Marka Tescili Nedir?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Marka Tescili Nedir?

Günümüzde markaların korunabilmesi için tescil ettirilmesi gerekmektedir.

Nedir?

Uluslararası hukuk kurallarının da hemfikir olduğu gibi marka tescili, herhangi bir markanın, ürünün ya da hizmetin ilk kimin tarafından düşünüldüğünü ve tescil ettirildiğini gösteren bir belgedir. Bu belge, ileride oluşabilecek herhangi bir hak gaspında, markayı tescil ettiren girişimcinin haklılığını göstermesi bakımından oldukça önemlidir.

Nasıl Yapılır?

Marka tescil ettirmek, basit bir yapıyı haiz olsa da karmaşık aşamalardan meydana gelmektedir. Birkaç farklı aşama sonrasında, herhangi olumsuz bir durumla karşılaşılmaması durumunda marka tescil edilebilmektedir. Türkiye'de marka tescili konusunda yetkili mercii Türk Patent Enstitüsü'dür. Bu enstitü kısaca TPE olarak da bilinmektedir. Başvuru aşaması gerçek ya da tüzel kişiler tarafından şahsen gerçekleştirilebilmektedir. Bu noktada aracı kullanmak şart değildir. Ancak işlemlerin daha profesyonel takibi ve tatbiki için aracı firmalar da kullanılabilmektedir. Bu durumlarda aracılar için vekâletname düzenlenmelidir.

Marka tesciline başvurabilmek için öncelikle markanın belirlenmesi gerekmektedir. Bundan sonra da enstitünün belirlemiş olduğu sınıf listesinden hangisine ya da hangilerine ait olduğunun belirlenmesi ve buna uygun olarak başvuru ücretinin yatırılması gerekmektedir. Böylece başvuru yapılmakta ve TPE tarafından başvuru incelenmektedir. Daha sonra enstitü bu başvuruyu yayına çıkararak bültende yayınlar. Eğer herhangi bir itiraz talebi gelmezse tescil kararı çıkartılır ve marka tescil harcının yatırılması ile de ilgili belge düzenlenir.

Süre ve Yenileme

Tescil edilen markaların korunma süresi on yıldır. On yıllık sürenin ardından dilerseniz markanızın tescili yenileyebilir ve istediğiniz kadar bu süreci devam ettirebilirsiniz.

Adres Değişikliği

Marka tescil edildikten sonra eğer hak sahibi bir adres değişikliği yaşadıysa, bunu muhakkak Türk Patent Enstitüsü'ne bildirmelidir. Aksi durumlarda muhatap, yasal hak kayıplarına mâruz kalabilir. Adres değişikliğinin bildirimi için marka tescil belgesinin aslı ve adres değişikliği harç bedelinin ödenmesi gerekmektedir. Eğer bu değişiklik aracı firma tarafından yapılacaksa da vekâletname başvuruya eklenmelidir.

ücretsiz üye olun

12505 kere okundu

Etiketler:

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI

© 2001-2024

KOBİTEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz