Konkordatodan Önce Son Çıkış: Finansal Sağlık

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Konkordatodan Önce Son Çıkış: Finansal Sağlık

Türkiye’de işletmeler genellikle borçlanarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Peki, bu ne anlama gelir? İşletmeler, karlı satışlar yapsalar bile tahsilatlarını zamanında gerçekleştiremediklerinde finansal sıkışıklık yaşarlar. Oysa, faaliyet karı, işletmenin günlük ya da dönemlik ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte olmalıdır.

İşletmeler için varlığı da yokluğu da ayrı dert olan bir unsur vardır: Nakit!

Fırsat maliyeti

Nakit fazlası olduğunda, atıl durumda bırakılmak istenmez, ya fiziki yatırımlara yönlendirilir ya da alternatif yatırım araçlarıyla değerlendirilir. Ancak bu yapılırken fırsat maliyetlerini göz ardı etmemek gerekir.

Fırsat maliyeti, elde ettiğimiz bir varlığın maliyetiyle elde edebileceğimiz başka bir varlığın maliyeti arasındaki ilişkiyi anlatır.

Nakit akışı

Nakit yokluğu, işletmenin ömrünü tehdit eder. Kısa vadeli nakit sıkışıklıkları krize ve ek maliyetlere yol açarken, sürekli bir nakit açığı işletmeye kalıcı zarar verebilir.

Bu durumda olan işletmeler, çoğu zaman faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalır.

Nakit akışının düzgün takip edilmemesi, işletmenin ödemelerini aksatmasına neden olabilir ve itibarı zedeler.

Diğer bir etken ise yanlış borçlanma stratejileridir. Borçlanma limitlerini sonuna kadar kullanan ve geri ödeme gücünü hesaba katmadan yükümlülük altına giren işletmeler, borç yönetiminde ciddi zorluklar yaşar.

Bir işletme düşük kârla satış yaptığında ya da ciro kaybettiğinde batmaz; ancak nakit sıkışıklığı devam ederse iflas riskiyle karşı karşıya kalır. İşletmeler alacaklarını tahsil ediyor ve borçlarını ödüyor olabilirler, ancak bu süreçte farkında olmadan konkordato noktasına yavaşça sürükleniyor olabilirler.

Satışlar devam ederken bu durum gözden kaçabilir, fakat satışlar azaldığında işletmenin finansal sıkıntıları daha görünür hale gelir. Bu, aynı zamanda işletmenin çöküş sürecinin başlangıcını da işaret edebilir.

Göz ardı edilen küçük detaylar, ileride işletmenin işleyişini durma noktasına getirecek büyük sorunlara dönüşebilir.

Konkordato Nedir?

Konkordato, esasen bu tür finansal sıkışıklıklara karşı işletmelere sağlanan bir çıkış yoludur.

Güçlü tedarikçi ve müşteri ağına sahip, istihdam sağlayan işletmelerin iflas etmeden önce başvurabileceği son kurtuluş noktası olarak düzenlenmiştir. Çünkü bu tür işletmelerin iflası, ekosistemde birçok başka işletmeyi ve çalışanı olumsuz etkileyebilir.

Ancak zamanla konkordato, kötü niyetli kullanımlarla suistimal edilmeye başlanmıştır. Bazı işletmeler, konkordatoyu bir finansman aracı olarak kullanmaya yönelebiliyor. Bu durumu engelleyecek önlemler alınması gerektiği açıktır.

Konkordato Sürecinin Nedenleri

Bu yazıda ana odağımız konkordatoya giden sürecin ardındaki gerçek nedenlerini irdelemek.

Bir işletme neden konkordato ilan etme aşamasına gelir?

Nakit ve borç yönetimindeki hatalar tek başına yeterli sebepler midir?

Bu soruya farklı cevaplar verilebilir, ancak asıl mesele bu süreçlerin nasıl yönetildiğidir.

İşletmeler, finansal sağlık farkındalığına ulaşmalı ve finansal olgunluk seviyelerini doğru analiz etmelidir. Bu analizler sonucunda yolunda gitmeyen finansal süreçler açığa çıkacak ve alınacak stratejik kararların kalitesi, işletmenin geleceğini belirleyecektir.

Finansal sağlık kavramı, sadece nakit varlıkların yönetimi değildir. İşletmeyi bütüncül olarak irdeler, sürdürülebilirliği etkileyen tüm işletme fonksiyonlarını iyileşme ve gelişim odaklı güçlendirir.

Konkordatodan önceki son çıkış, Finansal Sağlıktır.

İşletmeler, sürdürülebilirliği ancak finansal sağlık prensiplerine uyum sağlayarak başarabilirler.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

246 kere okundu


Etiketler:

İsmail Kahraman
İsmail Kahraman

Merhaba, ben İsmail Kahraman, Finans ve iş stratejileri konusundaki uzmanlığımla, işletmelerin daha iyi performans göstermelerini ve sürdürülebilir başarı elde etmelerini sağlıyorum. 

Ana Rollerim: 

  •  Girişimci 
  •  İşletme Yönetim Danışmanı 
  •  Proje Yöneticisi 
  •  Dijital Dönüşüm Danışmanı 
  •  Sürdürülebilir Finansal Sağlık Danışmanı 
  •  Mali Müşavir & Konkordato Komiseri 

İşletmelere kattığım bazı faydalar; 

Mali Disiplin: İşletmelerin finansal kaynaklarını en verimli şekilde kullanmalarına rehberlik ederek, mali dengelerini korumalarını sağlıyorum. 

Verimlilik: Finansal süreçlerin optimize edilmesiyle işletmelerin daha az kaynakla daha çok sonuç elde etmelerine yardımcı oluyorum. 

İşletme Performansı: Finansal göstergeleri analiz ederek işletmelerin performanslarını artırmaları için stratejiler geliştiriyorum. 

Karlılık: Maliyet yönetimi, yatırım analizi ve fiyatlandırma stratejileri ile işletmelerin kâr marjını artırmalarına yardımcı oluyorum. 

Stratejik Politikalar: Uzun vadeli finansal başarı için stratejik planlama ve risk yönetimi konularında danışmanlık yapmaktayım.

Reklam
Kobitek Logo

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler

Kaspersky KOBİ Güvenlik Paketi

Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz