Çalışanlarınızı işten çıkartmadan önce iki kere düşünün!

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Çalışanlarınızı işten çıkartmadan önce iki kere düşünün!

Çalışmada, altı yıl içinde, nüfusun sadece %20’lik bir bölümünün işlerin %60'ını yapacak duruma geleceği hatırlatılarak, kurumların yetenek yönetimine önem vermeleri gerektiği vurgulandı

Kriz dönemi stratejilerine yönelik yayınladığı rapor ve araştırmalarla her ölçekte şirketler için önemli bir bilgi kaynağı olan Deloitte bu kez insan kaynakları politikalarına mercek tuttu. “Krizde Başarının Anahtarı Doğru İnsan Kaynakları Politikalarıdır” başlıklı çalışmada yetenekli insan kaynaklarının işten çıkarılmasının yol açacağı risklere dikkat çekildi. Çalışmada, altı yıl içinde, nüfusun sadece %20’lik bir bölümünün işlerin %60'ını yapacak duruma geleceği hatırlatılarak, kurumların yetenek yönetimine önem vermeleri gerektiği vurgulandı. Deloitte’a göre, yetenek yönetimini doğru yapan kuruluşlar, krizden çok daha iyi bir konumda çıkacak.

Maliyetleri düşürmek için önce insan kaynaklarından başlamak yanlış

Deloitte’un çalışmasında ana iş stratejileri üzerine odaklanan, mevcut kurum kaynakları ve gelecekteki gereksinimleri ile ilgili net bir fikre sahip olan İK liderlerinin, kurumlarının zor zamanlarda dayanıklı ve rekabetçi kalmasında önemli bir rol oynayacakları vurgulandı.

Ekonomik kriz koşullarında pek çok şirketin maliyetleri düşürmek için öncelikle insan kaynakları departmanına yöneldiğini hatırlatan Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Ortak M.Sait Gözüm şunları söyledi:

“İnsan kaynaklarından tasarruf etme yoluna başvurulunca, büyük çaplı işten çıkarmalar olabiliyor. Oysa tüm çalışanları kapsayacak şekilde yapılan işten çıkarmalar sadece sıkıntı yaratmakla kalmayıp, aynı zamanda verimi de düşürmektedir. Bunun bir nedeni işten çıkarmalar sırasında yetersiz olanlarla birlikte, yetenekli çalışanların da kaybedilmesidir. Oysa özellikle kriz sonrası büyüme dönemlerinde bu yeteneklerin eksikliği ağır bir şekilde hissedilir. Bu nedenle yetenek yönetimi çok önemlidir. Bütün kuruluşlar yetenekli insan kaynaklarını korumalı ve onlara yatırım yapmalıdır. Bunu başaran şirketler krizden çok daha güçlü bir şekilde çıkacaklardır.”

Çalışanlarınıza Yetenek Haritası Çıkartın

İşsizliğin yüksek olduğu dönemlerde bile iş piyasasındaki kritik yetenekler az sayıda bulunuyor. Zor zamanlarda ise şirketlerin kritik yeteneklere her zamankinden fazla ihtiyacı olur. Bu nedenle insan kaynakları birimlerinin kurum genelinde bir kritik yetenekler haritası çıkarması gerekiyor. Böylece insan kaynaklarında bir önem sırası oluşturulabilir. Kritik ve değer katan çalışanları şirkette tutacak stratejiler uygulamak hayati öneme sahip bulunuyor.

Zor dönemlerde iş stratejilerinin genel bir değişikliğe uğraması İK liderleri açısından önemli bir fırsat oluşturuyor. Burada yetenek yönetimi stratejileri ile iş stratejilerinin iç içe değerlendirilmesi gerekiyor. Personel konusunda alınan tüm önemli kararlar strateji süzgecinden geçirilmeli. İK yöneticisi karar almadan önce, şirketin önceliklerini ve nasıl değer yatabileceğini düşünmeli.

Kriz döneminde istihdama devam

Bir çok şirket kriz döneminde yeni işe alımları durduruyor. Oysa bu doğru bir strateji değil. Böyle dönemlerde, darboğazdan çıkışı kolaylaştıracak, şirketin geleceğe daha iyi hazırlanmasına yardımcı olacak ve oyunun kaderini değiştirebilecek yetenekler kuruma kazandırılabilir.

Kriz döneminde yaşanan düşüşü yönetirken, yükseliş dönemine de şimdiden hazırlanmak gerektiğini unutmamak gerekiyor. Bu yüzden “nereye gittiğini” bilmek çok önemli.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

11744 kere okundu


Etiketler:

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz