geniş tek vücududur. Küresel olarak, 40 milyon patent yayınlanmakta ve her yıl ortalama bir milyon yeni patent dosyalanmaktadır.
Avrupa Patent Ofisi'nin yaptırdığı bir araştırmaya göre patent veritabanlarında yer alan teknik bilginin %80'i başka kaynaklarda yer almayan bilgilerdir. İnternet teknolojilerinin doruğa ulaştığı günümüzde bu bilgilerin tamamına yakınına internet ortamında ücretli veya ücretsiz olarak ulaşmak mümkündür. Özellikle KOBİ'lerimiz bu teknik bilgi hazinesinden azami derecede yararlanmalıdır.
Patent sistemi teknoloji üretiminin temelini oluşturmaktadır. Patent korumasının 2 amacı vardır;
- Teknolojik bilginin herkesin öğrenimine, kanunun koruma suresi sonunda da kullanımına açık olmasını ve dolayısıyla bilim ve teknolojilerin gelişmesini sağlamak,
- Yeni geliştirilen makine, proses, malzeme veya bunlardaki iyileştirmeleri başkalarına "öğreten" mucitleri, öğrettikleri bilginin belli bir süre tekelini kendilerine vererek ödüllendirip, bildiklerini "öğretmeye" teşvik etmek.
KOBİ'ler yeni ürün geliştirirken, işletme içindeki teknik problemlere çözüm aranırken patent veritabanlarında yapılacak araştırma bizlere başka hiçbir bilgi kaynağında ulaşamayacağımız teknik bilgiye ulaşma imkanı vermektedir.
Patent veritabanlarında yapılacak araştırmalarla "Amerika'yı yeniden keşfetmeyi” önlediği gibi; burada yapılacak araştırmalarla KOBİ'ler rakiplerinin mevcut ve ileride üreteceği ürünleri takip etme imkânına sahiptirler. Patent veritabanlarında araştırma yapılmadan, bir ürün geliştirme, Ar-Ge çalışması yapılması durumunda belki de aylarca yapılan teknik çalışmalar ve harcanan binlerce-onbinlerce liralar boşa gidebilecektir.
Firmalar patent veritabanlarını taramak suretiyle gerekli teknik bilgiyi çoğu zaman ücretsiz bulabilir, bazen de kendi ülkelerinde tescil edilmeyen patent veya faydalı modelin konusu olan ürünleri ülkelerinde lisans ücreti ödemeden üretme veya teknolojileri ücretsiz kullanma imkânına sahip olabilirler.
Özetle KOBİ'ler patent veritabanlarında aşağıdaki şekillerde yararlanabilir;
- Yapılacak Ar-Ge çalışmaları ve ürün geliştirme çalışmalarının teknik altyapısını hazırlayabilirler.
- Rakiplerinin patent ve faydalı modellerini takip ederek; rakipleriyle aralarındaki rekabet ilişkisini takip ederek rakiplerinin önüne geçmek için neler yapması gerektiğini araştırabilir ve rakiplerinin yenilik ve patent stratejilerini takip edebilirler.
- Yapmış oldukları Ar-Ge çalışmaları sonucunda tescillemiş oldukları patent ve faydalı modellerin rakipleri tarafından yeni başvurular yoluyla taklit edilip edilmediğini patent izleme çalışması yaparak takip ederek, ihlal varsa itiraz yoluna veya gerekirse dava yoluna gidebilirler.
- Kendi sektörlerinde olmayan patent ve faydalı modelleri de inceleyerek benchmarking yoluyla kendi sektörlerinde yapacakları yeniliklere uyarlayabilirler.
Kaynak :makalemarketi.com

Etiketler: Patent
Ali Çavuşoğlu
Profesyonel Tecrübe:
Birçok gazete ve dergide yayımlanmış makale ve inceleme yazıları bulunan Ali Çavuşoğlu; yerli ve yabancı müvekkillere Marka, Patent, Endüstriyel Tasarım ve Coğrafi İşaretler konularında tescil ve takip işlemlerinin yanı sıra hukuki danışmanlık yapmaktadır. Halen Adres Patent şirketinin Genel Müdürü olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
Uzmanlık:
1997 yılında Türk Patent Enstitüsü'nün düzenlediği Marka ve Patent Vekilliği sınavını kazanarak; 'Marka ve Patent Vekilliği' Unvanını almıştır. 2000 yılından itibaren de 'Avrupa Patent Vekilliği' unvanını almaya hak kazanmıştır.
Eğitim:
1995 yılında İstanbul Üniversitesi, Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Çavuşoğlu, 1996 yılında Türkiye Barolar Birliği'nce verilen Avukatlık Ruhsatnamesini almıştır.
Bu Kategorideki Diğer Yazılar
DIŞ TİCARET
Ülke ve birliklere göre ihracat prosedürleri
ihracat yapılırken düzenlenmesi gereken belgeler ülke ve bölgelerine göre farklılıklar içermektedir.
OFİS VE İNSAN
Önyargı Nedir? Önyargılı Olmanın Zararları Nelerdir?
Önyargı Nedir? Önyargılı Olmanın Zararları Nelerdir?
Doğa Dostu Yeşil Binalar
Soluduğumuz havanın, içtiğimiz veya kullandığımız suyun, işlediğimiz toprağın milyarlarca insanın ihtiyacını karşılayabilmesi her geçen yıl güçleşiyor. Çünkü her üçü de sürekli kirleniyor.
İŞ DÜNYASI
Çalışanların sabah ilk işi e-posta kontrolü
İş dünyası (yüzde 61,7) sabah ilk iş olarak e-posta kutularını kontrol ediyor
HUKUK / MUHASEBE
Değişen Türk Ticaret Kanununda Önemli Konular: Teknoloji
Yeni Türk Ticaret Kanunun getirdiği değişiklikleri Nevzat Erdağ, bir yazı dizisi olarak sunuyor. İlk başlık: Teknoloji
Ekonomik Durgunluk
KOBİ’ler İçin Dokuz Adımda Büyüme Planı
Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Kontrol Edilmesi