Kayıtlı E-Posta Adresi (KEP) Nedir?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Kayıtlı E-Posta Adresi (KEP) Nedir?

Elektronik posta ile haberleşmenin taraflar arasında teknik olarak güvenli ve hukuken geçerli bir şekilde yapılabilmesi için kayıtlı e-posta adresleri kullanılmaktadır.

Bilindiği gibi teknolojisinin sağlamış olduğu yararlar, bireyler için ön planda tutulmaktadır. Ancak bu yararlar, kimi zaman asıl işlevlerinin yanı sıra insanlar için tehlikeli bir durum da arz edebilmektedir. Ne yazık ki bu tür menfi durumlara birçok birey muhatap kalabilmektedir.

Devletin, bilhassa son beş yılda bu noktada atmış olduğu birkaç önemli adım bulunmaktadır. Farklı kurum ve kuruluşları aracılığıyla sürdürülen bu çalışmalardan biri de Kayıtlı E-Posta Adresi yani kısaca KEP olarak adlandırılmaktadır. Kullanıcı sayısı gittikçe artan bu sistem ne işe yaramaktadır, birçok kimse bilmemektedir. Dolayısı ile yazımızda üzerinde duracağımız temel mesele, KEP sisteminin sağlamış olduğu yararlar ile hizmetlerdir.

Yetki Kimde?

Yasal mevzuata ilk defa 13 Ocak 2011 tarihinde Türk Ticaret Kanunu ile giren Kayıtlı E-Posta Adresi, belirlenen yasal çerçeve içerisinde faaliyete girmiştir. Bu konuda ikincil olarak yetki de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na verilmiştir. Böylece KEP hakkında yetki de, işte bu kurum aracılığıyla sağlanmaktadır.

KEP nedir?

Bilindiği gibi günümüzde birçok işlem elektronik postalar aracılığıyla yürütülmektedir. Ancak bilgisayar yazılımlarındaki zaaflar nedeniyle bu tür bilgilerin paylaşımı esnasında, olumsuz durumlar ortaya çıkabilmektedir. Dolayısı ile iki taraf arasındaki iletişimin muhakkak güvenli bir ortamda yapılması gerekmektedir. Ayrıca bu sistemin, herhangi bir hukuki olaya da kanıt teşkil etmesi için ekstra güvenlik önlemlerinin alınması gerekmektedir.

Ne yazık ki normal sistemler ile yürütülemeyen bu işlem, KEP aracılığıyla oluşturulabilmektedir. Çünkü bu sistem sayesinde elektronik postaların hazırlanması, gönderilmesi ve teslimatı sırasında alınan önlemler, hukuki bir kaynak niteliği de teşkil etmektedir.

KEP Ne Sağlıyor?

  • bir elektronik postanın iletildiğini garanti altına almakta,
  • ayrıca gönderen ve alan tarafların kimliklerini
  • gönderilen iletinin ve eklerinin başkalarınca değiştirilmediğini
  • gönderim zamanını tespit edebilmeyi ve
  • bunlarla ilgili yasal olarak geçerli olan kesin delilleri üretebilmeyi
  • beyanname, bildirge, başvuru, bildirim, ihtar, ihbar, vb. resmi belgeler düzenleyebilmeyi

sağlamaktadır.

İlgili Yasal Düzenleme

Kanun Maddeleri

TTK Madde 18 – (3) Tacirler arasında, diğer tarafı temerrüde düşürmeye, sözleşmeyi feshe, sözleşmeden dönmeye ilişkin ihbarlar veya ihtarlar noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile yapılır. Yeni TTK’nın KEP sistemi ile ilgili düzenleme maddesi olan 1525. Maddesi: (1) Tarafların açıkça anlaşmaları ve 18 inci maddenin üçüncü fıkrası saklı kalmak şartıyla, ihbarlar, ihtarlar, itirazlar ve benzeri beyanlar; fatura, teyit mektubu, iştirak taahhütnamesi, toplantı çağrıları ve bu hüküm uyarınca yapılan elektronik gönderme ve elektronik saklama sözleşmesi, elektronik ortamda düzenlenebilir, yollanabilir, itiraza uğrayabilir ve kabul edilmişse hüküm ifade eder. (2) Kayıtlı elektronik posta sistemine, bu sistemle yapılacak işlemler ile bunların sonuçlarına, kayıtlı posta adresine sahip gerçek kişilere, işletmelere ve şirketlere, kayıtlı elektronik posta hizmet sağlayıcılarının hak ve yükümlülüklerine, yetkilendirilmelerine ve denetlenmelerine ilişkin usul ve esaslar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından bir yönetmelikle düzenlenir. Yönetmelik bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren beş ay içinde yayımlanır.

Yönetmelik

Elektronik Tebligat Yönetmeliği, Elektronik tebligat hizmetinden yararlanma başlığı ‘MADDE 7 – (1) Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere, elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur. Gerçek kişiler ve diğer tüzel kişiler elektronik tebligattan isteğe bağlı olarak yararlanır.’ Demektedir. Bu hüküm gereği, tebligat göndermeye yetkili mercilerin ve sermaye şirketlerinin(anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin) KEP hesap sahibi olması zorunludur.

KEP Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bu sistemin kullanılabilmesi içinse Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcıları tarafından hizmetin alınması gerekmektedir. Gerçek kişiler, yani şahıslar ve tüzel kişiler, yani şirketler PTT dahil olmak üzere yetki almış kurumlara KEP başvurusu yapabilir.

Gerçek (özel) kişiler için başvuru şekli

İstenen belgeler;

  • kimlik tespiti için üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası olan nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve geçerli resmi belge
  • başvuru sırasında doldurulacak KEP Başvuru Formunun görevli personele sunulması

Tüzel Kişiler için başvuru şekli

Tüzel kişiler için başvuru işlemini kurum adına yetkilendirilmiş kimse gerçekleştirebilir.

  • varsa MERSİS numarasını kullanarak KEP adresi almak için tüzel kişinin MERSİS kaydı ve numarası, Ticaret Sicil Memurluklarından alınacak Ticaret Sicil Tasdiknamesi veya Faaliyet Belgesi, Tüzel kişi adına KEP hesabı başvurusunda bulunan yetkili kişi/kişilerin imza sirküleri veya vekâletname gibi yetkili olduklarını gösteren belge (aslı veya noter tasdikli suretinin gösterilmesi zorunludur)
  • kimlik tespiti için üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası olan nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve geçerli resmi belge
  • başvuru sırasında doldurulacak KEP Başvuru Formunun görevli personele sunulması

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

29573 kere okundu


Etiketler:

Reklam
Reklam

BÜYÜTEÇ

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz