Ofisiniz için bilgisayar sistemlerinin seçimi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Ofisiniz için bilgisayar sistemlerinin seçimi

Bir ofis için gerekli olan bilgisayar altyapısı veya donanımının seçimi oldukça özen gerektiren bir konudur.

Bir ofis için gerekli olan bilgisayar altyapısı veya donanımının seçimi oldukça özen gerektiren bir konudur. Bu seçimi yapmadan önce yapılması gereken en önemli konu "ofis ihtiyaçlarınıza hani bilgisayar donanımının uygun olduğunun belirlenmesi" sürecidir. Bu çok önem verilmesi gereken bir konudur, zira seçim esnasında yapacağınız yanlış tercihler hem bilgisayar sisteminizden istenilen verimliliği sağlamanızı engelleyecek hem de gereksiz yüksek maliyet unsurları ortaya çıkacaktır.

Örnek olarak, eğer ofis ihtiyaçlarınızın üstünde bir donanım kurduğunuzda yükleneceğiniz maliyet, bilgisayar donanımından elde etmeyi istediğiniz verimliliğin çok üstünde olacaktır. Eğer tam tersi, ofis ihtiyaçlarınızın altında bir bilgisayar donanımı edinirseniz, bu donanım ucuz ama işlevsiz hatta iş verimliliğinize katkısı olmayan bir süs, bir oyuncaktan farksız olacaktır.

Bilgisayar donanımı, hard disk, modem, fanlar, cd-rom sürücü ve işlemci kartları koruyan kasa, monitör, klavye, mouse (fare), hoparlör ve bilgisayarlara bağlı çevre birimlerinden ( yazıcı, tarayıcı, faks vs.) ve eğer ofiste birden fazla bilgisayar varsa, bunları birbirine bağlayan ağ altyapısı sistemlerinden (hub, switch, kablolar vs.) oluşur. Bu sistemlerden en önemlisi ve seçimi konusunda titizlikle durulması gereken bilgisayarınızın beyni olan (bilgisayarınızı bilgisayar yapan asıl makine) sürücünüzün seçimidir. Tüm işlemlerinizi içindeki hard diske kaydeden ve bu hard diske yüklenen işletim sisteminizle işlerinizi yapan, Internet bağlantısı kuran faks modeminizi ve multimedya ürünleri olan CD´ lerinizi çalıştıran CD-ROM´ unuzu, ekran, ses ve ağ kurulumu için Ethernet kartlarınızı barındıran sürücünüz donanımınızın en önemli parçasıdır. Bu seçim yapıldıktan sonra diğer ürünlere geçilebilir. Yaptığınız işin mahiyetine göre seçeceğiniz sürücüler ve bunlara bağlı donanımlar ofis çalışmalarınıza hız, verimlilik ve kolaylık sağlayabilecek ürünler olmalıdır. Bu noktada elbette, hizmet sektöründe faaliyet gören bir KOBİ´ nin bilgisayar donanımıyla, üretim sektöründe faaliyet gören bir KOBİ´ nin bilgisayar donanımı farklı olacaktır.

Sorulan önemli sorulardan biri de şudur: Bilgisayar seçerken, toplama bir bilgisayar donanımı mı tercih etmeliyiz yoksa belli bir markanın ürününe mi yönelmeli ve tercih ettiğimiz o markanın ürünleri doğrultusunda mı bilgisayar sistemimizi oluşturmalıyız?
Elbette toplama bilgisayar sistemleri daha ucuzdur, kesenize uygun model ve parçaların eklenmesiyle oluşur. Ev ortamında ideal olabilir ama iş veya ofis ortamında tercih ettiğiniz bir markaya yönelmeniz daha yararlı olacaktır bizce. Buna iki neden verebiliriz.

