Mercer Haftalık Çalışma Saatleri Analizi

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Mercer Haftalık Çalışma Saatleri Analizi

İnsan kaynakları danışmanlık firması Mercer’ın, çalışanların gerçekte ne kadar zamanlarını iş yaparak geçirdiklerini ölçtü.

Tüm dünyada yılda 700’ün üzerinde araştırma gerçekleştiren insan kaynakları danışmanlık firması Mercer’ın, çalışanların gerçekte ne kadar zamanlarını iş yaparak geçirdiklerini ölçmek amacıyla gerçekleştirdiği analiz yıllık izin politikalarının dışında 16 ayrı ülkenin haftalık çalışma saatlerini karşılaştırıyor.

Mercer’ın 60’tan fazla ülkede yapılan araştırmalar sonucu, kanunlar çerçevesinde ve sözleşmelerle belirlenen iş süreçleri için referans kaynak durumundaki Evrensel Yan Hak ve İstihdam İlkeleri (Worldwide Benefit & Employment Guidelines) raporuna dayandırılan analiz çarpıcı sonuçları ortaya koyuyor ve 16 ülkeyi normal haftalık çalışma saatleri bazında mercek altına alıyor.

Almanya, Çin ve Japonya haftada 40 saati geçmiyor

Mercer tarafından gerçekleştirilen analizde değerlendirilen haftalık çalışma saatlerinde Fransızlar 35 saat ile en alt sınırdaki ülke oldular. Analizde ayrıca çalışkanlığıyla bilinen Almanlar, Fransızları 38 saat ile takip ederken, Çin, Çek Cumhuriyeti, İtalya, Japonya, Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri’nde haftalık çalışma saati 40 olarak belirtildi.

Analiz sonucunda 45 saat ile Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nin üzerinde çalışma periyotuna sahip Türkiye’yi bölgesel farklılıklar gösteren Avustralya ve Kanada, 44 saati aşmamak kaydıyla Brezilya ve yine 45 saati aşmamak kaydıyla Güney Afrika’nın izlediği ortaya kondu. Mercer analizinin haftalık periyot değerlendirilmesinde İngiltere, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ise maksimum 48 saatle en yüksek çalışma saati düzenlemesi getiren ülkeler olarak öne çıktı.

“Uzun çalışma saatleri ülkelerin çalışkan olduğunu göstermiyor”

Türkiye haftalık çalışma saati olan maksimum 45 saat ile ortalamanın üstünde kalan ülkelerden bir tanesi. Normal koşullarda maksimum 45 saat eşit olarak haftanın 5 gününe bölünüyor ancak çalışan ve işveren arasında özel bir anlaşma olduğu sürece maksimum 45 saat farklı ağırlıklarda da 5 güne bölünebiliyor, tek şart ise günlük toplam çalışma süresinin 11 saati geçmemesi. Üretim sektörlerinde görünen diğer bir uygulama ise maksimum 45 saatin haftanın 6 gününü baz alınarak doldurulması.

Mercer Türkiye Genel Müdürü Sibel Yücesan konuyla ilgili “Çalışma saatlerini, hukuki düzenlemelerle ortaya konan rehber ilkeler belirliyor ancak bir de pratik uygulamalar, kültürel alışkanlıklar ve rekabet koşullarının zorlamaları var. Japonya’da çalışanların büyük bölümü geç saatlere kadar kültürlerinin bir yansıması olarak çalışıyor. Uzun çalışma saatleri ülkelerin verimli veya çalışkan olduğunu göstermiyor. O saatlerdeki elde edilen üretim ve çıktı ve işin kalitesi çalışma saatlerinin uzunluğundan daha önemli. Türkiye’de beyaz yakalılarda 45 saatin altında uygulamalar var. Genelde aralığı 40-45 saat olarak belirleyebiliriz” açıklamasını yaptı.

