ERP bir şirketin iş performansını nasıl arttırır?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

ERP bir şirketin iş performansını nasıl arttırır?

ERP´nin en önemli yararı çok farklı sorunlara çözümler üreterek firmanızın müşteri sipariş alma metotlarını geliştirmesi, bunları iş emirlerine dönüştürerek fatura ve girdi takibini kolaylaştırmasıdır.

ERP´nin en önemli yararı çok farklı sorunlara çözümler üreterek firmanızın müşteri sipariş alma metotlarını geliştirmesi, bunları iş emirlerine dönüştürerek fatura ve girdi takibini kolaylaştırmasıdır, ERP olmasaydı eski metotlarla iş süreçleriniz devam edecekti. Bundan dolayı ERP genellikle gerçek bir ofis aracı olarak adlandırılır. Sadece satın-alma giriş işlemlerine imkan tanımakla kalmaz (Her ne kadar çoğu ERP çözüm sağlayıcı firma CRM yazılımını bunun için geliştirmiş olsa da); aksine, ERP siparişi alır, sunduğu yazılım aracılığıyla iş akışlarını farklı adımlarla çizelgeleme yaparak işlemleri otomatik olarak planlar. Bir müşteri hizmetleri temsilcisi herhangi bir müşteri siparişini ERP sistemine girdiğinde, artık siparişi tamamlamak için tüm gerekli bilgilere sahiptir. (Örneğin; finans modülünden müşterinin kredibilitesi ve sipariş tarihi, stok modülünden envanter seviyesi, ve lojistik modülden liman yükleme çizelgelemesi gibi ilgilere ulaşmak mümkün.)

Farklı bölümlerdeki tüm çalışanlar aynı bilgiyi görüntüleyebilir ve güncelleyebilir. Bir departman siparişle ilgili işlemini tamamladıktan sonra ERP aracılığıyla otomatik olarak diğer bölüme yönlendirilir. Siparişin hangi aşamada olduğunu öğrenmek için sadece sisteme giriş yapmanız ve sipariş izini takip etmeniz yeterli. Bu sayede sipariş işlemleriniz hızlı bir şekilde planlanır, müşteriler siparişlerini eski sisteme göre daha az hata oranı ile daha hızlı alırlar. ERP bu başarısını diğer önemli iş emirlerinde de gerçekleştirir, çalışanların sosyal yardımları ya da finansal raporlar gibi.

Bu istenen ERP sonucu olmakla beraber, gerçekte ise bu süreç daha uzun ve zordur.

Şimdi basit olmasına rağmen bir örnekle irdeleyelim bu konuyu. Finans kendi işini yapar, depo kendi işini yapar, departmanlar arası her hangi bir bölümde sorun meydana gelirse, bu sorun ilgili kimse hariç diğer departmanları ilgilendirmeyecek. ERP ile çalışan sistemler de bu artık geçerli değil. Müşteri ilişkileri temsilcisinin görevi artık sadece sipariş girişini yapıp enter tuşuna basmak değil. ERP ekranı artık onların sorumluluklarını daha da genişletiyor. Finans departmanından müşterinin kredibilitesini öğrenebilir, depo kayıtlarında ürünün stok durumunu öğrenebilir. Müşteri zamanında ödeme yapabilecek mi? Malı zamanında teslim edebilecek mi? Tüm bunlar müşteri ilişkileri temsilcilerinin daha önceden öngöremediği karar destek sistemleridir, tüm bu cevaplar müşteriyi ve kurum içindeki her bir departmanı etkiler. Fakat bunlar sadece müşteri ilişkileri temsilcilerinin elde ettiği yararlar değildir. Artık depo çalışanları da halihazırda tuttukları ya da kağıt üzerinde ki envanter kayıtlarını online sisteme girerler. Eğer bu tür envanter kayıtları sisteme aktarılmazsa, müşteri ilişkileri temsilcileri ilgili ürünü stok verilerinde düşük stok olarak görünce istenen ürünün stoğunda bulunmadığını söyleyecektir. Muhasebe işlemleri, sorumluluk ve iletişim hiç bu kadar test edilmemiştir daha önce.

İnsanlar değişimi sevmezler genel olarak, ve ERP´nin kendi işlerini nasıl etkileyeceğini merak ederler. Bu da ERP uygulamalarındaki en önemli zorluklardan biridir. Gerçekte firmaların iş yapış yöntemlerinin değişiminde yazılımın etkisi daha azdır. Eğer ERP´yi çalışanlarınızın sipariş alma yöntemlerini geliştirmek, ürün imalatı, yükleme ve hesap işlemleri için kullanacaksanız faydalarını göreceksiniz. İnsanların iş yapış yöntemlerini değiştirmeden sadece yazılım yüklemenin firmanıza hiç bir getirisi olmayacaktır. Aksi durumda yeni sistemi eski sistemle değiştirmekle iş süreçleriniz yavaşlayacak ve herkes yeni sistemin hiç bir katkısının olmadığını düşünecektir.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

11113 kere okundu


Etiketler:

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz