Mercer Haftalık Çalışma Saatleri Analizi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Mercer Haftalık Çalışma Saatleri Analizi

İnsan kaynakları danışmanlık firması Mercer’ın, çalışanların gerçekte ne kadar zamanlarını iş yaparak geçirdiklerini ölçtü.

Tüm dünyada yılda 700’ün üzerinde araştırma gerçekleştiren insan kaynakları danışmanlık firması Mercer’ın, çalışanların gerçekte ne kadar zamanlarını iş yaparak geçirdiklerini ölçmek amacıyla gerçekleştirdiği analiz yıllık izin politikalarının dışında 16 ayrı ülkenin haftalık çalışma saatlerini karşılaştırıyor.

Mercer’ın 60’tan fazla ülkede yapılan araştırmalar sonucu, kanunlar çerçevesinde ve sözleşmelerle belirlenen iş süreçleri için referans kaynak durumundaki Evrensel Yan Hak ve İstihdam İlkeleri (Worldwide Benefit & Employment Guidelines) raporuna dayandırılan analiz çarpıcı sonuçları ortaya koyuyor ve 16 ülkeyi normal haftalık çalışma saatleri bazında mercek altına alıyor.

Almanya, Çin ve Japonya haftada 40 saati geçmiyor

Mercer tarafından gerçekleştirilen analizde değerlendirilen haftalık çalışma saatlerinde Fransızlar 35 saat ile en alt sınırdaki ülke oldular. Analizde ayrıca çalışkanlığıyla bilinen Almanlar, Fransızları 38 saat ile takip ederken, Çin, Çek Cumhuriyeti, İtalya, Japonya, Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri’nde haftalık çalışma saati 40 olarak belirtildi.

Analiz sonucunda 45 saat ile Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nin üzerinde çalışma periyotuna sahip Türkiye’yi bölgesel farklılıklar gösteren Avustralya ve Kanada, 44 saati aşmamak kaydıyla Brezilya ve yine 45 saati aşmamak kaydıyla Güney Afrika’nın izlediği ortaya kondu. Mercer analizinin haftalık periyot değerlendirilmesinde İngiltere, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ise maksimum 48 saatle en yüksek çalışma saati düzenlemesi getiren ülkeler olarak öne çıktı.

“Uzun çalışma saatleri ülkelerin çalışkan olduğunu göstermiyor”

Türkiye haftalık çalışma saati olan maksimum 45 saat ile ortalamanın üstünde kalan ülkelerden bir tanesi. Normal koşullarda maksimum 45 saat eşit olarak haftanın 5 gününe bölünüyor ancak çalışan ve işveren arasında özel bir anlaşma olduğu sürece maksimum 45 saat farklı ağırlıklarda da 5 güne bölünebiliyor, tek şart ise günlük toplam çalışma süresinin 11 saati geçmemesi. Üretim sektörlerinde görünen diğer bir uygulama ise maksimum 45 saatin haftanın 6 gününü baz alınarak doldurulması.

Mercer Türkiye Genel Müdürü Sibel Yücesan konuyla ilgili “Çalışma saatlerini, hukuki düzenlemelerle ortaya konan rehber ilkeler belirliyor ancak bir de pratik uygulamalar, kültürel alışkanlıklar ve rekabet koşullarının zorlamaları var. Japonya’da çalışanların büyük bölümü geç saatlere kadar kültürlerinin bir yansıması olarak çalışıyor. Uzun çalışma saatleri ülkelerin verimli veya çalışkan olduğunu göstermiyor. O saatlerdeki elde edilen üretim ve çıktı ve işin kalitesi çalışma saatlerinin uzunluğundan daha önemli. Türkiye’de beyaz yakalılarda 45 saatin altında uygulamalar var. Genelde aralığı 40-45 saat olarak belirleyebiliriz” açıklamasını yaptı.

ÜLKE HAFTALIK ÇALIŞMA SAATLERİ
Avustralya 38-46 saat
Brezilya Maksimum 44
Kanada Eyaletlere göre maksimum 40-44-48 saat
Çin 40 saat
Çek Cumhuriyeti 40 saat
Fransa 35 saat
Almanya 38 saat
Hindistan Maksimum 48 saat
İtalya 40 saat
Japonya 40 saat
Meksika 40 saat
Güney Afrika Maksimum 45 saat
Birleşik Arap Emirlikleri Maksimum 48 saat
İngiltere Maksimum 48 saat
ABD 40 saat
Türkiye Maksimum 45 saat

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

28106 kere okundu


Etiketler:

Reklam

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz