E-Ticaret, E-Ticaret Siteleri ve E-Ticaret Sistemi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
E-Ticaret, E-Ticaret Siteleri ve E-Ticaret Sistemi

Bilgisayar, internet ve iletişim teknolojilerinin tetiklediği değişimler, “Ağ Ekonomisi” olarak adlandırılan bir ekonominin oluşmasına neden oldu. Ağ Ekonomisi de birbirlerine bilgisayar ve mobil iletişim cihazları üstünden gerçekleştirilen yeni bir ticaret yolu olan elektronik ticaretin (e-ticaret) doğmasına neden oldu

Bilgisayar, internet ve iletişim teknolojilerinin tetiklediği değişimler, “Ağ Ekonomisi” olarak adlandırılan bir ekonominin oluşmasına neden oldu. Ağ Ekonomisi de birbirlerine bilgisayar ve mobil iletişim cihazları üstünden gerçekleştirilen yeni bir ticaret yolu olan elektronik ticaretin (e-ticaret) doğmasına neden oldu.

Günümüzde e-ticareti (veya e-işi) hem bireyler, hem de kurumlar yapıyorlar. Başarılı olanların sayısı (hepsi değil) artıyor ve bu eğilim devam edecek. Biz, web sitemiz aracılığı ile (altyapı) size ürün ve hizmetler sunarak, gelişen bu alanda yer alanlardan biriyiz. Bilgi ve tecrübelerimiz sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.

Elektronik ticaret, işletmelerin ve insanların hayatına çok hızlı bir şekilde girdi ve giderek artan oranda kabul görmekte. İnterneti kullanarak yeni iş kurmak isteyen ve uğraşan genç girişimciler doğdu. E-işletme, e-ticaret, öyle bir kavşakta konumlanmış durumda ki eninde sonunda alıcıların ve satıcıların, vatandaşın ve devletin, üreticilerin ve tedarikçilerin, yani bütün tarafların yolu, bir şekilde o kavşakta keşişecek.

Ticaretin temel kavramları değişmese de, iş yapma biçimleri her geçen gün değişmektedir. Yeni ekonomi ve digital (sayısal) ekonomi günümüz gerçeğidir. Bilgi ekonomisi dediğimiz bu çağın, iki evresi görülmektedir:

Birinci Evre: Bilgisayar temelli evre

İkinci Evre: Ağ (network) temelli evre

1980’lerden 1990 ortalarına kadar yaşadığımız birinci evre, yerini hızla ağ temelli evreye bırakmaktadır. Bu evre, bilgisayarlar ile mobil iletişim cihazlarının kablolu ve kablosuz ağlarla birbirine bağlanması ile oluşan, çok miktarda verinin toplandığı, işlendiği, iletildiği evredir. Bu evrede ortaya çıkan, iphone ve ipad ürünleri ayrı bir kulvar açmışlardır.

Yeni ekonominin iş kurallarını şöyle özetleyebiliriz:

  • Zaman ve hız boyutunun önemi artıyor.
  • İş süreçleri arasındaki süre kısalıyor.
  • Talepler gerçek zamanlı (real time) karşılanabiliyor.
  • Mekân-mesafe boyutu değişiyor ve ağlarla kurulan bağlantılar sayesinde kişinin nerede olduğunun veya işinin nerede yapıldığının önemi azalıyor.
  • Ekonomik değer somuttan soyuta doğru yön değiştiriyor. En önemli katma değer, elle tutulamayan hizmet ve bilgi ile yaratılıyor.
  • Üretimin faktörleri arasında yenileri ekleniyor, yaratıcılık, yetenek ve buluş da üretimin faktörleri arasında yer alıyor.

Bu yeni ekonomide gerçek olmayan efsaneler de söz konusudur:

  • Elektronik ticaret kolay bir iş
  • E-ticaret ucuz bir iş
  • E-ticareti herkes yapıyor
  • E-ticaret çok kazançlı bir iş
  • E-ticaret rekabette fırsat eşitliği sağlıyor
  • E-ticaret aracıları ortadan kaldırıyor
  • E-ticaret kitle pazarlamasının sonunu getirdi
  • E-ticaret ürün ve hizmetleri standartlaştırdı

E-ticaret veya E-İş için gerekli olan kaynaklar, ne kadar iyi planlanır ve izlenecek yol haritası ne denli amacına uygun hazırlanırsa, E-ticaret yapma veya E-dönüşüm o ölçüde başarıya ulaşır. Hem yönetsel, hem teknik adımlar vardır.

Konunun teknik ve ticari yönleri konusunda danışmanlık ve akıl hocalığı almak isterseniz sizlere yardımcı olmaktan memnunluk duyarız. Bol ve hayırlı kazançlı günler dileği ile!

Kaynak:makalemarketi.com

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

10767 kere okundu


Etiketler:

Aykut İçöz
Aykut İçöz
ODTÜ Elektronik Mühendisliği mezunudur. Ulm Üniversitesi’nde (Almanya) bilgi teknolojileri dalında ve Boğaziçi Üniversitesi’nde işletme dalında yüksek lisansını (Executive MBA) tamamlamıştır.

İş hayatının yedi senesini yurtdışında farklı ülkelerde geçirmiştir. Aktif devam eden iş hayatı dışında, sosyal ve meslek ile ilgili oluşumlarda yer alarak, topluma elinden gelen katkıyı yapma hedefini gerçekleştirme yolundadır.
Reklam
Reklam

BÜYÜTEÇ

Kobitek Logo

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler

Kaspersky KOBİ Güvenlik Paketi

Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz