Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Konuya girmeden önce burada kullandığım "patron" kavramanın sadece patron değil, bir şirkette sizi yöneten kişi anlamında kullandığımı belirtmekte yarar var. Bu, sizin yöneticiniz, veya bir yöneticinin yöneticisi, en üstteki yöneticinin ise bir üst yöneticisi ki bu şirket yapısına göre Yönetim Kurulu Başkanı veya gerçek anlamda patron, yani şirketin sahibi olabilir.
Yine kavramsal olarak ilk anda astın üstünü yönetmesi her ne kadar ters görünse bile, burada unutulmaması gereken nokta, yöneticiler her ne kadar astlarını yönetiyor gibi gözükseler de üstleri tarafından yönetildikleri ve onlarla ilişkide ve iletişimde oldukları için de bu ilişki ve iletişimi doğru yönetebildikleri sürece şirketin gelişmesine katkıda bulunabildikleridir.
Bu yönetimi, yani üstlerin yönetimini sağlayamamak şirketin ilerlemesini etkileyebileceği gibi sizin kariyer ve başarılarınızı da direkt olarak etkileyecektir. Ancak yine unutulmaması gereken, bu yönetimin yalakalık anlamında olmadığı ve bir iletişim biçimi geliştirmek olduğudur.
Bu kavram seksenli yıllarda John Gabarro and John Kotter tarafından ilk ortaya atıldıktan sonra gerek okullarda gerekse yönetim eğitimlerinde oldukça dikkati çekmiş ve iletişim becerileri anlamında ne kadar önemli olduğu anlaşılmıştır.
Tekrarlıyorum, patronu yönetmek, yalakalık, yanaşmalık veya yönlendirme değildir. Onları yönetmenin temeli, sadece kendimiz adına değil, onun ve şirketin adına en iyi şeyi yapabilmemiz için onlardan kaynak sağlayabilmemiz anlamındadır. Yapmak istediğimiz, karşılıklı saygı ve anlayış içerisinde, sağlıklı ve üretken bir işbirliği gerçekleştirmektir ve bunda üstün olduğu kadar astın da bir çok sorumluluğu vardır. Bu sorumluluğu gerçekleştirebilmek de, kendimizin ve patronumuzun güçlü ve zayıf taraflarının neler olduğunu, hedefleri, çalışma yöntemlerini ve ihtiyaçları çok iyi anlamak ve kavramaktan geçer.
Bizim astlarımızdan beklediklerini onlar bizden, astlarımızın bizden beklediklerini de biz onlardan bekliyoruz, yani işleri düzgün bir şekilde yönetilmek için tamamen birbirimize bağımlıyız. Bu ilişkiyi anlayan yöneticiler başarılı olur.
Öncelikle yapmamız gereken şey, patronumuzun hedeflerinin ve önceliklerinin neler olduğunu anlamaktır.
Bunu anladıktan sonra sizin hedef önceliklerinizi belirlemeniz ve bunu patronunuzla paylaşarak karşılıklı olarak bu konuda anlaşmanız gerekir. Bu uyum sağlanamaz ise kısa sürede çatışmalar başlayacaktır. Bu konuda anlaşma sağlandıktan sonra süreç içerisinde gelişmeler doğrultusunda patronunuzu bilgilendirmeniz gerekir.
Bunun yanısıra patronunuzun iletişim tercihlerini anlamanız ve ona uyum göstermeniz şarttır. Bu anlamda da iletişim becerilerinizi sürekli olarak geliştirmeniz gerekir.
Patronunuzu başarılı olması için onu desteklemelisiniz, o başarılı oldukça siz de başarılı olacaksınız.
Tüm bunları yerine getirmeniz halinde hala patronunuzu yönetmek için ayırdığınız zaman, astlarınızı ve işi yönetmeniz gereken zamanın %30'unu geçiyorsa bir sorun vardır ve işiniz yapmakta zorlanırsınız.
Bu sorunun tam olarak ne olduğunu anlayın ve çözmeye çalışın, bu sorunu çözemiyorsanız, ya siz o şirkete, ya da o şirket size göre değildir, başka çözümler bulmak zorundasınız.
Her insan her şirkete (veya takıma) veya her şirket (veya takım) her insana göre olmayabilir, bunu başarısızlık olarak algılamayın.
1954 doğumlu olan Tufan Karaca, Kadıköy Maarif Koleji’nden mezun olduktan sonra eğitimini Virginia Polytechnic Institute and State University’de tamamlamıştır. 45yıllık profesyonel yaşamının 20 yılını dokuz farklı ülkede, uluslararası şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak geçirmiştir.
İş dünyasında edindiği deneyimleri eğitim alanına da taşıyarak, Yeditepe Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi gibi önde gelen üniversitelerde dersler vermiştir. Halen yönetim danışmanı olarak kariyerini sürdüren Karaca, yönetim eğitimleri ve stratejik danışmanlık hizmetleri sunarak, modern iş yönetimi ilkelerini ve trendlerini kurumlara aktarmaktadır.
Yönetim alanındaki uzmanlığını kaleme aldığı “Girişimciler için Kolay ve Hızlı İş Planı Hazırlama”, “Career Management In a Disrupted World “, “Yeni Dünya Düzeninde Kariyer Yönetimi”, “Arts Entrepreneurship: How to Craft Your Creative Business Model”, “Sanatta Girişimcilik - YARATICI İŞ MODELİNİZİ NASIL GELİŞTİRİRSİNİZ? “gibi kitaplarıyla geniş bir kitleyle buluşturan Karaca, girişimcilik, stratejik esneklik ve VUCA gibi güncel yönetim konularında çalışmalarını sürdürmektedir.
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz