Doğru Kişiyi İşe Almak İçin On Öneri

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Doğru Kişiyi İşe Almak İçin On Öneri

Tam karşınızda oturan aday acaba doğru kişi mi? Piyasa koşulları bu kadar değişkenken, önümüzdeki altı ay veya bir yıl boyunca ihtiyacımız olan özelliklerin neler olduğunu biz bile bilmiyorken, bu özelliklere sahip kişiyi nasıl belirleyebiliriz?

1.ADAY UYUMLU BİR YAPIYA SAHİP Mİ?

İş dünyasındaki değişiklikler karşısında kendi ayakları üzerinde hareket etmeye devam eden adaylar her firmanın gözdesidir. Mülakat sırasında aday size, en son pozisyonundaki bir değişikliğe nasıl ayak uydurduğu ve büyümeye nasıl yardımcı olduğuna dair örnekler verebiliyor mu? Uyumluluk, yeni roller üstlenebilme yeteneği ve yeni durumlar karşısında yeni çözümler üretebilme özelliği ekonomi rüzgarları bir fırtına gibi esmeye başladığında firmanız için hayat kurtarıcı nitelikler taşır.

2. DOĞRU SORULARI SORUYOR MU?

Herkesin de bildiği gibi mülakat yapmadan önce çalışan seçeceğiniz pozisyon hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Ama ya onlar sizin işiniz ve firmanız hakkında ne biliyorlar? Dinlemeye, sentezlemeye ve işinizin kalbiyle ilgili doğru soruları sorma yeteneğine sahipler mi? Adayın firmanız hakkında bilgi sahibi olması ve sizin anlattıklarınızdan yola çıkarak doğru soruları sorması, gelecekteki herhangi bir pazarlama sorununu önce de teşhis edebileceği ve çözüm üretebileceği anlamına gelir.

3. DOYMAK BİLMEYEN BİR MERAKA SAHİPLER Mİ?

Aday neleri bilmek istiyor? Soru sormaktan zevk mi alıyorlar? “Todd Kashdan” meraklılıkla ilgili yeni kitabında merakın yeni şeyleri arayıp bulmak ve onların değerini anlamak olduğunu söylüyor. Ayrıca, meraklılığın var olanları umutsuzca aramaktansa, var olmayanı bulmaya çalışmak olduğunu vurguluyor. İyi bir çalışanın iyi bir öğrenci olması gerektiğinden, doymak bilmeyen bir merak üretkenliğin ve büyük düşüncelerin anahtarıdır.

4. FARKLI BİLGİLERİN ÖRNEK OLABİLECEK YANLARINI GÖREBİLİYORLAR MI?

Dağlar kadar veri ve milyonlarca bilgi her firma için sorun oluşturmaktadır. Aday bu bilgiler arasında örnek oluşturabilecek önemli noktaları, iş akışlarını ve krize sebep olabilecek noktaları görebiliyor mu? Eskiden çalışanlarda, var olan durumlar hakkında etkili cevaplar verebilme özelliği aranırken, günümüzde ileri görüşlü bir biçimde, gelecekte piyasada neler olabileceğini tahmin eden çalışanlar rağbet görüyor. Var olan bilgilerden gelecek adına ders çıkarmak güvenlikten resepsiyona, hademeden pazarlama yöneticisine kadar her pozisyonda işinize yarayacak bir özelliktir.

5. TAKIM OYUNUNA UYGUNLAR MI?

Firmalar, inovasyon alanında başarılı olmanın yolunun özgür ve sorumluluk sahibi olmaktan geçtiğini bildikleri için işe alımlarda takım oyununda en başarılı olabilecek adayları tercih ediyorlar. Bazı firmalar başarılı ama bencil çalışanlara iş verseler de, günümüzde firmalar takım oyununun önemini kavramış ve takıma kazandıracak yeni bir şeyleri olan çalışanları tercih ediyor. Bir kuğu gibi başına buyruk ve takım oyununda başarısız birini veya bir kartal gibi bencil ve sadece kendi çıkarlarını düşünen birini elbette ki firmanızda istemezsiniz. Bu yüzden takım oyununun ve çeşitliliğin önemi kavramış ; ayrıca takıma katabilecek yeni bir özelliği olan adayları tercih edin.

6. KAYNAK YÖNETİMİNDE İYİLER Mİ?

Daha az kullanıma,sahip olmaya ve tüketime yönelen yeni ekonomide, az kaynakla çok iş yapmak bir adayın sahip olması gereken en önemli özellik. Aday müsvedde kağıdının bile iki yüzünü birden kullanıyor mu? Ve bir proje için daha az kaynakla çalışmanın herkes adına daha iyi olacağı konusunda sizinle aynı fikirde mi?

7. SOSYAL YETENEKLERE SAHİPLER Mİ?

“Mutlu firmalar bünyelerinde iletişimin önemini kavramış, kendi davranışlarına ve başkalarının ihtiyaçlarına dikkat gösteren çalışanları barındırır.” diyor Barbara Glanz. İletişim kuran insanlar olumlu duygular üretirler ve başkalarına karşı sağduyulu olduklarından üretici bir enerjiye sahiptirler. Sizin de bu enerjiye ihtiyacınız var mı? O halde adayla konuşurken bu enerjiyi hissedip hissetmediğinize dikkat edin.

8. HATALARINI İTİRAF EDİYORLAR MI?

Çoğumuz okuldayken hata yapmanın yeteneksizliğin göstergesi olduğunu öğrendik. Ancak yeni araştırmalara göre hata yapmadan ilerlemek mümkün değildir. Öğrenmeye istekli kişiler birçok hata yapar ve bu hatalarından ders çıkarır. Adaya üç başarısızlığını ve bunlardan çıkardığı dersleri sorun.Eğer aday başarısızlıklarını hatırlayamıyorsa, bunlardan ders de almamış demektir.

9. ÖĞRENMEK ONLAR İÇİN BİR ZEVK Mİ?

Levenger firmasının CEO’su Steve Leveen, birini işe alırken o kişinin koleksiyoncu olup olmamasına önem veriyor. Ve “Ne topladıklarının önemi yok, önemli olan tek şey bir şeye karşı ve onu keşfetmeye dair ilgileri olmasıdır.” diyor. Çünkü iyi bir aday öğrenmek için isteklidir ve hızlı bir öğrenicidir. Bazı şeyleri kendi kendilerine bile öğrenebilirler. Adayın öğrenmeye istekli olduğu şeyler nedir? Adayın neleri öğrenmek istediği size göre heyecan verici mi?

10. ADAY TAKIMINIZDA GÖRMEK İSTEDİĞİNİZ BİRİ Mİ?

Siz onları işe alıyorsunuz; yeteneklerini değil. Ve hiçbir aday pozisyon için doğru veya mükemmel yeteneklerin tümüne sahip değildir. Karşınızda duran kişi kim ve o kişiyi çalışan azaltmalarına gittiğiniz ve kriz yaşadığınız şu dönemde takımızda görmek istiyor musunuz? Saygı duyabileceğiniz özelliklere sahip mi? Ona güvenebilir misiniz? İçgüdüleriniz doğru kararı vermenize yardımcı olacaktır; ancak doğru sorunun önemini de unutmayın.

Kaynak: www.monster.com.tr

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

20625 kere okundu


Etiketler:

Reklam
Reklam

BÜYÜTEÇ

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz