Ergonomik Kullanım: Klavye ve Mouse

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Ergonomik Kullanım: Klavye ve Mouse

Bilgisayar başında geçirdiğimiz zamanlar gün geçtikçe artıyor. Evde ya da ofiste çalışma sürelerimizin büyük bir kısmını (Bazı işlerde neredeyse tamamını) bilgisayar karşısında ve masa başında geçiriyoruz.

Bu durum kimi sağlık sorunlarına yolaçabiliyor. Özellikle ergonomik olmayan yerleşimler, yanlış ya da hatalı materyal kullanımı, yanlış oturuş ve hareketler, günümüzde "ofis hastalıkları" gibi yeni tıbbi kavramların oluşmasına neden oluyor.

Ofis hastalıkları öncelikle kas ve eklem sistemlerinde problemler yaratabiliyor. Örneğin en çok bildiğimiz, modern iş yaşamının neredeyse elimize yapıştırdığı klavye ve mouse´lar (fare) doğru kullanılmadığı taktirde el ve kol eklemlerinde ciddi hasarlara neden olmakta. Yanlış anlamayın, mouse ve klavyelerin hiçbir suçu yok, onlar mümkün olduğunca insan vücuduna, el ve parmak ergonomisine uyumlu olarak üretiliyor. Bu tür rahatsızlıkları yaratan şey sadece yanlış kullanımlarda ya da kendi el-kol ergonominize uygun olmayan mouse-klavyelerin seçiminde yatıyor. Şimdi, bunları önlemek için neler yapılmalı sorusuna mouse-klavye ikilisi açısından bakalım.

Mouse ve klavye kullanımında dikkat edilecekler

Hepimizin bildiği gibi bilgisayar ve bağlı birimlerini yönlendirmek için klavye ve mouse´a ihtiyacımız var.Bu nedenle ergonomik kullanım açısından insana en yakın olması gereken bu araçları doğru kullanmak çok önemli. Oluşabilecek kimi sağlık problemlerini nasıl mı önleyebiliriz? İşte uzmanların belirttiği birkaç öneri.

  • Doğru bir el-mouse yerleşimi için klavye ve mouse aynı yükseklikte olmalıdır.
  • Eğer aynı yükseklik sağlanamıyorsa avuç içi ya da ön kol bölümünden klavyeye destek veren yükseklikler kullanılabilir.
  • Çok sık klavye kullanan profesyonel klavye kullanıcıları ergonomik klavye kullanmalıdır.
  • Sadece ergonomik kullanım ve kemik-kas sağlığı açılarından değil, temizlik açısından da dikkat edilmelidir. Mikrobiyologlara göre, el ve parmakların devamlı temas halinde olduğu mouse´lar belli aralıklarla temizlenmelidir. Öyle ki, el ve parmaklardan geçen ter ve kir sonucu mouse´ların üzerinin temizlenmediği taktirde, klozet kapaklarından bile daha mikrobik ortam oluşturdukları söylenmektedir.
  • Ortopedik bir el rahatsızlığı yaşamamak için bileğinizi düz bir çizgide tutmalısınız.
  • Mouse kullanırken bileğinizi sağa ya da sola doğru bükmemeye dikkat etmelisiniz.
  • El ve avuç içinizi yukarı ve aşağı doğru döndürme hareketini fazla yapmamaya dikkat edin.
  • Klavye ya da mouse ne fazla küçük ne de fazla büyük olmalıdır. Elinizle, ya da elinizin ergonomisiyle uyumlu olması daha önemlidir. Bileğinizi, parmaklarınızı, kolunuzu zorlayacak ölçüde uyumsuz birimler, ileride eklem rahatsızlıkları, ortopedik problemler yaratabilir.
ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
83915 kere okundu

Etiketler: klavye mouse işaretçi ergonomi

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Paylaşımlı Ofis Nedir, Ne Yarar Sağlar?
Yeni Nesil Ofisler
Hayatı Ertelemeden Yaşamak, Zamanın Öneminin Farkına Varmak
Doğa Dostu Yeşil Binalar
Ofisiniz için bilgisayar sistemlerinin seçimi
Vakit Nakit midir? Vaktin Önemi Nedir?
İşkolik Olmak, İşkolizm ve İşkolizmden Kurtulmanın Yolları
Başarılı Olmak, Başarmak İçin İzlenmesi Gereken 7 Adım
Ev Ofis - Evden Çalışmak İle İlgili Sık Sorulan Sorular
İş yerinde Mutlu Olmanın Yolları
Önyargı Nedir? Önyargılı Olmanın Zararları Nelerdir?
Ofis çalışma verimliliğini etkileyen faktörler
Ev Ofis Çalışmanın Avantaj ve Dezavantajları
Kendini Tanımak ve Kendini Geliştirmenin Önemi
LED Nedir, Ne Yarar Sağlar?

DIŞ TİCARET

Gümrük Yönetmeliğindeki değişiklikler

Gümrük Yönetmeliğindeki değişiklikler

Gümrük Yönetmeliğinin getirdiği değişiklik; özet beyan, onaylanmış kişi statü belgesi, antrepo ve gümrük müşavirliği sınavına ilişkin maddelerinde yapılan çeşitli düzenlemeleri içeriyor.

OFİS VE İNSAN

Çalışanlarda Performans Düşüklüğü

Çalışanlarda Performans Düşüklüğü

İş hayatında her çalışanın başarı derecesi aynı değildir. Kimisi yapması gereken işi tam zamanında ve eksiksiz tamamlarken kimisi gereken özeni göstermeyebilir.

Zor İnsanlarla Nasıl Başa Çıkılır?

Zor İnsanlarla Nasıl Başa Çıkılır?

İnsan sosyal bir varlıktır. Toplumdaki varlığını sürdürebilmek için de kullandığı en etkili kanal "iletişim"dir.

İŞ DÜNYASI

SWOT Analizine Analitik Bakış

SWOT Analizine Analitik Bakış

SWOT analizi hangi konuda karar verilecek olursa olsun her karar öncesinde kullanılabilecek bir tekniktir. Ağırlıklı olarak pazarlamada kullanılsa da işletmeciliğin her disiplininde kullanılabilir.

HUKUK / MUHASEBE

Rakibinize Karşı Dava Açmak İster misiniz?

Rakibinize Karşı Dava Açmak İster misiniz?

Faaliyet alanlarımız ve sektörlerimiz farklı olsa da, büyük çoğunluğumuz rakiplerimizin ya fiyat kırarak, ya saldırgan satış üslupları benimseyerek, ya da aldatıcı reklamlar ile piyasada öne çıkmaya çalıştığını ve serbest rekabet hakkını kötüye kullandığını düşünmekte ve bundan dolayı şikayet etmekteyiz.