· Toplama bilgisayarların aksine, markalı bilgisayarlarda servis olanağı mevcuttur. Arıza ya da bakım söz konusu olduğunda markalı ürünler garantilidir, sorun çıkarmaz.
· Belli bir markanın ürünleriyle oluşturulmuş bir donanım birbiriyle daha uyumlu olması nedeniyle daha randımanlı ve aksamadan işleyecektir.

Bilgisayar donanımının diğer parçalarını da titizlikle ve ihtiyaçlarınıza göre belirlemelisiniz. Örneğin bilgisayar monitörünüzü seçerken, işinizle ilgili kriterlere dikkat etmelisiniz. Ofisiniz için gerekli olan bilgisayar monitörü tercihini yapmak için, ihtiyacınızı tam olarak belirlemeniz gerekir. Piyasa da 14, 15, 17, 20 ve 21 inç büyüklüklerinde monitörler bulunmaktadır. Ofis çalışmalarınız ya da işinizin mahiyeti görsel üretim faaliyetleri ile (yayıncılık, tasarım, matbaa işleri, vs.) ilgili değilse, 14 ila 17 inç arası monitörler yeterli olacaktır. Eğer görsel üretim uygulamaları ile ilgili bir dalda ise işiniz, 20 ve 21 inçlik monitörlere ihtiyacınız var demektir. Elbette büyüklük arttıkça ekran kartları ve çözünürlük kaliteleri de artacağından maliyetleri de artabilecektir.

Şimdi bazı donanım parçalarının seçimide dikkat edilmesi gereken önemli noktaları inceleyelim.

Bilgisayar fanları

Fanlar, bilgisayar sistemlerini çalıştırma esnasında havalandırıp soğutan donanımlardır. Fan seçerken fiyat/ kalite dengesinden önce, çalışma sırasında gürültü seviyesinin ne ölçüde olduğu belirlenmelidir. Çünkü fanlar çalışma esnasında çıkardıkları gürültü yüksekliği sebebiyle sık sık şikayet edilen donanımlardır. Bu sorun, benzerlerine göre çok daha sessiz ve yüksek soğutma kapasitesine sahip fanların seçimiyle çözülebilir. Ayrıca son yıllarda sessiz ve etkili performanslarıyla dikkat çeken su soğutmalı fan sistemleri biraz maliyetli olsalar da alternatif olarak düşünülebilir. Fanlar kadar soğutucuların nitelikli ve ısı iletkenliği yüksek metallerden üretilmiş olması önemlidir. Bunun için işlemci ve soğutucular arasında termik macun kullanılmalı, bu şekilde tam ısı iletkenliği sağlanmalıdır. Aksi takdirde mükemmel bir soğutucuyla bile yeterli soğutma kapasitesine erişmek mümkün olmayabilir. Öte yandan kasanın farklı bölgelerine yerleştirilerek ek soğutma sağlayacak fanlara yer vermek de yararlı olabilir.

Kasa seçimi

Kasa seçerken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralayabiliriz;

· Kalite: Kasanızın metal aksamının sağlam malzemeden yapılıp yapılmadığı önemlidir. Özellikle satın aldığınız güç kaynağının yeterli derecede kuvvetli olmasına ve markaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca, güç kaynağının üzerinde olması gereken CE ve TUV kalite standartlarının bulunup bulunmadığını kontrol etmelisiniz.
· Kapasite: Alacağınız ürünün mevcut ve gelecekteki donanımı kaldırabilecek kapasitede olup olmadığına dikkat edin ve teknolojik gelişmeleri de göz önünde tutarak, kapasite sorunu olmayacak bir kasa seçmelisiniz. Yoksa sonradan eklemek isteyeceğiniz bir donanım için tekrar kasayı değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.
· Sessizlik: Donanımları kasaya yerleştirirken kasadaki yerlerine iyi oturup oturmadığını kontrol etmelisiniz. Tam olarak yerine oturmamış donanım parçaları çalışma esnasında ses çıkarıp rahatsızlık verebilir.

ücretsiz üye olun

26911 kere okundu

Etiketler:

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz