- Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
- İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
- SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
Trend Micro'dan KOBİ'lere güvenlik önerileri

Trend Micro analizine göre, malware (kötücül yazılım) salgınları 2007’de yüzde 200 arttı. Büyük işletmelerde ol
Trend Micro analizine göre, malware (kötücül yazılım) salgınları 2007’de yüzde 200 arttı. Büyük işletmelerde olduğu gibi küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) de tehdit altında. Trend Micro, KOBİ’leri web risklerine karşı önlem almaya çağırıyor.
Girişimciler, genellikle bağımsız hareket edebilmek için küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) kuruyorlar; ama bu, onlara bazı sorumluluklar getiriyor. Pek çok küçük işletme, rekabet gücünü koruyabilmek için web gibi bir kaynağa sahip olmak zorunda. Her boy işletmede, mobil çalışan, işini evden takip eden çalışan ve seyahat eden çalışan sayısında artış yaşanıyor.
Sistemlerin güvenliğini sağlamak için öngörülen kaynaklar, küçük işletmelerin gözünü korkutabiliyor. Küçük işletmeler, sayısı, türü ve karmaşıklığı gittikçe artan web tabanlı tehditlerle mücadele etmek için tam zamanlı bilgi işlem personeli çalıştırma lüksüne genellikle sahip olmuyor. Küçük işletme sahipleri, çoğu zaman, fatura ve finansal bilgiler gibi müşteriye ait verilerin çalınmasından sorumlu tutuluyor.
Trend Micro tehdit analizi, virüs ve Truva Atı gibi ciddi malware (kötücül yazılım) salgınlarının 2007’de yüzde 200 arttığını ve taranan her 8 bilgisayarın birden fazlasına bulaştığını gösteriyor. Sonuç olarak, küçük işletmeler, kimlik hırsızlığı, kritik dijital varlıkların kaybı ve şirketin itibarına zarar gelmesi gibi daha ağır ve önemli sorunlara yönelik çözümlere ihtiyaç duyuyor.
Bunları yapın!
Aşağıda, küçük işletmelerin varlıklarını, müşteri bilgilerini ve en önemlisi, itibarlarını korumalarını sağlayacak ipuçları bulunuyor:
• Bütün çalışanların, etkili şifreler ve mümkünse, daha güçlü bir kimlik doğrulama teknolojisi kullanmasını sağlayın. (Farklı büyük ve küçük harflerden oluşan şifrelerin kullanılmasını teşvik edin ve her 60-70 günde bir şifreleri değiştirtin.)
• Çalışanların güvenilmez kaynaklardan program indirmelerine izin vermeyin.
• Ağınızı koruyun. (Masaüstü ve dizüstü bilgisayarların, hem ofis ağında, hem de mobil çalışma esnasında, güvenlik duvarlarıyla, antivirüs yazılımlarıyla ve web tehditlerini önleme sistemleriyle korunmasını sağlayın.)
• Bütün yazılımları güncel tutun. (Güncellemeler olmadan, sistemleriniz, yeni siber tehditlere karşı iyi korunamaz.)
• Yedeklemeleri yapın ve yönetin. (Güvenli kopyaları saklayın ve çalışanlar, tedarikçiler ve müşteriler hakkındaki hassas kayıtları korumak için şifrelemeyi kullanın.)
• Şifrelemeyi en üst düzeye çıkarın. (Müşteri verilerini parola ya da tuşlarla şifreleyerek koruyun.)
• Hassas verileri, çalınma ya da kaybolma ihtimaline karşı, avuç içi bilgisayarda ya da mobil cihazda kayıtlı bırakmayın.
• Şirketinizin büyüyeceğini aklınızdan çıkarmayın ve işletmenizin hızıyla birlikte genişleyebilecek güvenlik çözümleri edinin.

Bu Kategorideki Diğer Yazılar
DIŞ TİCARET
Nazi Almanya'sından Bugüne
Savaş kaybetmiş Almanya'nın başarı hikayesinin altında yatan ticaret anlayışını ve Almanya pazarına giriş için gerekenleri Dış Ticaret uzmanı Didem Aydoğan yazdı.
OFİS VE İNSAN
İşkolik Olmak, İşkolizm ve İşkolizmden Kurtulmanın Yolları
Çalışma hayatında, kabul görmek, onaylanmak ve saygı duyulması için sektörel alanda uzmanlaşmanın yanı sıra çok çalışkan olmak da gerekiyor.
Sanal Ofis Nedir, Ne İşe Yarar?
Sanal ofis hizmetinden faydalanmak için her gün gidip çalışabileceğiniz bir mekânı gerekli kılan işinizin olmaması gerekmektedir.
İŞ DÜNYASI
Dünyanın en çok tanınan markalarından Coca-Cola'nın Dünyası
Gerçek bir lovemark olan Coca-Cola'nın hikayesini Prof.Dr. Muammer Kaya inceledi.
HUKUK / MUHASEBE
Rakibinize Karşı Dava Açmak İster misiniz?
Faaliyet alanlarımız ve sektörlerimiz farklı olsa da, büyük çoğunluğumuz rakiplerimizin ya fiyat kırarak, ya saldırgan satış üslupları benimseyerek, ya da aldatıcı reklamlar ile piyasada öne çıkmaya çalıştığını ve serbest rekabet hakkını kötüye kullandığını düşünmekte ve bundan dolayı şikayet etmekteyiz.
Ekonomik Durgunluk
Satış Yönetimi Değerlendirmesi
Satış Ekibinin Ortak Aklının Harekete Geçirilmesi