ÜLKE HAFTALIK ÇALIŞMA SAATLERİ
Avustralya 38-46 saat
Brezilya Maksimum 44
Kanada Eyaletlere göre maksimum 40-44-48 saat
Çin 40 saat
Çek Cumhuriyeti 40 saat
Fransa 35 saat
Almanya 38 saat
Hindistan Maksimum 48 saat
İtalya 40 saat
Japonya 40 saat
Meksika 40 saat
Güney Afrika Maksimum 45 saat
Birleşik Arap Emirlikleri Maksimum 48 saat
İngiltere Maksimum 48 saat
ABD 40 saat
Türkiye Maksimum 45 saat

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
27437 kere okundu

Etiketler: çalışma saatleri

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Yönetim Bilgi (Bilişim) Sistemi
Metal Sanayiinde Neler Oluyor?
EFQM: KOBİ´ler için Mükemmellik Modeli
Araştırma-Geliştirme (AR-GE) Faaliyetleri Nasıl Desteklenir?
İş Yeri Kuralları, İş Yerlerinin Sevilmeyen Halleri
Canon´un iş yerinde verimlilik araştırması
SWOT Analizi
Kobi Kurumsal Kimlik Çalışmaları İçin “ Brif “ Ve Brifin Kullanılması
Mercer Türkiye Araştırdı: Krizin İnsan Kaynaklarına Etkisi
Sektörel Derneklerde Proje Yönetimi & “TURKEY Discover the Potential”
Kurumsal Gelişimde Arama Konferansları ve Stratejik Planlama Çalıştayları
Marka Analiz Raporu Reklam ve Mağazacılık
Almanya Turizm Pazarında radikal değişim zamanı
Kurum İçi İletişim ve Motivasyon Çalıştayları
Etkili İletişim Teknikleri: İletişim Becerileri ve Yapılan Hatalar

DIŞ TİCARET

İhracatta Götürü Gider Uygulaması

İhracatta Götürü Gider Uygulaması

ihracat yapan mükellefler, bu faaliyetleri ile ilgili giderlerinden belgelendirebildiklerini yasal kayıtlarına intikal ettirecekler, buna ek olarak belgelendiremedikleri giderlerine karşılık olarak da götürü gider uygulamasından yararlanabileceklerdir

OFİS VE İNSAN

Yeni Nesil Ofisler

Yeni Nesil Ofisler

Uykuda geçirdiğimiz zamanları çıkardığımızda günümüzün büyük bir kısmını çalışarak geçirdiğimizi görüyoruz. Ofis binaları da bu yoğun tempoya ayak uyduruyor ve değişim gösteriyor.

Türkiye’nin istihdamına online alım ve başvurular yön veriyor!

Türkiye’nin istihdamına online alım ve başvurular yön veriyor!

İşverenlerin yüzde 97’si iş ve insan kaynakları sitelerinde eleman arıyor. İş arayanlar arasında İK sitelerinin tercih edilme oranı ise yüzde 83.

İŞ DÜNYASI

Bütçe Nedir?

Bütçe Nedir?

Yılın tamda bu zamanları iletişimde olduğunuz bir çok yöneticiden aynı konuyu duyarsınız : Bütçe. Bütçe hazırlıkları her dönem için sancılı geçen bir süreçtir.

HUKUK / MUHASEBE

“Eser” Niteliği Taşıyan Ürünleri Nasıl Satın Alırsınız?

“Eser” Niteliği Taşıyan Ürünleri Nasıl Satın Alırsınız?

Eser denildiğinde birçoğumuzun aklına resim, fotoğraf, heykel gibi güzel sanat eserleri gelse de Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda (FSEK) tanımlanan eser tanımına bakıldığında güzel sanat eserleri yanında ilim ve edebiyat eserleri, bilgisayar programları, mimari maketler vb şartları taşıyan birçok ürünün eser olarak tanımlanmiş olduğunu görürsünüz.