Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma

Dünyadaki KİT harici tüm şirketlerin yüzde 65-85´i aile şirketi. Ancak bu tip şirketlerde belli sorunlar yaşanıyor ve aile şirketlerinin yüzde 50´si üçüncü kuşağa geçemiyor.

ARGE Danışmanlık, bu sorunların sistematik ve bilinçli bir şekilde ele alınıp çözülmesinde şirketleri yönlendiriyor.

Dünyadaki KİT harici tüm şirketlerin yüzde 65-85´i aile şirketi. Fortune 500 içinde yer alan şirketlerin yüzde 40´ından fazlasının aile şirketi olduğu biliniyor. Aile şirketleri dünyada en yaygın şirket tipi. Fakat bazı aile şirketleri kuşaklar boyu başarılı olup varlıklarını sürdürebilirken, bazıları kısa sürede dağılarak yok olup gidiyor.

Başarılı ve süreklilik sağlayan bir aile şirketi, geleceği önceden gören ve ilerde oluşabilecek olayları gerçekleştirmeden, izleyeceği stratejiyi planlayan ve kurumsal yapıyı oluşturan şirket olarak tanımlanıyor.

ARGE Danışmanlık, aile şirketlerine sürekliliklerini sağlayacak stratejileri belirlemee ve kurumsal yapıyı oluşturmakta yol gösteriyor. Aile şirketleri için hem iş hem aile boyutunda tehlike sinyalleri değişimin gerekliliğini gösteriyor; iş boyutunda rekabette başarılı olunan alanlarda yaşanan gerilemeler; pazar payı, kalite ve müşteri memnuniyetinde negatif gelişmeler, satışlar sabit kalır ya da artarken karların düşmesi, kronik olarak yaşanan nakit akış problemleri, çalışan sirkülasyonun yükselmesi, çalışanlar arasında moralsizlik ve gergin ortam. Aile boyutunda problemlerin varlığı ve işi etkilediğinin gözardı edilmesi, aile bireylerinde stresde bağlı ülser, birden fazla boşanma ve yeniden evlenmeler, ilişkileri canlı tutmak için paranın kullanılması zaman zaman karşılaşılan durumlardandır. Başarılı ve süreklilik sağlayan bir aile şirketi, geleceği önceden gören ve ilerde oluşabilecek olayları gerçekleşmeden, izleyeceği stratejiyi planlayan ve kurumsal yapıyı oluşturan şirkettir.

ARGE, aile şirketlerinin yaşadıkları sorunları genel hatları ile üç boyutta inceliyor; şirket yönetimi (başlangıç, büyüme, olgunlaşma), aile içi ilişkiler (patron şirketi, kardeşler ortaklığı, kuzenler konsorsiyumu) ve ortaklık/kontrol yapısı (girişimci, iş adamı/kadını, birlikte çalışma, devir teslim) Her aile şirketi aile, iş ve ortaklık ekseninin farklı kesişim noktası üzerinde bulunmakta olup, zaman içerisinde bu kesişim noktasından bir diğerine hareket etmekte Her konumun kendine has cevap bekleyen soruları bulunuyor. Her konumda gündeme gelen soruları cevaplamadan aile şirketlerinin büyümesi, başarılarını devam ettirmeleri çok zor ve hatta imkansız olarak görülüyor. Aile bireyleri arasındaki iletişimin güçlenmesi ve problem çözme yeteneği, aile şirketleri için çok büyük bir avantaj sağlar. Sorunları aşmanın bir başka yöntemi de, aile şirketinin potansiyel problemleri önleyecek politika ve stratejileri bugünden oluşturmaktadır. Başarılı aile şirketlerinin bu ortak ve en belirgin özelliğini oldukça başarılı bir aile şirketi liderinin söylediği şu söz özetleyebilir; "Görünen şu ki başarısız aile şirketleri problem ve uyuşmazlıklardan kaçınıyorlar. Aileler kafalarını kuma gömüp problemlerden kaçmakla ne yazık ki çok zevkli bir şekilde öğrenecekleri pek çok şeyi hep beraber kaçırıyorlar."

ARGE bu soruların sistematik ve bilinçli bir şekilde ele alınıp çözülmesinde ve şirketlerin "iyi yönetilen" ve "geleceğini garantilemiş" şirketler olarak konumlanmalarında, bu sayede ailenin birliği ve bütünlüğü olumsuz yönde etkiliyebilecek bir çok sorunun da ortadan kaldırılmasında, şirketleri yönlendiriyor.

Yılmaz Argüden
ARGE Danışmanlık A.Ş.
http://www.arge.com/

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
16348 kere okundu

Etiketler: kurumsallaşma

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Yaşam Kalitesi İçin Yönetim Kalitesi
Aile Şirketlerinde Kuşak Değişimi
Metal Sanayiinde Neler Oluyor?
Uluslararası kalite belgeleri ve işaretleri
Yönetim Kurullarına Öneriler
Risk Yönetimi
Şirket Küçülürken
Kurumsal Yönetim
Kurumsal Bilgiyi Yönetebilmek
Karmaşıklık Maliyettir
Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma
ERP ve KOBİ´ler
Şirket Birleşmelerinde Fiyat Tespiti
İşyeri Güvenliği Nedir, Nasıl Sağlanır?
ERP´nin ABC´si

DIŞ TİCARET

Dahilde İşleme Belgesi Nedir?

Dahilde İşleme Belgesi Nedir?

Yurt dışından getirilen ham ve yardımcı maddeler kullanılarak üretilen malların ihraç edilmesi halinde, bu malların ithalinde gümrük vergisi ile diğer mali yükümlülükler teminat karşılığı ertelenerek, ihraç edilecek malların girdi maliyetleri azaltılmaktadır.

OFİS VE İNSAN

Kendini Tanımak ve Kendini Geliştirmenin Önemi

Kendini Tanımak ve Kendini Geliştirmenin Önemi

Kendini Tanımak ve Kendini Geliştirmenin Önemi

Ofis çalışma verimliliğini etkileyen faktörler

Ofis çalışma verimliliğini etkileyen faktörler

Ergonomik ofis kurulumunun, teknolojik gelişim sayesinde değişen iş yaşamı koşulları nedeniyle artık bir zorunluluk

İŞ DÜNYASI

Şirketinizin Yansıması ve Çalışanlarınız İçin İç ve Dış Destekler

Şirketinizin Yansıması ve Çalışanlarınız İçin İç ve Dış Destekler

Aslında yazının başlığı moda tabiriyle... “Kurum Kültürü & İşveren Markası ve Motivasyon” da olabilirdi. Ama bu tür terimler, iş dünyamızda haddinden fazla ve olur olmaz kullanıldığından, dikkatinizi çekmesi için böyle bir tercih yaptım.

HUKUK / MUHASEBE

Şirketlerin Verdiği Eğitim Bursları Gider Yazılır mı?

Şirketlerin Verdiği Eğitim Bursları Gider Yazılır mı?

Gelir Vergisi Kanunumuzda bu konuda yer alan düzenlemelere göre, verilen bursların gider olarak değerlendirilmesi için öncelikle bursun işle ilgili olması yani burs alan öğrencinin bursun bitiminde ilgili işletmede görev alması gerektiği yönündedir.