Dijital baskı kalıcı olacak

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Dijital baskı kalıcı olacak

Dijital baskı, 1990’lı yıllarda büyük ilgi ve heyecan uyandırdı; ama esas atılım sonrasında gerçekleşti. Günümüzde dijital baskı, pek çok baskı işi için uygun bir alternatif haline geldi.

*Bu yazı, UPM’nin The Griffin Dergisi’nden alınmıştır.

Basılı ürünlerin kişiselleştirilmesi, azalan baskı adetleri ve esneklik, dijital baskının popülaritesinin artmasının en önemli sebepleri arasında yer alıyor. UPM bu eğilimleri dikkate alarak, dijital baskı için pazardaki en kapsamlı kağıt kalitelerini sunuyor. UPM’nin dijital baskıya yönelik en yeni ürünü, yüksek hızlarda çalışan dört renk ink-jet baskı için özel olarak geliştirilmiş bir kağıt.

Dijital baskı, 1990’lı yıllarda büyük ilgi ve heyecan uyandırdı; ama esas atılım sonrasında gerçekleşti. Günümüzde dijital baskı, pek çok baskı işi için uygun bir alternatif haline geldi. Teknolojik gelişmeler sayesinde, özellikle çıktı kalitesi ve baskı hızı arttı; ancak sektör, daha da ileri gitmek ve diğer baskı yöntemlerini zorlamak istiyor. Kağıt, işte bu noktada önemli bir rol üstlenecek.

Basılı medya endüstrisinin lider uzmanlarından olan Frank Romano, birkaç yıl önce yayımlanan bir çalışmasında, dijital baskının 2020’de pazara liderlik etmeye hazır olacağı tahmininde bulunmuştu. Bu baskı yöntemi, azalan baskı adetlerini ve talebe dayalı baskıyı destekleyen mevcut büyüme eğilimiyle son derece uyumlu.

Ink-jet, lazeri geride bırakıyor
Romano’ya göre ana baskı teknolojisi, özellikle fatura ya da ekstre gibi dokümanların gönderiminde, doğrudan postalamada, reklamcılıkta ve talebe göre kitap basımında kulanılan sürekli beslemeli dijital baskı. Romano, “Dijital baskının geleneksel baskı pazarını izleyeceğine ve sayfa hacmi bakımından yarım sayfa ve yarı sürekli beslemeye doğru gelişeceğine inanıyorum,” diyor.

Ink-jet ve lazer yazıcı kullanımı, bugüne kadar pazar alanına göre değişiyordu. Ink-jet, geniş formatların ve tabelaların yanı sıra kişisel makbuzların ve faturaların basılmasında da en sık kullanılan yöntem haline geliyor. Romano, “Ink-jet, beş yıl içinde lazerin yerine geçecek,” tahmininde bulunuyor.

Dijital baskıda en hızlı büyüyen kullanım alanı “transpromo” uygulaması; yani fatura ve ekstre gibi dokümanların üzerine pazarlama mesajları yazılması. Dijital ink-jet baskı, hızlı kitlesel kişiselleştirme ve daha kapsamlı müşteri iletişimi gibi, diğer baskı yöntemleriyle sunulması mümkün olmayan yeni ve önemli fırsatlar sunuyor.

UPM, dijital kağıtlara yatırım yapıyor
Profesör Romano, kağıt üreticilerinin, yeni lazer ve ink-jet teknolojileri ve uygulamalarındaki gelişmelerin tamamına ayak uydurmakta zorluk çektiğine inanıyor. Peki UPM bu zorlukla nasıl başa çıkıyor? UPM Konvertör Segmenti Başkan Yardımcısı Jussi Toikka, şu açıklamayı getiriyor: “UPM, uzun zamandır dijital baskıya yatırım yapıyor. Birkaç yıldır dijital matbaa makinesi üreticileriyle sistemli olarak birlikte çalışıyoruz ve dijital baskı kağıdı portföyümüzü geliştiriyoruz.”

Toikka’ya göre, UPM’nin kağıt kalitelerinin farklı dijital baskı yöntemlerine uygunluğu, son derece kapsamlı testlerden geçirildi. Toikka “Müşterilerimize belli bir nihai ürün ve matbaa makinesi için hangi kağıt tipinin uygun olduğunu hemen söyleyebiliyoruz. En hızlı gelişmeyi gösteren ink-jet baskıda, en zorlu kişiselleştirilmiş doğrudan pazarlama uygulamaları için bile uygun ürünler geliştirdik,” diyor. UPM’nin Fransa’daki Docelles fabrikası ağırlıklı olarak bu konudaki Ar-Ge’ye odaklanıyor. Dört renk ink-jet baskı için ideal olan yeni bir kağıt kalitesi yakında pazara sunulacak.

Toikka, Ar-Ge çalışmalarının, bugüne kadar yeni baskı teknolojisinin üstesinden gelebildiği görece küçük hacimler nedeniyle bir dereceye kadar yavaş ilerlediğini kabul ediyor ve ekliyor: “Küçük ölçekli pilot baskılar kağıt fabrikalarında yapılamıyor; bunun için en uygun yer laboratuvar. Ürün geliştirmenin gereklerinden biri de kağıt üreticileri, matbaa makinesi üreticileri ve diğer hammadde tedarikçileri arasında yeterli düzeyde yakın işbirliği sağlanmasıdır.”

Toikka, Romano’nun dijital baskının sürekli gelişeceği, baskıya ve bir iletişim aracı olarak kağıt kullanımına tamamen yeni unsurlar kazandıracağı yönündeki görüşüne katılıyor ve şu tahminde bulunuyor: “Dijital baskı, geleneksel yöntemlere meydan okuyacak ve hiç kuşkusuz, bazı baskı işlerinde teknolojilerin yeniden dağılımına şahit olacağız.”

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

15918 kere okundu


Etiketler:

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz