Avrupa ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Avrupa ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi

2015/2014 Ekim

1. Otomobil Pazarı

AB(15) ve EFTA ülkelerinde otomobil pazarı 2014 yılı Ekim ayında 1.031 bin adet düzeyinde iken, 2015 yılında yüzde 2,5 oranında artarak 1.057 bin adet düzeyine yükselmiştir.

AB (27) ve EFTA ülkelerinde de otomobil pazarı yüzde 2,7 artmıştır. Ekim ayında otomobil pazarında en yüksek oranda düşüş gösteren ülke yüzde 17,6 ile Yunanistan, en yüksek oranda artış gösteren ülke yüzde 46,6 ile İzlanda olmuştur. Önemli otomobil pazarlarından İtalya’da yüzde 8,6 , İspanya’da yüzde 5,2 , Almanya’da yüzde 1,1 ve Fransa’da yüzde 1 oranlarında artış yaşanırken İngiltere yüzde 1,1 oranında daralma meydana gelmiştir.
2015 yılı Ekim ayında Türkiye otomobil pazarı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6 oranında daralma yaşayarak 48 bin adede gerilemiştir.

2. Toplam Ticari Araçlar Pazarı

AB(15) ve EFTA ülkeleri toplam ticari araç pazarı 2015 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,3 oranında artarak 176 bin adet düzeyinde gerçekleşmiştir.

AB (27) ve EFTA ülkelerinde de ticari araç pazarı yüzde 6,5 artmıştır. Ekim ayında ticari araç pazarında en fazla düşüş gösteren ülke yüzde 15,8 ile İrlanda, en yüksek artış gösteren ülke yüzde 51,7 ile Hırvatistan olmuştur. Önemli ticari araç pazarlarından olan İspanya’da yüzde 22,9 , İtalya’da yüzde 7,6 , Almanya’da yüzde 6,7 ve Fransa’da yüzde 3,9 oranlarında artış yaşanırken İngiltere’de yüzde 3 oranında daralma meydana gelmiştir.
Bu ayda Türkiye’de 19 bin adet düzeyinde gerçekleşmiş olan ticari araç pazarı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,6 oranında büyümüştür.

2.1 Hafif Ticari Araçlar Pazarı

AB (15) ve EFTA ülkelerinde Ekim ayı hafif ticari araç pazarı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 oranında artarak 144 bin adet düzeyinde gerçekleşmiştir.

AB (27) ve EFTA ülkelerinde de hafif ticari araç pazarı yüzde 7,2 artmıştır. Ekim ayında hafif ticari araç pazarında en fazla düşüş gösteren ülke yüzde 13,6 ile Yunanistan, en fazla artış gösteren ülke ise yüzde 71,6 ile Hırvatistan olmuştur. Önemli hafif ticari araç pazarlarından olan İspanya’da yüzde 24,9 , İtalya’da yüzde 7 , İngiltere’de yüzde 6,2 , Almanya’da yüzde 4 ve Fransa’da yüzde 1,6 oranlarında artış meydana gelmiştir.
Türkiye hafif ticari araç pazarı ise 2015 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,4 artış göstermeyerek 16 bin adet düzeyinde seyretmiştir.

2.2 Ağır Ticari Araçlar Pazarı

2015 yılı Ekim ayında AB(15) ve EFTA ülkeleri ağır ticari araç pazarı, bir önceki yılın aynı ayı ile paralel 32 bin adet düzeyinde gerçekleşmiştir.

AB (27) ve EFTA ülkelerinde de ağır ticari araç pazarı yüzde 3,6 artmıştır. Ekim ayında ağır ticari araç pazarında en fazla düşüş gösteren ülke yüzde 39,3 ile Estonya, en fazla artış gösteren ülke ise yüzde 101,7 ile Letonya olmuştur. Önemli ağır ticari araç pazarlarından olan Fransa’da yüzde 23,1 , İspanya’da yüzde 15,1 , Almanya’da yüzde 13,8 ve İtalya’da yüzde 12,1 , oranlarında artış yaşanırken İngiltere’de yüzde 30,5 daralma gerçekleşmiştir.

Türkiye ağır ticari araç pazarı 2015 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,8 oranında azalarak 2,3 bin adet düzeyine gerilemiştir.

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
4214 kere okundu

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Türkiye’deki Dijital Değişime CEO Bakışı
Avrupa ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi
Türk CFO’lar Avrupalı meslektaşlarına göre geleceğe olumlu bakıyor
Aile Şirketleri için Sürdürülebilir Başarının Anahtarları
Kredi kartı sayısı son 1 yılda %1 arttı
Türkiye'de 57milyon kredi kartı ve 44bin ATM var
Dış Ticaret Verilerine Göre Nereye Gidiyoruz?
Avrupa’nın en cesur ülkesi Türkiye
Otomobil Pazar Değerlendirmesi 2014
Renkli Metinlerin %55 Oranında Daha Fazla Okunduğunu Biliyor musunuz?
Elektronik Haberleşme Pazarı Verileri, 2014 3.çeyrek
Çalışanlar Renkli Baskıyı Lüks Görüyor
Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması
2015 Bina İnşaat Maliyetleri ile İlgili Veriler
İstanbul’un en sevilen özelliği tarihi, sevilmeyen özelliği ise kalabalığı

BİLİŞİM VE TEKNOLOJİ

DIŞ TİCARET

KOBI Teşvik Belgesi

KOBI Teşvik Belgesi

KOBİ kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler ile Avrupa Birliği normlarına ve uluslararası anlaşmalara uygun olarak desteklenmelerini, uluslararası düzeyde rekabet edebilmelerini teminen üretim, kalite ve standartlarını artırmalarını, istihdam yaratmalarını sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.

OFİS VE İNSAN

Başarılı Olmak, Başarmak İçin İzlenmesi Gereken 7 Adım

Başarılı Olmak, Başarmak İçin İzlenmesi Gereken 7 Adım

Başarılı olmak, bir şeyleri başarmak hemen herkesin ortak hedefi… Ancak kimileri için başarı kendiliğinden geliyormuşçasına kolayken kimileri için de bir türlü varılamayan yol gibidir.

İş yerinde Mutlu Olmanın Yolları

İş yerinde Mutlu Olmanın Yolları

Araştırmalar iş yerinde mutlu olan çalışanların daha üretken ve kalıcı olduklarını gösteriyor. Ancak, özellikle son yıllarda işverenlerin karşılaştıkları en büyük zorluklardan biri; çalışanların iş yerinde mutlu olmalarını sağlayarak, işten çıkmaların önüne geçmek.

İŞ DÜNYASI

Şirketlerde Kriz Yönetimi Üzerine Yeni Açılımlar

Şirketlerde Kriz Yönetimi Üzerine Yeni Açılımlar

Merhaba sevgili dostlarım. Aslında 2017 ye böyle bir makale ile başlamak istemezdim. Ancak, özellikle ekonomik gelişmelerle ilgili iş dünyasında “kriz geldi - geliyor” derken, nasıl geldiğini bir türlü anlayamadığımız yepyeni bir kriz veya krizlerle karşı karşıyayız!

HUKUK / MUHASEBE

İş Kanununda Çalışma Süreleri

İş Kanununda Çalışma Süreleri

Şirketlerin personelleri ile en sık rastlalanan ihtilafları çalışma süreleri ve ücretlendirme ile ilgili konulardır. Nevzat Erdağ, İş Kanununda çalışma süreleri ile ilgili düzenlemeleri inceledi.