İşletim Sistemleri - Linux

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
İşletim Sistemleri - Linux

Linux´u kısaca "açık kaynaklı kod yazılımı" sistemi olarak tanımlayabiliriz.

Linux Nedir ?

Linux´u kısaca "açık kaynaklı kod yazılımı" sistemi olarak tanımlayabiliriz. Açık kaynaktan kastımız, Linux´u oluşturan yazılım kodlarının gizli olmaması (Windows gibi), bu şekilde çoklu ve paylaşımcı bir kullanıcı ağına sahip olup, bu kullanıcıların yazılımı geliştirmek için müdahale edebilme şansına sahip olmasıdır.

1991 yılında Linus Torvalds adında Finlandiyalı bir bilgisayar programcısı tarafından bulunmuştur. Torvalds kısa sürede dünyanın dört bir yanındaki bilgisayar yazılımcılarını bundan haberdar edip, onların da doğrudan bu yazılımı geliştirmesini sağlamıştır. Şu an dünyada milyonlarca kullanıcı bu ücretsiz ve gelişme hızı oldukça yüksek işletim sisteminden yararlanmaktadır. Kurulumu oldukça basittir ve Linux konusunda hizmet veren çoğu yazılımcı isteyenlere kurulum CD´leri göndermekte, teknik destek ve eğitim sağlamaktadır.

Şu an için yoğun olarak kullanılan Linux sürümlerini RedHat, Caldera, Debian, SuSe, Mandrake, TurboLinux olarak gösterebiliriz. Ayrıca ülkemizdeki yazılımcılar tarafından geliştirilen Gelecek Linux sürümü de mevcuttur.

Linux´un avantaj ve dezavantajları, bu işletim sistemini daha iyi anlatacaktır.


Avantajları

  • Linux ücretsizdir. Ayrıca maliyetin sıfır olması bir yana, verdiği performans için gereksinim duyduğu donanım açısından da avantajlıdır, yani sınırlı bir donanıma sahip bir bilgisayarı oldukça verimli şekilde kullandırabilmektedir
  • Linux açık kodlu bir yazılım olması nedeniyle hızla geliştirilmektedir. Yazılımdaki eksikler, gedikler ve yenilenmesi gereken bölümler, açık kodlar sayesinde, diğer kullanıcılar tarafından düzeltilmekte ve yenilenmektedir. Bu şekilde eksiklikler kullanıcıların talepleri, inisiyatifleri ve çabaları sayesinde çok çabuk giderilmektedir.
  • Linux diğer tüm işletim sistemlerine göre standart bir donanım için çok daha hızlı ve etkili destek verebilmektedir.
  • Linux çok değişik donanımlar ve kullanıcılar için özelleştirebilme olanağı vermektedir. Şöyle ki, herhangi bir kullanıcı Linux işletim sisteminin temelini oluşturan çekirdeği derleyebildiği için, kullanıcının kullanım amacına ve isteğine yönelik alt programlar eklenebilir.

Dezavantajları

  • Bedava ürünlere karşı oluşan geleneksel önyargılar Linux içinde geçerlidir. Örneğin Linux´un serbestçe paylaşılıyor ve kullanılıyor olması insanlarda gereksiz bir güven eksikliği yaratmaktadır. "Bedavaysa vardır bir eksiği" gibi bir düşünce Linux için önemli bir engel oluşturmaktadır.
  • Linux üzerinde programlar, sıradan kullanıcıların kolayca kullanabileceği düzeyde değildir. Kısaca, Windows´ta olan kullanım kolaylığı Linux´ta mevcut değildir. Kimi işlemleri yapabilmek için kullanıcıların belirli bir düzeyde yazılım ve işletim sistemi bilgisine sahip olmaları gerekmektedir. İşlemlerin niteliği ve kapsamları arttıkça daha üst bir yazılım bilgisine gereksinim duyurmaktadır.
  • Linux´un, kullanıcılar tarafından hızla geliştirilmesine rağmen, başka işletim sistemlerinde çalıştırılan bazı programları henüz çalıştıramama sorunu vardır.
  • Linux bir ticari firmanın ürünü olmadığı için, ticari bir firmanın kendi yazılımı için sunduğu teknik destek, dağıtım vs gibi unsurlardan yoksundur. Linux daha çok, Linux´a gönül vermiş kullanıcı kitlesi tarafından sürümleri dağıtılmakta, eğitimi verilmekte ve teknik destek sağlanılmaktadır.
  • Linux işletim sisteminde ticari kaygı yoktur. Bu kaygının olmaması ise bazı ticari ve kurumsal yazılımların Linux üzerinde gelişmesini engellemektedir.
Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

27283 kere okundu


Etiketler:

Reklam
Reklam

BÜYÜTEÇ

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz