Girişimci - İş İnsanı

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Girişimci - İş İnsanı

Girişimciler ve iş adamları arasındaki geçiş sürecini hiç merak ettiniz mi? Bu yolculuk, sadece kişisel bir dönüşüm değil, aynı zamanda stratejik bir evrimi de içerir. Girişimcilikten iş adamlığına geçişin, hem bireysel hem de işletme düzeyinde nasıl yönetilmesi gerektiğini anlamak şarttır.

1.4. Girişimci - İş İnsanı?

Birbirinden tamamen farklı bir yapıya sahip olan girişimci ile iş adamının yolları, özellikle girişimcinin kaynakları kısıtlı ise, bir gün mutlaka kesişir. Bu karşılaşma sonrasında girişimci, başarılı ise zamanla kabuk değiştirmeye başlar ve başlangıçta tamamen zıt özelliklere sahip olduğu iş adamı yapısına dönüşebilir.

Girişimci ve İş Adamı: Temel Farklar

İş adamlarının çoğunun çıkış noktası girişimcilik olmamasına karşın, başarılı tüm girişimcilerin varacağı nokta iş adamlığıdır. Bunun temel nedeni, girişimcilik aşamasında bir fikir peşinde tutkuyla koşan, kaybedecek bir şeyi olmayan girişimcinin; zamanla geri ödeme ve büyüme kaygılarıyla birlikte, kaybedeceği şeylerin çoğalmasıdır. Bu durum, girişimciyi daha fazla kazanmaya odaklanmış bir yapıya dönüştürür.

Kaynakların Kısıtlılığı ve Yatırımcı İhtiyacı

Kaynakları genellikle kısıtlı olan girişimcinin, hayalini gerçekleştirebilmek için borç verecek veya ortak olacak bir yatırımcıya, yani iş adamına ihtiyacı vardır. Bu süreçte başarılı olabilmesi için girişimcinin karşısındaki iş adamını anlaması, onun ihtiyaçlarını kavrayarak, kendi hedeflerini ona uygun bir şekilde ifade etmesi gerekir.

İş adamının beklentilerini anlayabilmek için girişimci ile iş adamı arasındaki farklılıkları ele almak faydalıdır:

  • Odak Noktası:

    • Girişimci, yaratıcı fikirler ve nakit akışı üzerine yoğunlaşırken; iş adamı, mevcut değerleri ve bu değerlerin nasıl maksimize edileceğini düşünür.

  • Risk ve Kar Algısı:

    • Girişimci, düşük karlılıkla veya başa baş noktasında dahi çalışmaya devam edebilir. Ancak iş adamı, bu tür bir iş modelini zarar olarak değerlendirir ve alternatif karlı yatırımları araştırmaya başlar.

  • Potansiyel ve Gerçekçilik:

    • Girişimci, işin potansiyel getirilerine odaklanırken; iş adamı, rakamlara dökülmüş, somut geri dönüşlere öncelik verir. İş adamı için potansiyel ancak sayılara dönüştürülebilirse anlam taşır.

Girişimci ve İş İnsanı Arasında Köprü Kurmak

Girişimcinin, iş adamına ihtiyaç duyduğu bir durumda, kendi dilini iş adamının anlayabileceği bir lisana çevirebilmesi kritik öneme sahiptir. Bu noktada en etkili araç, gerçekçi bir iş planıdır.

  • İş Planı Neden Önemlidir?

    • İş planı, girişimcinin yalnızca iş adamına kendisini anlatması için değil, aynı zamanda ekibine, çevresine ve en önemlisi kendisine işin geleceğini anlatması için bir araçtır.

    • Sağlam bir iş planı, girişimcinin hedeflerini netleştirir ve bu hedeflere nasıl ulaşacağını somut verilerle ortaya koyar.

İş Planının Sağladığı Avantajlar

  1. Yatırımcı Güvenini Artırır:

    • İş planı, iş adamına, girişimcinin fikirlerinin uygulanabilir ve sürdürülebilir olduğunu gösterir.

  2. Ekip Motivasyonunu Güçlendirir:

    • İş planı, ekip üyelerinin hedefleri daha iyi anlamasına ve katkılarını bu hedeflere uygun bir şekilde yönlendirmesine olanak tanır.

  3. Girişimciye Netlik Kazandırır:

    • Girişimci, iş planını hazırlarken hedeflerini, risklerini ve fırsatlarını daha net görme şansı yakalar.

Sonuç

Girişimci ile iş adamı arasındaki farklılıklar, sağlıklı bir iş planı ile bir köprüye dönüştürülebilir. Bu araç, sadece finansal destek sağlamak için değil, aynı zamanda girişimcinin kendi işine dair farkındalığını artırması için de kritik bir rol oynar.

Girişimcinin bu beceriyi geliştirmesi, hayallerini gerçeğe dönüştürmek için yaşamsal öneme sahiptir.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

34 kere okundu


Etiketler:

Tufan Karaca
Tufan Karaca

1954 doğumlu olan Tufan Karaca, Kadıköy Maarif Koleji’nden mezun olduktan sonra eğitimini Virginia Polytechnic Institute and State University’de tamamlamıştır. 45yıllık profesyonel yaşamının 20 yılını dokuz farklı ülkede, uluslararası şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak geçirmiştir.

İş dünyasında edindiği deneyimleri eğitim alanına da taşıyarak, Yeditepe Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi gibi önde gelen üniversitelerde dersler vermiştir. Halen yönetim danışmanı olarak kariyerini sürdüren Karaca, yönetim eğitimleri ve stratejik danışmanlık hizmetleri sunarak, modern iş yönetimi ilkelerini ve trendlerini kurumlara aktarmaktadır.

Yönetim alanındaki uzmanlığını kaleme aldığı “Girişimciler için Kolay ve Hızlı İş Planı Hazırlama”, “Career Management In a Disrupted World “, “Yeni Dünya Düzeninde Kariyer Yönetimi”, “Arts Entrepreneurship: How to Craft Your Creative Business Model”, “Sanatta Girişimcilik - YARATICI İŞ MODELİNİZİ NASIL GELİŞTİRİRSİNİZ? “gibi kitaplarıyla geniş bir kitleyle buluşturan Karaca, girişimcilik, stratejik esneklik ve VUCA gibi güncel yönetim konularında çalışmalarını sürdürmektedir.

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz